Δύο γυναίκες, φίλες, πίνουν καφέ
© Chris Ainsworth / Unsplash
Σχεσεις

Αυτοφροντίδα: Πόσο σημαντική είναι για τις μαμάδες

Το να αφιερώνουμε χρόνο μέσα στην ημέρα για εμάς δεν μας κάνει κακούς γονείς

Η φροντίδα της μαμάς σε πρώτο πλάνο: Γιατί είναι σημαντικό και τι μπορείς να κάνεις για να φροντίσεις τον εαυτό σου

Καθημερινά ακούμε πολλά για την ψυχική υγεία και κατά πόσο είναι προτεραιότητα η αυτοφροντίδα ή αλλιώς, το λεγόμενο self care. Ας το παραδεχτούμε, δεν είναι εύκολο να είσαι γονιός, πόσο μάλλον κατά τη διάρκεια μιας πανδημίας.

Θα μιλήσω ως μαμά και θα σου πω ότι, ναι, το έχω κάψει! Είμαι μονίμως στρεσαρισμένη, τρέχω να τα προλάβω όλα και προσπαθώ όσο γίνεται να μην αφήνω εκκρεμότητες. Τα καταφέρνω πάντα; Φυσικά και όχι. Υπάρχουν μέρες που νομίζω ότι είμαι χάμστερ και τρέχω πάνω σε μια ρόδα που δεν έχει τελειωμό, ενώ στο τέλος της μέρας δεν έχω καταφέρει να ολοκληρώσω τίποτα, είμαι μονίμως εκνευρισμένη, φωνάζω στα παιδιά μου με το παραμικρό και γενικώς είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα!

Εκείνες τις μέρες, και ενώ όλοι είναι κοιμισμένοι στα κρεβάτια τους, αρχίζω την αυτοκριτική μου. Πάντα καταλήγω πως είναι καιρός να φροντίσω λίγο παραπάνω τον εαυτό μου γιατί, όπως έχουμε ξαναπεί πολλές φορές, ευτυχισμένοι γονείς, ευτυχισμένα παιδιά. Το να αφιερώνουμε χρόνο μέσα στην ημέρα για εμάς δεν μας κάνει κακούς γονείς, αντιθέτως είναι ένα παράδειγμα προς μίμηση για τα παιδιά μας, πως πρέπει να φροντίζουν τον εαυτό τους και να κάνουν πράγματα που τους αρέσουν και τα γεμίζουν.

Τι να κάνεις για να φροντίσεις τον εαυτό σου

  • Ξεκίνα γυμναστήριο. Θα σε γεμίσει ενέργεια για να συνεχίσεις την ημέρα σου. Αν δεν είσαι τύπος του γυμναστηρίου, προσπάθησε να περπατάς ακόμη και στη γειτονιά σου. Βάλε την αγαπημένη σου μουσική στα handsfree σου και απόλαυσε τη βόλτα σου.
  • Καθιέρωσε μέσα στον μήνα τουλάχιστον 2-3 φορές, να βγαίνεις για καφέ ή για κρασί με τις φίλες σου. Θα ξεχαστείς, θα γελάσεις, θα πεις τον πόνο σου και, τέλος πάντων, πάρε το κινητό σου τώρα στα χέρια σου και κάλεσε την κολλητή που έχεις να την δεις πάνω απο 2 μήνες!
  • Ξεκίνα ένα χόμπι που σου άρεσε πάντα αλλά ποτέ δεν πήρες την απόφαση να κάνεις. Μήπως είναι η κατάλληλη στιγμή;
  • Πήγαινε κομμωτήριο τουλάχιστον 1 φορά την εβδομάδα. Φτιάξε νύχια και μαλλιά, δεν νομίζω ότι χρειάζεσαι κάποιον που θα σε πείσει να το κάνεις!
  • Πρόσεχε τη διατροφή σου. Δεν θα σου πω να γίνεις vegan, ούτε να αρχίσεις αυστηρές δίαιτες, αλλά να ελαττώσεις τη ζάχαρη ή να πίνεις περισσότερο νερό μέσα στην ημέρα, είναι μία πολύ καλή αρχή.

Κι αφού καλά τα έγραψα, καιρός να πάω να τα εφαρμόσω. Τι λες; Θα ξεκινήσουμε μαζί την αυτοφροντίδα μας;

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice