Μαμά που θηλάζει το μωρό της
© MART PRODUCTION / Pexels
Σχεσεις

Προτάσεις για υγιεινά σνακ για θηλάζουσες μητέρες

Πώς θα αναπληρώσετε την ενέργειά σας για να προσφέρετε σε εσάς και το μωρό σας τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά

How are yoy mum: Συμβουλές και προτάσεις για υγιεινά σνακ για την περίοδο του θηλασμού

Κατά την περίοδο του θηλασμού ο οργανισμός της μητέρας απαιτεί περισσότερη ενέργεια και θρεπτικά συστατικά σε σύγκριση με την περίοδο πριν την εγκυμοσύνη. Παρ’ όλα αυτά πολλές φορές όταν μια μαμά θηλάζει το μωρό της δεν βρίσκει χρόνο για την ίδια και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να καταναλώνει γρήγορα, εύκολα και όχι τόσο υγιεινά σνακ, τα οποία δεν είναι ό,τι καλύτερο για εκείνη και για το μωρό της.

Από την προσωπική μου εμπειρία θηλασμού, μπορώ να πω με σιγουριά ότι πεινούσα συνέχεια. Ειδικά στο πρώτο μου μωρό η ανάγκη μου να τσιμπολογάω ήταν πιο μεγάλη από ποτέ και συνήθως κατέφευγα σε τυποποιημένες λύσεις για ευκολία. Δηλαδή έτρωγα σνακ όπως μπισκότα, κρουασάν, τσουρέκια και άλλα τέτοια καθόλου υγιεινά φαγητά, γεμάτα με άχρηστες θερμίδες και μπόλικη ζάχαρη. Ευτυχώς κατάλαβα γρήγορα ότι η συγκεκριμένη διατροφή δεν με βοηθάει καθόλου αλλά, αντίθετα, μου δημιουργεί μεγαλύτερη επιθυμία για φαγητό αφού δεν ένιωθα ότι χόρταινα, αισθανόμουν συνέχεια κουρασμένη και, τέλος, ήξερα πως έπρεπε να αρχίσω να τρέφομαι υγιεινά και για εμένα αλλά και για το μωρό. Έτσι άρχισα να ψάχνω πιο υγιεινές λύσεις, τροφές οι οποίες μου δημιουργούσαν κορεσμό και έπινα πολύ, πάρα πολύ νερό. Εσείς σε συζήτηση με τον γιατρό σας μπορείτε να φτιάξετε το δικό σας διαιτολόγιο και μην ξεχνάτε να ελέγχεται τις τροφές για τυχόν αλλεργίες ή δυσανεξίες. Για παράδειγμα, είχα καταλάβει πως όταν έτρωγα πράσινα λαχανικά το μωρό μου είπε περισσότερους κολικούς κι έτσι απέφευγα τις συγκεκριμένες τροφές.

Παρακάτω θα δείτε μια λίστα με σνακ που μπορείτε να αγοράσετε ή να ετοιμάσετε γρήγορα στην κουζίνα σας για να αναπληρώσετε την ενέργειά σας και να προσφέρετε σε εσάς και το μωρό σας τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά κατά τη διάρκεια αυτής της ιδιαίτερης περιόδου.

Αυγό με κριτσίνια ολικής άλεσης
Μπορείτε να έχετε έτοιμα βρασμένα αυγά στο ψυγείο σας και να τα καταναλώσετε εύκολα όποτε εσείς θέλετε. Τα κριτσίνια, παξιμάδια ή ακόμη και κρακεράκια θα σας δημιουργήσουν το αίσθημα του κορεσμού.

Φρούτα με μέλι καρύδια και ταχίνι
Τα φρούτα είναι πηγή βιταμινών και ανόργανων στοιχείων και το μόνο που χρειάζονται είναι ένα καλό πλύσιμο. Αποφύγετε να τρώτε σκέτο το φρούτο, καθώς το πιθανότερο είναι να ξαναπεινάσετε πολύ σύντομα λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε απλά σάκχαρα. Ο συνδυασμός του όμως με το ταχίνι, το μέλι και τα καρύδια θα σας κρατήσει χορτάτη για περισσότερες ώρες. Θυμηθείτε να έχετε έτοιμα πλυμένα φρούτα ώστε όταν θελήσετε να φάτε να τα έχετε έτοιμα προς κατανάλωση. Μπορείτε να δοκιμάσετε κι άλλους ξηρούς καρπούς πέρα από τα καρύδια, ανάλατους κατά προτίμηση.

Κουλούρι Θεσσαλονίκης με τυρί
Θρεπτικός συνδυασμός που θα σας δώσει άμεσα ενέργεια. Προτιμήστε τα προϊόντα ολικής άλεσης που περιέχουν περισσότερες βιταμίνες και φυτικές ίνες. Αν θέλετε κάποιο ελαφρύ τυρί δοκιμάστε το ανθότυρο που σε συνδυασμό με το μέλι δημιουργεί την τέλεια ισορροπία  

Ψωμί ολικής με τυρί κρέμα, αγγουράκι, ντομάτα
Θρεπτικός συνδυασμός και θα σας χορτάσει στην στιγμή. Καλό είναι να έχετε πλυμένα τα λαχανικά σας και να τα διατηρείτε μέσα σε δοχεία στο ψυγείο, έτοιμα προς κατανάλωση.

Τέλος, μην ξεχάσετε να πίνετε άφθονο νερό, χυμούς και, αν σας το επιτρέπει ο γιατρός σας, τσάι για να παραμένετε ενυδατωμένες καθώς όταν θηλάζετε έχετε άφθονη ανάγκη για υγρά.

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice