5 λόγοι που οι άνθρωποι χωρίζουν μετά τις διακοπές
© plicka / Pixabay
Σχεσεις

5 λόγοι που οι άνθρωποι χωρίζουν μετά τις διακοπές

Ο χρόνος που περνά κανείς με τον σύντροφό του στις διακοπές μπορεί να αναδείξει διαφορές και ασυμφωνία χαρακτήρων

5 λόγοι για τους οποίους μετά τις διακοπές παρατηρείται αύξηση χωρισμών και αιτήσεων διαζυγίου, σύμφωνα με μελέτες.

Διάφορες μελέτες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι αιτήσεις διαζυγίου αυξάνονται αλματωδώς μετά από περιόδους διακοπών, είτε πρόκειται για τις καλοκαιρινές διακοπές είτε τις διακοπές των Χριστουγέννων. Μάλιστα η πρώτη Δευτέρα μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων ονομάζεται στην Αμερική «Ημέρα Διαζυγίου» για ευνόητους λόγους.

Όμως γιατί τα διαζύγια αυξάνονται μετά από τις διακοπές; Εκτός από τα αναμενόμενα blues και τη θλίψη της εποχής, οι λόγοι ποικίλουν από ζευγάρι σε ζευγάρι, αλλά οι μελετητές συνόψισαν τις βασικότερες πέντε αιτίες χωρισμού.

01. «Κατενάτσιο» λόγω επικείμενων διακοπών: Οι σύζυγοι γνωρίζουν πως οδεύουν προς το διαζύγιο, αλλά δίνουν στον γάμο τους μια μικρή παράταση χρόνου, ώστε να περάσουν τις διακοπές τους ως οικογένεια για τελευταία φορά. Το να αποφασίζεις να πάρεις διαζύγιο πριν τον παραθερισμό είναι κακό timing, κυρίως αν υπάρχουν παιδιά.

02. Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία: Πολλά ζευγάρια χρησιμοποιούν τις διακοπές ως μια τελευταία ευκαιρία να σώσουν τον γάμο ή τη σχέση τους. Η θάλασσα, τα ταξίδια, η ανεμελιά είναι γενικώς μια ευτυχής συνθήκη που φέρνει κοντά τις οικογένειες. Οπότε οι σύντροφοι μπορεί να ελπίζουν ότι θα αναζωπυρώσουν το πάθος. Όταν αυτό τελικά δεν συμβεί, το διαζύγιο και ο χωρισμός είναι η μόνη επιλογή.

03. Ασυμφωνία χαρακτήρων: Ενώ οι διακοπές είναι μια ευτυχισμένη περίοδος για τους ανθρώπους, απαιτούν μια σχετική προετοιμασία. Τα ζευγάρια θα πρέπει να αποφασίσουν για τον τόπο διακοπών, το κατάλυμα, το μέσο με το οποίο θα ταξιδέψουν, τα πράγματα που θα βάλουν στις βαλίτσες. Τα προβλήματα και οι ασυμφωνίες στο στάδιο αυτό της αλληλεπίδρασης κάνουν την εμφάνισή τους στο μέγιστο βαθμό. Όταν επομένως η «περιπέτεια» φτάσει στο τέλος της μέσα σε γκρίνιες και διαφωνίες, έρχεται το συμπέρασμα ότι οι δύο σύντροφοι δεν είναι ταιριαστοί και ευτυχισμένοι μεταξύ τους.

04. Αποφάσεις για τη «νέα χρονιά»: Πολλοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν το τέλος των διακοπών σαν την αρχή μιας νέας χρονιάς, όπως όταν ήταν μαθητές. Είναι λοιπόν μια καλή εποχή να σκεφτούν τι κάνουν με τη ζωή τους και τι θα επιθυμούσαν να κάνουν. Αν η σχέση είναι ένα από τα θέματα που δεν τους ικανοποιούν, αποφασίζουν να προχωρήσουν στη διάλυσή της.

05. Οικονομικά κίνητρα: Στις διακοπές πολλοί άνθρωποι γίνονται σπάταλοι, ενώ άλλοι σκέφτονται τις υποχρεώσεις που θα προκύψουν στο άμεσο μέλλον. Μια τέτοια ασυμφωνία πάνω στα οικονομικά είναι κίνητρο ικανό να οδηγήσει στον χωρισμό.

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice