Μαμά που κρατάει αγκαλιά το μωρό της
© Hollie Santos / Unsplash
Σχεσεις

Τι θα ήθελα να μου είχαν πει όταν έγινα για πρώτη φορά μαμά

Τα καταφέρνεις καλύτερα απ’ όσο νομίζεις. Σταμάτα να νιώθεις ενοχές και απόλαυσε τις στιγμές αυτές

How are you mum: Τι θέλει να ακούσει μια νέα μαμά.

Η πρώτη φορά που θα κρατήσεις το μωρό σου αγκαλιά είναι από μόνη της μια φορτισμένη στιγμή και δεν χρειάζονται πολλά λόγια. Η περίοδος που θα έχεις το νεογέννητο στο σπίτι σου και ειδικά οι πρώτοι μήνες, είναι από τη μία η πιο χαρούμενη και από την άλλη η πιο αγχώδης, γεμάτη με νέες εμπειρίες που θα ζήσεις ποτέ σαν μητέρα. Τα συναισθήματα που σε διαπερνούν είναι πολλά και μπορεί να αλλάζουν από λεπτό σε λεπτό. Όχι, δεν τρελάθηκες απλά οι ορμόνες σου κάνουν πάρτι και εσύ δεν μπορείς να τις ελέγξεις. Χαλάρωσε και απόλαυσε την κάθε στιγμή, γιατί αυτός ο πρώτος καιρός περνάει πολύ γρήγορα και όσο κι αν σου φαίνεται βουνό τώρα, σε λίγους μήνες θα τα έχεις ξεχάσει όλα.

Αυτά είναι λίγα από τα πάρα πολλά που θα ήθελα να μου είχαν πει λίγο πριν γίνω μαμά και ειδικά τις πρώτες εβδομάδες που είχα το μωρό κολλημένο επάνω μου.

Πάντα αναρωτιέμαι γιατί οι άνθρωποι θέλουν να τα ωραιοποιούν όλα. Το να λες την αλήθεια σε κάποιον μπορεί να είναι σκληρό κάποιες φορές αλλά σε κάποιες άλλες είναι αναγκαίο. Στην περίπτωση της νέας μαμάς η εμπειρία μου, μου έχει αποδείξει ότι η ειλικρίνεια είναι σημαντική. Γιατί κατά πρώτον σε προετοιμάζει και κατά δεύτερον ξέρεις τι να περιμένεις.

Όσα βιβλία κι αν έχω διαβάσει όσο ήμουν έγκυος για το τι να περιμένω όταν θα γεννηθεί το μωρό, κανένα δεν με προετοίμαζε στην πραγματικότητα για αυτό που με περίμενε. Ναι, τα βιβλία είναι ένας καλός οδηγός για τις νέες μητέρες αλλά ως εκεί. Δυστυχώς ή ευτυχώς στην πραγματική ζωή τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά.

Τι πραγματικά θα ήθελα να ακούσω σαν νέα μαμά

Θα ήθελα κάποιος να μου πει ότι αυτή είναι μία από τις πιο δύσκολες περιόδους της ζωής σου, όμως μην έχεις υπερβολικές απαιτήσεις από τον εαυτό σου. Η κοινωνία είναι εκ των πραγμάτων, εκτός τόπου και χρόνου όσον αφορά στο τι ζητά και τι περιμένει από τις νέες μαμάδες.

Όλοι, από τη μαμά σου μέχρι τον άνθρωπο στο ταμείο του σούπερ μάρκετ, θα θέλουν να σου πουν τη γνώμη τους. Μην το παίρνεις προσωπικά αλλά μην κλείνεις και τα αυτιά σου. Είναι απλά μία γνώμη που μπορεί να σε βοηθήσει μπορεί και όχι.

Μην βιάζεσαι να γίνεις όπως πριν τη γέννα. Τα κιλά θα φύγουν φυσιολογικά με την πάροδο του χρόνου, να σκέφτεσαι τι κατάφερε αυτό το σώμα να κάνει και να νιώθεις ευγνωμοσύνη και θαυμασμό μόνο!

Αν χρειάζεσαι χρόνο μακριά από το μωρό, καν’ το! Δεν είναι καθόλου ντροπή να θέλεις να πάρεις λίγο καθαρό αέρα ή να πεις δυο κουβέντες ήρεμα με μια φίλη σου.

Δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές. Το κάθε παιδί είναι διαφορετικό και κάτι που μπορεί να βοήθησε μία μαμά μπορεί να μην «πιάσει» με το δικό σου μωρό. Ο μοναδικός τρόπος  να γνωριστείτε είναι η αλληλεπίδραση.

Έχεις κάθε δικαίωμα να πεις ότι κουράστηκες και να ζητήσεις βοήθεια, χωρίς δεύτερη σκέψη.

Τέλος, τα καταφέρνεις καλύτερα απ’ όσο νομίζεις. Σταμάτα να νιώθεις ενοχές και απόλαυσε τις στιγμές αυτές.  

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice