10 πράγματα που δεν πρέπει να λες στους χωρισμένους φίλους σου

Μπορεί να έχεις τις καλύτερες προθέσεις, αλλά να φέρεις το χειρότερο αποτέλεσμα

Φράσεις, ερωτήσεις και σχόλια που κανένας χωρισμένος φίλος σου δεν θέλει να ακούσει

Ένα έχουμε καταλάβει πια σίγουρα. Δεν έχει σημασία σε τι κατάσταση βρίσκεται η ερωτική μας ζωή. Όσοι συνηθίζουν να σχολιάζουν τα πάντα, κάτι θα βρουν να πουν είτε είσαι ελεύθερος είτε σε σχέση είτε μόλις χώρισες. Σε όλες τις περιπτώσεις μπορεί τέτοια άτομα να γίνονται ιδιαίτερα ενοχλητικά, αλλά όταν έχεις χωρίσει κάποια πράγματα, ακόμα κι αν λέγονται με καλή πρόθεση, είναι ικανά όχι μόνο να σε νευριάσουν, όταν τα ακούς ξανά και ξανά, αλλά και να σε πληγώσουν.  

Ναι, ο χωρισμένος φίλος μας μπορεί να μάς πει αν κάτι δεν του αρέσει να το ακούει, ώστε να μην το ξαναπούμε. Τα πράγματα, όμως, θα ήταν πιο εύκολα, αν αποφεύγαμε εξαρχής κάποια σχόλια, ερωτήσεις και -κλισέ- φράσεις, που περισσότερο χειροτερεύουν τα πράγματα, παρά βοηθούν μετά από έναν χωρισμό.  

Τι πρέπει να σταματήσουμε να λέμε στους χωρισμένους φίλους μας 

«Μην στεναχωριέσαι» 
Πρόκειται για μία από τις πιο άσκοπες συμβουλές. Το λες με κάθε καλή διάθεση, αλλά πιθανώς δεν θα πετύχεις τίποτα περισσότερο από το να νευριάσεις τον χωρισμένο φίλο σου.  

«Θα βρεις άλλον καλύτερο» 
Έχεις καλές προθέσεις και δεν είναι απίθανο ότι πράγματι θα συμβεί. Όταν, όμως, ένας χωρισμός είναι νωπός και ο άλλος ακόμα νοσταλγεί τον μέχρι πρότινος σύντροφό του, δεν μπορεί να φανταστεί τον εαυτό του με έναν νέο άνθρωπο, ακόμα κι αν αυτός θα ήταν καλύτερος.  

«Έχω έναν φίλο που πιστεύω θα ταιριάζατε πολύ» 
Μπορεί να το προτείνεις και μόνο με τη λογική του «ο έρωτας με έρωτα περνάει». Αν εκείνος-η, όμως, δεν έχει ξεπεράσει ακόμα τον-την πρώην σύντροφό του, ή δεν θα θέλει να προχωρήσει, ή θα μπει σε μία κατάσταση που τελικώς μάλλον θα πληγώσει τον ίδιο και τον άνθρωπο που του προξενεύεις.  

«Για να λέμε την αλήθεια, εσύ φταις» 
Εκτός κι αν γνωρίζεις ότι είχε κάποιου είδους τοξική συμπεριφορά μέσα στην σχέση του, δεν είναι η κατάλληλη στιγμή να τον κατηγορήσεις. Πονάει ήδη αρκετά και πιθανώς γνωρίζει τα λάθη του, οπότε οι δικές σου επισημάνσεις δεν θα βοηθήσουν σε κάτι. 

«Ποτέ δεν τον συμπάθησα» 
Πώς ακούγεται; «Πάντα τον αντιπαθούσα. Κρυφά μέσα μου ήλπιζα στη μέρα που θα χωρίζατε και χαίρομαι που τελικά ήρθαν έτσι τα πράγματα». Είτε αυτό ισχύει, είτε το λες απλά για να νιώσει ο φίλος σου καλύτερα μέσα από την υποβίβαση του πρώην του, αυτή θα είναι η πρώτη μετάφραση που θα κάνει στο μυαλό του. 

«Και πολύ αργήσατε να χωρίσετε» 
Μπορεί αυτή να είναι πράγματι η άποψή σου και καλά κάνεις και την έχεις, αλλά κράτησέ την για τον εαυτό σου. Ο άλλος στεναχωριέται ήδη για τον χωρισμό του και δεν χρειάζεται να μάθει ότι εσύ στο κεφάλι σου έβαζες στοιχήματα για το πότε θα  τελειώσει η σχέση του. 

«Ακόμα με αυτόν ασχολείσαι;/Ακόμα δεν το ξεπέρασες;» 
Δεν έχει σημασία αν του χωρισμού είχε προηγηθεί μία σχέση μερικών μηνών, δύο χρόνων ή δεκαετίας. Δεν έχεις το δικαίωμα να ορίσεις εσύ πότε κάποιος θα σταματήσει να πονάει και να έχει ακόμα αισθήματα για την πρώην σχέση του.  

«Μα γιατί δεν τα ξαναβρίσκετε;» 
Κατά παρόμοιο τρόπο με το προηγούμενο, δεν έχεις το δικαίωμα να κρίνεις αν ο χωρισμός του φίλου σου ήταν η σωστή ή η λάθος κίνηση. Μπορεί εσύ εξωτερικά να έβλεπες μία τέλεια σχέση, αλλά στην πραγματικότητα μεταξύ τους να «σιγόβραζαν» πολλά πράγματα που δεν γνωρίζεις.  

«Βγήκα/μίλησα χθες με τον (όνομα πρώην συντρόφου του)» 
Ειδικά αν είχατε από πριν φιλικές σχέσεις με τον σύντροφο του φίλου σου, έχεις κάθε δικαίωμα να τις διατηρήσεις και μετά τον χωρισμό τους. Χρειάζεται, όμως, διακριτικότητα. Μην το κρύψεις, μίλα και βγες μαζί του, αλλά δεν υπάρχει λόγος να μοιράζεσαι λεπτομέρειες με τον φίλο σου.  

«Γιατί χωρίσατε;» 
Μπορεί να σου φαίνεται ως η πιο φυσιολογική αντίδραση στην ανακοίνωση ενός χωρισμού, αλλά σκέψου ότι ο φίλος σου θα σου έλεγε από μόνος του τους λόγους, αν ήθελε. Ίσως τον πονάνε πολύ για να τους συζητήσει, ίσως ακόμα τους επεξεργάζεται ο ίδιος και δεν τους έχεις κατανοήσει ή ίσως να ντρέπεται για αυτούς.