«Δεν είπε τίποτα από ντροπή, όχι φόβο»
Τι να κάνετε αν ρίξουν «κάτι» στο ποτό σας
Οδηγίες για την αντιμετώπιση μίας πολύ επικίνδυνης κατάστασης
Οδηγίες και συμβουλές για την περίπτωση που κάποιος ρίξει ναρκωτικές ουσίες στο ποτό σας ή στο ποτό κάποιας φίλης σας.
Δικαίωμα στο πάρτι έχουν όλοι. Άντρες και γυναίκες το ίδιο. Μόνο που, όλο και πιο συχνά τελευταία, βλέπουμε ότι το πάρτι δεν τελειώνει πάντα καλά. Υπάρχουν επικίνδυνοι άνθρωποι που τους αξίζει κρέμασμα, οι οποίοι ρίχνουν “κάτι” στο ποτό των κοριτσιών, κυρίως. Σκοπός τους η σεξουαλική επίθεση, η σεξουαλική βία, ακόμα και η ληστεία ή και η απαγωγή. Μπορεί να συμβεί σε όλους/ες.
Ας δούμε μερικές απλές οδηγίες, τι μπορείτε να κάνετε αν συμβεί σε εσάς ή σε φιλικό σας πρόσωπο.
“Κάτι” στο ποτό: ένα αναψυκτικό μέσα στο οποίο κάποιος έχει ρίξει μία ναρκωτική ουσία ή έστω και αλκοόλ, χωρίς να το γνωρίζει το πρόσωπο που το καταναλώνει. Συμβαίνει, κάποιες φορές, να γίνεται με “αθώο” σκοπό, σαν μία (επικίνδυνα ανόητη) φάρσα. Τις περισσότερες φορές όμως γίνεται με κακό σκοπό. Μπορεί να συμβεί σε μπαρ, σε πάρτι, ακόμα και σε ένα απλό ραντεβού. Μπορεί να είναι τρομακτικό αλλά το κυριότερο είναι να κρατήσεις την ψυχραιμία σου. Να ξέρεις, βγαίνοντας, ότι είσαι προετοιμασμένη, ότι έχεις τον νου σου και ότι έχεις μαζί φίλη/ους για να προσέχετε ο ένας τους άλλους και το αντίστροφο.
1. Μάθε να αναγνωρίζεις τα συμπτώματα για να αναζητήσεις βοήθεια εγκαίρως. Αυτά μπορεί να είναι:
- Να νοιώθεις ξαφνικά ότι ζαλίζεσαι, ότι λιποθυμάς ή ότι νυστάζεις.
- Να νοιώθεις ξαφνικά ότι διψάς πολύ.
- Να νοιώθεις ότι ονειρεύεσαι, ότι είσαι έξω από το σώμα σου.
- Να νοιώθεις μούδιασμα σε όλο σου το κορμί.
- Να μπερδεύεις τα λόγια σου.
- Να νοιώθεις υπερβολικά μεθυσμένη σε σχέση με όσο έχεις καταναλώσει.
- Να νοιώθεις ότι παθαίνεις μπλακ-άουτ.
- Να νοιώθεις ναυτία ή να πονάει το στομάχι σου.
- Να έχουν αυξηθεί οι παλμοί σου.
- Να νοιώθεις αποπροσανατολισμό ή σύγχυση.
- Να ιδρώνεις, να έχει επιβραδυνθεί η αναπνοή σου ή/και να νοιώθεις τρέμουλο.
- Να νοιώθεις το δέρμα σου πολύ δροσερό ή πολύ ζεστό.
- Να έχεις οπτικές ή/και ακουστικές παραισθήσεις.
2. Πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις αν η φίλη σου έχει αυτά τα συμπτώματα, είναι να την πάρεις να φύγετε από το πάρτι ή τον χώρο που βρίσκεστε και να πάτε σε ένα ασφαλές μέρος. Είναι σημαντικό γιατί έτσι την απομακρύνεις από τον άνθρωπο που έριξε ουσία στο ποτό της και αποφεύγετε τον κίνδυνο.
Αν εσύ νοιώθεις τα παραπάνω συμπτώματα, σε καμία περίπτωση μην προσπαθήσεις να οδηγήσεις αν δεν σε δει πρώτα ένας γιατρός.
3. Βρες βοήθεια εμπιστοσύνης. Μόλις βρεθείτε σε ασφαλές μέρος, βρείτε ανθρώπους που μπορούν να βοηθήσουν. Αυτοί μπορεί να είναι φίλοι, γονείς στο τηλέφωνο, οι σεκιούριτι ή η διεύθυνση του μαγαζιού. Μπορεί να βοηθήσει και η αστυνομία αν είναι εκεί κοντά.
4: Πήγαινε στα επείγοντα. Είτε κατανάλωσες το ποτό πριν πέντε λεπτά είτε πριν πέντε ώρες, είναι σημαντικό να βρεις ιατρική βοήθεια άμεσα. Η μετάβαση στα Επείγοντα θα διαχειριστεί κάθε πιθανή βλάβη που προκαλείται από το φάρμακο/α και θα επιτρέψει τη διενέργεια εξετάσεων για τον προσδιορισμό της ουσίας που χρησιμοποιήθηκε. Θα καθορίσει επίσης εάν υπάρχουν άλλα στοιχεία από σωματική ή σεξουαλική επίθεση και θα βοηθήσει στην υποστήριξη και στην παροχή αποδείξεων ώστε να μπορέσεις να καταγγείλεις το γεγονός στην αστυνομία.
5. Κάνε μπέιμπι-σίτινγκ. Μείνε για ένα βράδυ με τη φίλη σου για να τη βοηθήσεις να νοιώσει άνετα, να προσέχεις την κατάστασή της και για ψυχολογική υποστήριξη που είναι πολύ σημαντική. Το να έχουν ρίξει ναρκωτικά στο ποτό σου, εκτός από σωματικό τραύμα προκαλεί και ψυχολογικό, όταν συνειδητοποιείς τι έγινε ή τι θα μπορούσε να έχει συμβεί. Γι’ αυτό είναι οι φίλοι. Άφησέ την να ησυχάσει ξέροντας πως είσαι εκεί, άραξε στον καναπέ και θα νοιώσεις τόσο καλά που είσαι Φίλη με κεφαλαίο Φ.
Ακούγεται πολύ συχνά τελευταία, το “Τι δουλειά είχε στο πάρτι;”. Λοιπόν, η επίθεση ΠΟΤΕ δεν είναι ευθύνη του θύματος. Ούτε και ευθύνη του να προλαμβάνει τέτοιες επιθέσεις. Πάντα φταίει ο δράστης.
6. Βρες υποστήριξη. Μία θεραπευτική υποστήριξη είναι σπουδαία για την ψυχολογία του θύματος, ειδικά αν έχει υπάρξει και σεξουαλική επίθεση. Εάν αυτό το τραύμα δεν επουλωθεί μπορεί να οδηγήσει σε αισθήματα κατάθλιψης, άγχους και παράνοιας.
Μπορείς να καλέσεις τη Γραμμή SOS 15900.
Είναι μία υπηρεσία εθνικής εμβέλειας που δίνει τη δυνατότητα στις γυναίκες θύματα βίας ή σε τρίτα πρόσωπα να επικοινωνήσουν άμεσα με ένα φορέα αντιμετώπισης της έμφυλης βίας. Τη γραμμή στελεχώνουν ψυχολόγοι και κοινωνιολόγοι που παρέχουν άμεση βοήθεια σε έκτακτα και επείγοντα περιστατικά βίας σε 24ωρη βάση, 365 μέρες το χρόνο.
Ταυτόχρονα υπάρχει δυνατότητα ηλεκτρονικής επικοινωνίας των γυναικών μέσω της διεύθυνσης email: sos15900@isotita.gr
7. ΠΟΤΕ μη φοβηθείς. Είσαι ελεύθερη να βγαίνεις και να διασκεδάζεις. Μερικά tips απλώς για να προσέχεις:
- Ποτέ μη πίνεις από κουτάκι ή από μπουκάλι που δεν έχεις ανοίξει εσύ ή δεν έχει ανοιχτεί μπροστά σου.
- Ποτέ μη πίνεις από μεγάλο μπολ με παντς ή από κανάτα που περιφέρεται σε όλους. Κάποιος μπορεί να θέλει ένα μαζικό μπλακ-άουτ.
- Να παραγγέλνεις πάντα το δικό σου ποτό, να παρακολουθείς την προετοιμασία του και να το παίρνεις για να το πας στο τραπέζι σου, μόνο εσύ.
- Ποτέ μην αφήνεις το ποτό σου αφύλακτο. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, παράτα το και παράγγειλε καινούργιο.
- Αν παρατηρήσεις ότι το ποτό έχει γεύση πολύ πικρή ή πολύ αλμυρή ή παράξενη, σταμάτα αμέσως να το πίνεις.
- Αν το ποτό σου έχει παράξενη όψη και δείχνει διαφορετικό (αφρώδες ή να έχει μέσα υπολείμματα σκόνης ή στον πάτο του ποτηριού), μην το πιείς.
- Κάποια υπνωτικά χάπια δίνουν έναν μπλε χρωματικό τόνο στο ποτό.
- Απόφυγε να αναμειγνύεις φάρμακα (“ψυχαγωγικά” ή συνταγογραφούμενα) με αλκοόλ.
- Ακολούθα πάντα τη Μέθοδο: Φίλες. Έχε πάντα μαζί σου έμπιστη παρέα και πρόσεχε κι εσύ τους φίλους σου σε όλη τη βραδιά.
- Να έχεις πάντα τον νου σου στους άλλους, ακόμα και σε αγνώστους στο μπαρ. Αν δεις κάτι παράξενο και ύποπτο να συμβαίνει, πες κάτι.
- Αν συμβεί στη φίλη σου να έχουν ρίξει κάτι στο ποτό της, μην την αφήσεις μόνη της σε καμία περίπτωση, ακόμα και αν βγεις για να βρεις βοήθεια. Να την έχεις πάντα στο πλευρό σου και να την κρατάς ξύπνια και με συναίσθηση.
- Εμπιστεύσου το ένστικτό σου. Αν κάτι σου φαίνεται ότι δεν πάει καλά, μην περιμένεις. Φύγε. Η διαίσθηση είναι σπουδαία δύναμη.