Άνέβαλες ή ακύρωσες το γάμο σου; Δες πώς θα το πεις σε όλους
©Pexels/ Cottonbro
Σχεσεις

Ανέβαλες ή ακύρωσες το γάμο σου; Δες πώς θα το πεις σε όλους

Τι ακριβώς θα πεις, πότε και πώς

Ακύρωσες ή ανέβαλες το γάμο σου λόγω κορωνοϊού; Δες πώς μπορείς να ενημερώσεις τους καλεσμένους σου.

Δε θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι η φετινή χρονιά ήταν ένα πραγματικό μαρτύριο για εκείνους που ετοιμαζόντουσαν να παντρευτούν. Τοπικά lockdown, συχνές αλλαγές στον επιτρεπόμενο αριθμό καλεσμένων, ανησυχία για το συνωστισμό και την υγεία όλων. Όλα αυτά προκάλεσαν επιπλέον δυσκολίες σε μια ήδη χρονοβόρα και κουραστική προετοιμασία. Κάποιοι επιλέγουν να κάνουν το γάμο τους πάση θυσία, έστω και με 20 άτομα γιατί για εκείνους ο έρωτας δεν μπορεί να περιμένει. Άλλοι πάλι, αποφασίζουν να αλλάξουν την ημερομηνία, να τον ακυρώσουν ή να τον πραγματοποιήσουν μέσω τηλεδιάσκεψης. Σε όποια κατηγορία κι αν ανήκεις ένα είναι το σίγουρο: πρέπει να ενημερώσεις τους καλεσμένους σου. Δεδομένης της απογοήτευσης που έχεις ήδη, ίσως χρειάζεσαι βοήθεια με το μήνυμα που πρέπει να στείλεις. Παρακάτω θα βρεις μερικές ιδέες.

Ο γάμος θα γίνει κανονικά

Μπορεί εσύ να το θεωρείς αυτονόητο, πολλοί από τους καλεσμένους σου πιθανόν να αναρωτηθούν όμως αν σκοπεύετε ακόμα να κάνετε το γάμο με όλα αυτά που συμβαίνουν. Αρχικά θα πρέπει να τους ενημερώσεις ότι όντως θα γίνει και στη συνέχεια αν υπάρχει το άβολο πρόβλημα του περιορισμού ατόμων, κάπως θα πρέπει να τους πεις ότι η πρόσκλησή τους δεν ισχύει πλέον.

Αγαπητοί συγγενείς και φίλοι, ελπίζουμε εσείς και οι δικοί σας να είσαι όλοι υγιείς και ασφαλείς αυτήν την δύσκολη περίοδο. Εκτιμούμε όλη την αγάπη που μας έχετε στείλει και παρά τις απροσδόκητες αναποδιές της πανδημίας, θέλουμε να ξέρετε ότι θα πραγματοποιήσουμε το γάμο μας κανονικά στις .....! Ωστόσο, φροντίζοντας για την ασφάλεια όλων, έχουμε λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και σύμφωνα με τις ισχύουσες οδηγίες αναγκαστήκαμε να περιορίσουμε τον αριθμό των καλεσμένων στους απολύτως κοντινούς συγγενείς και φίλους. Θα θέλαμε πολύ να βρίσκεστε μαζί μας εκείνη την ημέρα και λυπούμαστε που αυτό δεν είναι εφικτό κάτω από αυτές τις συνθήκες. Ελπίζουμε να καταφέρουμε να γιορτάσουμε μαζί κάποια άλλη στιγμή, ίσως στην πρώτη επέτειο του γάμου μας. Μέχρι τότε να προσέχετε και να μένετε ασφαλείς.

Σίγουρα κάποιοι θααπογοητευτούν και κάποιοι θα ανακουφιστούν που δεν είναι πλέον καλεσμένοι στο γάμο σας. Σε κάθε περίπτωση όμως θα πρέπει να θυμάσαι ότι γίνεται για το καλό όλων.

Ακύρωση γάμου

Το μήνυμα πρέπει να είναι σαφές και να ενημερώσεις τους άλλους μέσα στις πρώτες κιόλας γραμμές. Ο κόσμος λαμβάνει τόσα μηνύματα και email καθημερινά που αν δεν διαβάσει το σοκαριστικό νέο στην αρχή, το πιθανότερο είναι απλά να διαγράψει το μήνυμα. Δεν έχεις να ντρέπεσαι ή να ανησυχείς για τίποτα, φόρτωσέ τα στον COVID-19. Έτσι κι αλλιώς αυτός φταίει.

Αγαπητοί συγγενείς και φίλοι, μετά από προσεκτική σκέψη αποφασίσαμε να ακυρώσουμε το γάμο μας. Υπάρχουν πολλές ασάφειες γύρω από την πανδημία και η υγεία και ασφάλεια των φίλων, συγγενών και εργαζομένων είναι η πρώτη μας προτεραιότητα. Παρόλο που ανυπομονούσαμε να σας δούμε και να μοιραστούμε μαζί σας τη χαρά μας, κατανοούμε ότι αυτό δεν είναι ασφαλές αυτή την περίοδο. Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.

Αν ο γάμος επρόκειτο να γίνει κάπου μακριά από τον τόπο κατοικίας και οι καλεσμένοι έπρεπε να κάνουν κράτηση σε ξενοδοχείο ή να κλείσουν εισιτήρια, καλό θα ήταν να επικοινωνήσετε εσείς οι ίδιοι με τους υπεύθυνους των εγκαταστάσεων, να εξηγήσετε την κατάσταση και να εξασφαλίσετε επιστροφή χρημάτων για όσους είχαν κάνει ήδη κράτηση.

Αναβολή γάμου

Τα πιο αισιόδοξα ζευγάρια διάλεξαν μια νέα ημερομηνία με την ελπίδα ότι μέχρι τότε θα έχει καταλαγιάσει η παρούσα κατάσταση. Ίσως ένα τηλεφώνημα είναι πιο άμεσο προκειμένου να έχετε και feedback από εκείνους που θα παρευρεθούν, αλλά αν θες να στείλεις γραπτά την ενημέρωση σκέψου το κάπως έτσι...

Αγαπητοί συγγενείς και φίλοι, μην ξεσκονίσετε τα καλά σας ρούχα ακόμα! Λόγω των απρόβλεπτων καταστάσεων της πανδημίας, αποφασίσαμε να μεταφέρουμε το γάμο μας στις......, ίδιο μέρος, ίδιοι άνθρωποι, λιγότερο στρες. Ελπίζουμε ότι θα είστε μαζί μας εκείνη την ημέρα. Για οποιαδήποτε πληροφορία μη διαστάσετε να μας καλέσετε.

Μπορείς πάντα να το στείλεις με ένα email ή να το τυπώσεις σε κάρτες παρόμοιου ύφους με τα αρχικά σου προσκλητήρια.

Γάμος μέσω τηλεδιάσκεψης

Η αλήθεια είναι ότι αυτή η επιλογή έγινε αρκετά δημοφιλής στο εξωτερικό. Προσωπικά δεν έχω ακούσει κανέναν στην Ελλάδα να παντρεύτηκε έτσι (είμαστε του γλεντιού εμείς) αλλά δεν παύει να αποτελεί καλή ιδέα. Πώς γίνεται; Η νύφη,  γαμπρός, οι κουμπάροι και ο παπάς ή ο δήμαρχος, μία (ή και περισσότερες κάμερες) και ένα email με ένα ημερομηνία και link όπου μπορούν να μπουν οι καλεσμένοι και να παρακολουθήσουν το γάμο σας. Σε αυτή την περίπτωση καλό είναι στο μήνυμα να τονίζετε πόσο σημαντικό θα είναι για εσάς να βρίσκονται εκεί οι συγγενείς και φίλοι σας, έστω και ψηφιακά.

Αγαπητοί συγγενείς και φίλοι, λόγω της πανδημίας δεν ήταν δυνατόν να πραγματοποιήσουμε το γάμο μας όπως ήταν προγραμματισμένο. Ωστόσο, ανυπομονούμε πραγματικά να ξεκινήσουμε μια κοινή ζωή μαζί και αποφασίσαμε να μοιραστούμε μαζί σας την τελετή ψηφιακά. Ευχόμαστε να είστε όλοι εκεί σε αυτή την περίσταση, καθώς η παρουσία σας, έστω και ψηφιακή θα σήμαινε πολλά για εμάς. Παρακάτω θα βρείτε όλες τις πληροφορίες για να μπείτε στην τηλεδιάσκεψη την επιλεγμένη ημερομηνία και ώρα.

Ακούγεται κάπως «ψυχρό» να παντρευτείς και οι άλλοι να σε βλέπουν μέσω ίνερνετ; Κι όμως, ξέρεις πόσα ζευγάρια το έκαναν κατά τη διάρκεια του lockdown στην Αμερική; Στην εποχή της τεχνολογίας και του ίντερνετ όλα είναι εφικτά.

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice