Τα 5 είδη παντρεμένων ζευγαριών που πρέπει να ξέρεις
©Pexels/ Cottonbro
Σχεσεις

Τα 5 είδη παντρεμένων ζευγαριών που πρέπει να ξέρεις

Μήπως ανήκεις σε κάποιο από αυτά;

Τα παντρεμένα ζευγάρια χωρίζονται σε 5 κατηγορίες σύμφωνα με τα αποτελέσματα από έρευνες δεκαετίων. Δες τα χαρακτηριστικά τους.

Ο John Gottman, Ph.D., αναφέρει ότι μετά από έρευνες δεκαετιών κατάφερε να κατατάξει τα παντρεμένα ζευγάρια σε πέντε κατηγορίες: Αποφεύγοντες τις συγκρούσεις, Ισορροπημένοι, Άστατοι, Εχθρικοί και Εχθρικοί-Απομονωμένοι. Δες τα χαρακτηριστικά τους και ανακάλυψε αν ανήκεις σε κάποια από αυτές τις κατηγορίες...

Οι αποφεύγοντες τις συγκρούσεις

Τα ζευγάρια δίνουν λιγότερη έμφαση στις προσπάθειες να πείσουν τον άλλον και περισσότερη στο κοινό «έδαφος». Αποφεύγουν τη σύγκρουση, αποφεύγουν να εκφράσουν τι χρειάζονται ο ένας από τον άλλο και παινεύονται για την -σε γενικές γραμμές- ευτυχισμένη σχέση τους. Μια σημαντική πτυχή των ανθρώπων σε αυτή την κατηγορία είναι η ισορροπία μεταξύ της ανεξαρτησίας και της αλληλεξάρτησης. Έχουν σαφή όρια και είναι ξεχωριστοί άνθρωποι με ξεχωριστά ενδιαφέροντα. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι κοινές τους στιγμές δεν αξίζουν. Μπορεί να υπάρχει σύνδεση και φροντίδα ανάμεσά τους χωρίς να περιορίζεται η ανεξαρτησία τους. Ενώ εκφράζονται ελάχιστα συναισθηματικά, διατηρούν μια θετική-αρνητική στάση σε αναλογία 5 προς 1. Η αλληλεπίδραση που έχουν, τους αρκεί.

Οι άστατοι

Το ακριβώς αντίθετο εκείνων που αποφεύγουν τις συγκρούσεις, είναι τα ζευγάρια που είναι έντονα συναισθηματικά. Κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης ξεκινούν αμέσως την πειθώ και εμμένουν σε αυτήν σε όλη τη συζήτηση. Η διαφωνία τους χαρακτηρίζεται από πολύ γέλιο, διασκέδαση και χιούμορ. Φαίνεται να λατρεύουν τη συζήτηση και την διαφωνία αλλά δεν δείχνουν ασέβεια ή προσβολή στον άλλο. Θετική-αρνητική στάση, επίσης 5 προς 1. Μπορεί να εκφράζουν πολλά αρνητικά συναισθήματα, όπως θυμό ή ανασφάλεια αλλά ποτέ περιφρόνηση. Δεν έχουν σαφή όρια γύρω από την ανεξαρτησία τους και επιδρούν πολύ ο ένας στη ζωή του άλλου. Παρόλο που έχουν να συζητήσουν πολλά γύρω από τους ρόλους τους, δίνουν έμφαση στην επικοινωνία και την ειλικρίνεια μεταξύ τους.

Οι ισορροπημένοι

Η διάδραση αυτών των ζευγαριών χαρακτηρίζεται από ευκολία και ηρεμία. Είναι κάπως εκφραστικοί αλλά περισσότερο ουδέτεροι. Με πολλούς τρόπους φαίνεται να ακροβατούν μεταξύ των άστατων και των αποφυγόντων συγκρούσεις. Δίνουν μεγάλη έμφαση στην υποστήριξη και κατανόηση της οπτικής του συντρόφου τους και συχνά έχουν ενσυναίσθηση για όσα νιώθει ο άλλος. Θα αντιμετωπίσουν τις διαφορές τους αλλά σε μερικά θέματα, όχι σε όλα. Μπορούν να γίνουν πολύ ανταγωνιστικοί σε κάποια ζητήματα, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε «μάχη» για την εξουσία. Συνήθως ηρεμούν και συμβιβάζονται. Κατά τη διάρκεια της διαφωνίας εκφράζουν σε μέτριο βαθμό τα συναισθήματά τους.

Οι εχθρικοί

Με αρκετά κοινά χαρακτηριστικά με τους άστατους, τα ζευγάρια αυτής της κατηγορίας έχουν υψηλά επίπεδα αμυντικότητας και από τις δύο πλευρές. Υπάρχει επίσης αρκετή κριτική και ακούγονται φράσεις όπως «εσύ πάντα» ή «εσύ ποτέ» και πολλή γκρίνια. Κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης ο καθένας μένει στη δική του άποψη χωρίς να δείχνει κατανόηση ή υποστήριξη στην οπτική του συντρόφου του. Υπάρχει πολλή περιφρόνηση.

Οι εχθρικοί-απομονωμένοι

Αυτά τα ζευγάρια μοιάζουν με δύο στρατούς που έχουν εμπλακεί σε μια αμοιβαία απογοητευτική και μοναχική αντιπαράθεση χωρίς σαφή νικητή, μόνο αδιέξοδο. Σημαδεύουν ο ένας τον άλλο σε κάθε διαμάχη, παρόλο που ο αέρας είναι γεμάτος συναισθηματική απομόνωση και παραίτηση. Ωστόσο φαίνεται ότι κάποιες φορές, όταν η ένταση κορυφώνεται, ο ένας από τους δύο υποχωρεί για λίγο. Συνήθως αυτά τα ζευγάρια οδηγούνται στο διαζύγιο.

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice