Ζευγάρι με μωρό
© Katie E / Pexels
Σχεσεις

Τι αλλάζει στη ζωή ενός ζευγαριού μετά τον ερχομό ενός μωρού

Πώς μπορούμε να κρατήσουμε τις ισορροπίες στη σχέση;

Πώς αλλάζει η σχέση του ζευγαριού μετά τον ερχομό του παιδιού και πώς βρίσκουμε καινούριες ισορροπίες.

Οι φίλες μου με είχαν προειδοποιήσει. Η μητρότητα αλλάζει τη ζωή σου. Έτσι, πριν ακόμη γεννήσω την κόρη μου ήξερα τι να περιμένω. Μαμαδίστικα άγχη, ξενύχτια, κλάματα, αλλά και ατελείωτη ευτυχία, χαμόγελα και μοναδικές οικογενειακές στιγμές. Αυτό όμως που με έκανε να έχω ένα περίεργο στρες ήταν το πώς η μητρότητα θα άλλαζε τη σχέση μου με τον σύζυγό μου.

Σίγουρα το να γίνεσαι γονιός φέρνει συγκρούσεις ανάμεσα στο ζευγάρι. Αλλάζουν οι προτεραιότητες, οι ορμόνες της μαμάς κάνουν πάρτι και, σε συνδυασμό με το άγριο ξενύχτι, η κατάσταση ειδικά τον πρώτο καιρό με το νεογέννητο στο σπίτι, μόνο εκρηκτική μπορεί να χαρακτηριστεί.

Τι μπορούμε όμως να κάνουμε για να κρατήσουμε την ισορροπία στη σχέση μας; Για εμένα 2 είναι τα βασικά: Αληθινή επικοινωνία και ποιοτικός χρόνος.

Όταν ανάμεσα στο ζευγάρι υπάρχει διάλογος και ουσιαστική επικοινωνία, τότε όλα τα προβλήματα βρίσκουν τη λύση τους. Αυτή η μορφή διαλόγου προϋποθέτει να σέβομαι τις απόψεις του άλλου και να τον ακούω με προσοχή χωρίς να κάνω υποδείξεις. Οπότε θυμηθείτε να μιλάτε με τον μπαμπά του παιδιού σας και δείξτε του ότι θέλετε ακόμη να λύνεται τα όποια προβλήματα παρουσιάζονται στην απαιτητική καθημερινότητά σας.

Όσο για τον ποιοτικό χρόνο, νομίζω ότι είναι πιο σημαντικό από ποτέ το ζευγάρι να βρίσκει χρόνο να κάνει πράγματα μαζί, πράγματα που το ευχαριστούν και που έκαναν πριν γίνουν γονείς. Όπως για παράδειγμα, να βγουν για φαγητό σε ένα αγαπημένο τους εστιατόριο ή να δούνε μια ταινία. Ακόμη, να βρεθούνε με φίλους για έναν καφέ που για μία ώρα δεν θα μιλάνε για πάνες και για νανουρίσματα. Πιστέψτε με, ο λίγος, ποιοτικός χρόνος μακριά από το παιδί σώζει την κατάσταση!

Τώρα, μετά από 3 παιδιά, μπορώ να πω με σιγουριά πως το να γίνουμε γονείς σίγουρα δεν ήταν το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο, ωστόσο μας έφερε ακόμα πιο κοντά με έναν κοινό στόχο: Να μεγαλώσουμε σωστά τα παιδιά μας.

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice