«Χωρίς καµία προειδοποίηση, µου λέει θα περάσουµε να πάρουµε την οικογένειά μου να πάµε όλοι µαζί στο εξοχικό µου»
Πώς να χωρίσεις με όσο το δυνατό λιγότερο δράμα
Μπορεί να είναι ένας χωρισμός βελούδινος; Δύσκολα…
Μερικές συμβουλές ώστε ένας χωρισμός να είναι όσο το δυνατόν πιο ανώδυνος για όλους.
Ο χωρισμός είναι, χωρίς αμφιβολία, μια από τις χειρότερες διαδικασίες. Είτε είσαι αυτός που χωρίζει τον άλλον (ο κακός της υπόθεσης) είτε αυτός που τον χωρίζουν, όλα είναι φρικτά. Και αν είσαι αυτός που παίρνει την απόφαση, είναι δύσκολο να βρεις τις σωστές λέξεις να εκφράσεις την επιθυμία σου στον άλλον, επειδή δε θέλεις να τον πληγώσεις ανεπανόρθωτα.
Μερικές φορές, του χωρισμού προηγείται ένας μεγαλειώδης καυγάς, ώστε κανένας δεν έχει όρεξη ούτε να μιλήσει ούτε να εξηγήσει τίποτα απολύτως. Όμως δεν είναι απαραίτητο να τελειώσει μια σχέση με καυγάδες, μίση, κλάματα, δράματα και τραύματα. Ας δούμε πως ένας χωρισμός μπορεί να γίνει κάπως βελούδινος.
Σιγουρευόμαστε ότι ήρθε πραγματικά το τέλος
Πολλές φορές, μετά από έναν τρικούβερτο καυγά, παίρνουμε εν θερμώ την απόφαση ότι δεν πάει άλλο και το ανακοινώνουμε άμεσα στον σύντροφό μας. Το χειρότερο είναι να το μετανιώσουμε μετά από μερικές μέρες και να επιδιώξουμε επανασύνδεση. Και μετά να ξαναμαλώσουμε, και να ξαναχωρίσουμε, και να εξαναγκάσουμε τον άλλον να περνάει τα ίδια και τα ίδια. Πριν σφυρίξουμε τη λήξη, επομένως, πρέπει να είμαστε βέβαιοι για την απόφασή μας γνωρίζοντας τους ακριβείς λόγους και εκτιμώντας ότι είναι σοβαροί.
Προβάρουμε τα λόγια μας
Πριν προχωρήσουμε στο διάβημα, καλό είναι να μελετήσουμε το τι θα πούμε και πώς θα το πούμε. Σε μια ανακοίνωση χωρισμού δεν χωράνε αυτοσχεδιασμοί. Επίσης καλό είναι να ετοιμάσουμε τις σωστές απαντήσεις σε ενδεχόμενες ερωτήσεις, που λογικά θα είναι πολλές. Μαζεύουμε επομένως τις σκέψεις μας, τις κωδικοποιούμε, επιστρατεύουμε ευφημισμούς, ακόμα και το κλισέ «δεν φταις εσύ, εγώ φταίω».
Δεν μακρηγορούμε
Ο μακρύς μονόλογος δε θα οφελήσει σε τίποτα. Λίγα λόγια και σωστά είναι τα ενδεδειγμένα, δεν παίζουμε σε εναλλακτική θεατρική παράσταση. Αν τραβήξει σε μάκρος η ανακοίνωση, τα πράγματα θα γίνουν περίπλοκα και επώδυνα. Αν είναι σύντομη, είναι όπως βγάζεις το τσιρότο με ένα απότομο τράβηγμα. Πονάει, αλλά για δευτερόλεπτα, με ένα-δύο αχ.
Είμαστε ευγενικοί
Ακόμα κι αν έχουμε τρομερό θυμό για τον σύντροφο που σε λίγο θα γίνει πρώην, δεν ξεχνάμε τους καλούς τρόπους. Δεν είναι ωραίο και να σε χωρίζουν και να σε βρίζουν· είναι;
Ό,τι είναι να πούμε το λέμε κατάμουτρα
Δε χωρίζουμε με SMS, mail, τηλεφώνημα, σημείωμα στο ψυγείο και λοιπά και λοιπά. Οι αλήθειες πρέπει να ειπωθούν face to face. Άλλωστε, όταν αποφεύγεις να αντικρίσεις τον άλλον, το κάνεις για τον εαυτό σου, για να είναι πιο εύκολος ο χωρισμός για σένα, όχι για τον άλλον. Έτσι κι αλλιώς, του άλλου θα του ραγίσεις την καρδιά, είτε του πεις το «άντε γεια» δια ζώσης είτε από μακριά.
Δεν αφήνουμε ελπίδες και ανοιχτές πόρτες
Πολλές φορές, για να γίνει πιο εύκολη η κατάσταση, μπορεί να ειπωθεί κάτι τύπου «ας δούμε πώς θα νιώθουμε σε μερικές εβδομάδες». Αυτή είναι μια ψεύτικη υπόσχεση που δεν θα τηρηθεί. Κι ο άλλος θα βασανίζεται ψυχολογικά για «μερικές εβδομάδες» άδικα, ώσπου να σβήσει και η τελευταία αχτίδα ελπίδας.