Πώς να βοηθήσουμε τα παιδιά να έχουν οικολογική συνείδηση
© Jill Wellington / Pexels
Σχεσεις

Πώς να βοηθήσουμε τα παιδιά να έχουν οικολογική συνείδηση

Μερικά απλά αλλά μεθοδικά βήματα για να το καταφέρουμε

How Are You Mum: Η Σοφία Τσώνου προτείνει απλά βήματα για να αποκτήσουν τα παιδιά οικολογική συνείδηση, να αγαπάνε τη φύση και να την προστατεύουν.

Τα τελευταία γεγονότα με τις καταστροφικές πυρκαγιές στάθηκαν η αφορμή να σκεφτώ αν σαν μητέρα έχω βάλει το λιθαράκι μου ώστε να αποκτήσουν τα παιδιά μου οικολογική συνείδηση.

Η αρχική μου σκέψη ήταν φυσικά, ενοχική. Κι αυτό γιατί γνωρίζω πολύ καλά ότι ένα παιδί έχει σαν πρότυπο τους γονείς του, οπότε αυτόματα σκέφτηκα τι κάνω εγώ για να προστατέψω το περιβάλλον ώστε να με δει το παιδί μου και να με μιμηθεί;

Οκ, έχω βγάλει από το σπίτι μας τα πλαστικά καλαμάκια, προσπαθώ να κάνω πιο σωστή ανακύκλωση απ’ ό,τι παλιότερα και προτιμώ να αγοράζω ξύλινα παιχνίδια για να μειώσω το πλαστικό στην ζωή μας, αλλά αρκεί για να μεγαλώσω παιδιά που να σέβονται το περιβάλλον, την φύση και τα ζώα; Είναι αλήθεια ότι νιώθω τεράστια ευθύνη μέσα σε ένα κόσμο που το περιβάλλον μας καταστρέφεται καθημερινά και υποσχέθηκα στον εαυτό μου ότι από εδώ και στο εξής με τον ίδιο τρόπο που προσπαθώ να κάνω το καλύτερο που μπορώ για να τους προσφέρω μόρφωση, σωστή διαπαιδαγώγηση, σωστή διατροφή κ.ο.κ, θα προσπαθώ να τους μάθω να έχουν οικολογική συνείδηση, να αγαπάνε την φύση και να την προστατεύουν.

Μερικά απλά αλλά μεθοδικά βήματα για να το καταφέρουμε αυτό είναι τα εξής:

  1. Επιλέγουμε να πηγαίνουμε πιο συχνά τα παιδιά στη φύση. Τους δείχνουμε τα διαφορετικά δέντρα, φυτά, έντομα που υπάρχουν εκεί, τους μιλάμε για την τροφική αλυσίδα αλλά και την σημασία του να μην παρεμβαίνουμε στην φύση αλλά να την αφήνουμε να κάνει τον κύκλο της.
  2. Κάνουμε μια βόλτα στην φύση με σκοπό να μαζέψουμε σκουπίδια. Παίρνουμε μαζί μας μια σακούλα και γάντια μιας χρήσης και καθαρίζουμε το δάσος ή την παραλία από τα σκουπίδια.
  3. Τους εξηγούμε πόσο κακό κάνει στην φύση ο υπερκαταναλωτισμός. Δεν φαντάζεστε τι χαρά θα πάρει το παιδί σας εάν του ζητήσετε να κάνει μία εκκαθάριση στα παιχνίδια του και να τα δωρίσει σε ένα άλλο παιδάκι, όπως και αν λάβει μια σακούλα με ρούχα από ένα μεγαλύτερο ξαδερφάκι του που δεν του κάνουν πια.
  4. Φτιάχνουμε μια ταΐστρα για τα πουλιά. Υπέροχη ιδέα που μπορούν να την υλοποιήσουν και τα μικρότερα παιδιά. Στο διαδίκτυο μπορούμε να βρούμε πως φτιάχνεται μία ταΐστρα. Την κρεμάμε σε ένα σημείο που τα παιδιά μπορούν να έχουν οπτική επαφή ώστε να βλέπουν τα πουλάκια που θα πηγαίνουν να τρώνε.
  5. Μια φορά το μήνα ζητήστε τους να κάνουν ανακύκλωση στα χαρτικά τους. Τα παιδιά έχουν την τάση να γεμίζουν τα συρτάρια τους με κάθε λογής χαρτιά. Προτείνεται τους να μαζέψουν τα άχρηστα χαρτιά, μπλοκ, τετράδια και να τα πάτε μαζί στον ειδικό κάδο ανακύκλωσης.
  6. Μειώστε την κατανάλωση. Μάθετε τα παιδιά σας να σβήνουν το φως όταν βγαίνουν από κάποιο δωμάτιο, να κλείνουν την βρύση όταν πλένουν τα δόντια τους ή να κλείνουν την τηλεόραση όταν σταματούν να βλέπουν.
  7. Διαβάζουμε παραμύθια για την διάσωση των θαλασσών και του πλανήτη. Υπάρχουν πολλά βιβλία στα ράφια των βιβλιοπωλείων με οικολογικό χαρακτήρα. Ειδικά τα τελευταία χρόνια παρατηρώ ότι όλο και περισσότεροι εκδοτικοί οίκοι εκδίδουν τέτοια παιδικά βιβλία αλλά και παραμύθια.

Γινόμαστε εμείς το φωτεινό παράδειγμα για τα παιδιά μας ώστε με την σειρά του να μεταδώσει τις αξίες που έμαθε από εμάς στις επόμενες γενιές.

Για ένα καλύτερο αύριο...

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice