Μαμά και παιδία
© Elly Fairytale / Pexels
Σχεσεις

Αυτός είναι ο λόγος που τα παιδιά λένε όλη μέρα «μαμαααααά»

Και αυτοί είναι 2 τρόποι για να το σταματήσετε

How Are You Mum: Η Σοφία Τσώνου εξηγεί πώς μπορούμε να ελαττώσουμε τις φορές που θα ακουστεί η λέξη «μαμά» μέσα στην ημέρα

Μαμά… Μανούλα... Μαμάκα... Μαμααααααά… Πόσες φορές την ημέρα μπορούν τα παιδιά σας να σας αναζητήσουν; Σίγουρα τόσες ώστε να καταφέρουν να σας τρελάνουν. Ακόμη κι αν στον χώρο υπάρχει και κάποιο άλλο ενήλικο άτομο όπως ο μπαμπάς, η γιαγιά, η θεία κ.τ.λ., η λέξη «μαμά» φαίνεται να μην σταματάει ποτέ να ακούγεται.

Για του λόγου το αληθές η μεγάλη μου κόρη μπορεί να βρίσκεται ακριβώς δίπλα από τον μπαμπά της όταν κάνει τα μαθήματά της, όμως όταν χρειαστεί βοήθεια θα φωνάξει, μάντεψε, «μαμαααααά!».

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι ένας είναι ο λόγος που συμβαίνει αυτό.

Όταν το παιδί βρίσκεται στην προσχολική ηλικία είναι απολύτως φυσιολογικό. Η μητρική φιγούρα για εκείνα συνδέεται άμεσα με την κάλυψη των αναγκών τους και κανένας άλλος ενήλικας δεν μπορεί να αναλάβει αυτόν τον ρόλο. Για τα μεγαλύτερα παιδιά, αυτό συνδέεται με τη συνήθεια. Έχουν συνηθίσει να φωνάζουν τη μαμά τους όταν χρειάζονται κάτι και χωρίς να το πολυσκεφτούν η λέξη «μαμά» βγαίνει αυτόματα από το στόμα τους.

Πώς μπορούμε να ελαττώσουμε τις φορές που θα ακουστεί η λέξη «μαμά» μέσα στην ημέρα;

Δίνουμε «ρόλους» στους υπόλοιπους ενήλικες μέσα στο σπίτι
Για παράδειγμα, όταν το παιδί μας θέλει να φάει κάτι και η μαμά είναι απασχολημένη με τη δουλειά της, πρέπει να πει στο παιδί ότι το φαγητό θα το ετοιμάσει π.χ. η γιαγιά και ότι, αν θελήσει να φάει, θα πρέπει να το ζητήσει από εκείνη.

Το «ρώτα τη μαμά σου» πρέπει να σταματήσει
Συμφωνούμε με τον μπαμπά ότι, αν το παιδί τού ζητήσει κάτι, δεν πρέπει να του πει «ρώτα τη μαμά σου» αλλά να αναλάβει εκείνος να ικανοποιήσει το αίτημά του. Με αυτόν τον τρόπο το παιδί αντιλαμβάνεται ότι δεν είναι μόνο η μαμά εκείνη που καλύπτει τις ανάγκες του, αλλά και ο μπαμπάς μπορεί να το κάνει εξίσου επιτυχημένα.

Τέλος, κάνουμε υπομονή να περάσει ο covid και να βγούμε επιτέλους από τα σπίτια μας.

Ναι, είναι αλήθεια ότι όλον αυτό τον καιρό που είμαστε κλεισμένοι μέσα το «μαμά, κοίτα», «μαμά, έλα», «μαμά, βοήθεια» έχει γίνει πολύ πιο συχνό απ’ ό,τι παλιότερα. Το να μας βλέπουν τα παιδιά μας να δουλεύουμε από το σπίτι δεν είναι κάτι οικείο για εκείνα, ενώ η πείνα που νιώθουν είναι πολύ πιο σημαντική από το τηλεφώνημα που εσύ πρέπει να απαντήσεις. Κι έτσι, το «μαμααααααά πεινάωωωωω!!!» είναι αναπόφευκτο!

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice