Χέρια κρατούν χάρτινη καρδιά
© Unsplash/ Kelly Sikkema
Σχεσεις

Πρέπει να δίνεις δεύτερη ευκαιρία; Κι αν ναι, σε ποιον;

Δεν είναι όλα τα λάθη «θανάσιμα» για τις σχέσεις

Σχέσεις: Αξίζει να δίνει κανείς δεύτερες ευκαιρίες σε σύντροφους ή φίλους; Κι αν ναι πότε;

Οι σχέσεις είναι περίπλοκες και οι συμβουλές δεν λειτουργούν πάντα το ίδιο για τον καθένα, αφού οι συνθήκες και τα πρόσωπα αλλάζουν. Γενικά όταν αποφασίζεις να απομακρυνθείς από μια φιλία ή μια σχέση οι λόγοι σου θα πρέπει να είναι σοβαροί, οπότε γιατί να μπεις στον κόπο να επιστρέψεις; «Once a cheater, always a cheater» έλεγε η μαμά της Ρέιτσελ στα Φιλαράκια και σε πολλές περιπτώσεις είναι όντως έτσι. Ίσως όμως να μην είναι η δική σου, οπότε διάβασε πότε αξίζει να δώσεις μια δεύτερη ευκαιρία...

Ωρίμασε

Κάποιες σχέσεις δεν προχωρούν γιατί τα άτομα γνωρίζονται σε μικρή ηλικία που ακόμα γνωρίζουν τους εαυτούς και τα όριά τους. Αν δε τα βρήκατε τότε και συναντηθήκατε μετά από χρόνια έχοντας ακόμα συναισθήματα έρωτα ο ένας για τον άλλο, μπορείς να δώσεις μια ευκαιρία. Τώρα που είστε πιο κατασταλαγμένοι μπορείτε να δείτε αν πραγματικά ταιριάζετε ή είναι καλύτερα να το αφήσετε.

Φαίνεται μετανιωμένος/η

Αν κάποιος δε σου φέρθηκε εντάξει και τώρα δηλώνει μετανιωμένος κάνοντας κινήσεις που το δείχνουν, είναι πολύ πιθανό να ωρίμασε στο διάστημα που μεσολάβησε και να είναι έτοιμος να ανταποκριθεί σε όσα αξίζει η μεταξύ σας σχέση. Σκέψου ότι πολλές φορές φταίει το νεαρό της ηλικίας (που είπαμε πιο πάνω), η απειρία σε θέματα σχέσεων ή κάποια προσωπικά προβλήματα που τον πίεζαν σε μια δεδομένη χρονική στιγμή. Το να μπορείς να συγχωρείς είναι σημαντικό οπότε θα κάνει καλό και σε εσένα το να δώσεις μια ευκαιρία ακόμη. Σε καμία περίπτωση όμως μη δέχεσαι συμπεριφορές που μειώνουν την προσωπικότητά σου ή περιορίζουν τις ελευθερίες και τα δικαιώματά σου. Είναι άλλο κάποιος να αγνοούσε τα τηλέφωνά σου και άλλο να σε χτύπησε ή να σου ασκούσε ψυχολογική βία.

Άλλαξαν οι συνθήκες

Ακόμα κι αν ταίριαζες με κάποιον, οι συνθήκες της γνωριμίας σας μπορεί να μην ήταν οι ιδανικές. Ίσως ο ένας (ή και οι δύο) μετακόμισε στο εξωτερικό και η σχέση εξ αποστάσεως δεν βγήκε σε καλό. Ίσως είχε μια δουλειά που απαιτούσε πολλές ώρες εργασίας με αποτέλεσμα να μειώνεται ο χρόνος που περνάτε μαζί. Ίσως μένατε και οι δύο με τους γονείς σας και δεν βρίσκατε μέρος να μείνετε μόνοι. Όποιες κι αν ήταν οι συνθήκες που σας χώρισαν, αν όταν ξαναβρεθείτε έχουν αλλάξει και είστε ακόμα διαθέσιμοι, αξίζει να το προσπαθήσεις ξανά.

Αμοιβαία δυνατή αγάπη

Υπάρχουν σχέσεις που καταφέρνουν να ξεπεράσουν κάθε εμπόδιο. Βασική προϋπόθεση για αυτό είναι να υπάρχει αμοιβαία δυνατή αγάπη. Όσο διάστημα κι αν περάσεις χώρια από τον άλλο, όσους κι αν γνωρίσεις, όσες σχέσεις κι αν δοκιμάσεις, νιώθεις ότι δεν μπορείς να τον ξεπεράσεις και να προχωρήσεις παρακάτω. Αν συμβαίνει το ίδιο και στο άλλο πρόσωπο, τότε γιατί να μη δώσεις μια δεύτερη ευκαιρία;

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice