Μικρό αγοράκι δίπλα στη θάλασσα
© Ben White / Unsplash
Σχεσεις

Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε ένα παιδί με χαμηλή αυτοπεποίθηση

Μια διαδικασία που τα παιδιά τη μαθαίνουν πρώτα από το σπίτι τους

How are you mum: Η αυτοπεποίθηση στα παιδιά και πώς θα την ενισχύσουμε

Η αυτοεκτίμηση είναι εξ ορισμού ο τρόπος που ο καθένας από εμάς αντιλαμβάνεται την εικόνα του, είναι η αξιολόγηση, θετική ή αρνητική, που κάνει κανείς για τον εαυτό του. Τα παιδιά από πολύ μικρά δείχνουν αν η αυτοπεποίθησή τους είναι σε καλό δρόμο ή αν χρειάζονται κάποια βοήθεια από εμάς, ώστε να τονώσουμε το ηθικό τους.

Μαντέψτε. Τα παιδιά δεν γεννιούνται με αυτοπεποίθηση. Είναι μια διαδικασία που τη μαθαίνουν πρώτα από το σπίτι τους, από την προσχολική ακόμη ηλικία, και στη συνέχεια μέσα στο σχολείο. Φυσικά δεν είναι κάτι απλό και πολλές φορές θέλει ιδιαίτερη προσπάθεια για να χτίσουμε την αυτοπεποίθηση στο παιδί μας χωρίς να υπερβάλλουμε. Στην προσπάθειά μας να επιβραβεύουμε το παιδί ώστε να το κάνουμε να νιώθει ότι είναι αρκετά καλό σε ό,τι κι αν κάνει, δημιουργούμε λάθος εντυπώσεις.

Η αυτοπεποίθηση και η αυτοεκτίμηση στα παιδιά είναι πολύ σημαντική και, δυστυχώς, εκείνα που δεν την έχουν αποκτήσει μπορεί να γίνουν εύκολος στόχος εκφοβισμού από άλλα παιδιά και να τα κοροϊδέψουν. Το bulling στις μέρες μας είναι κάτι που απασχολεί όλο και περισσότερους γονείς. Τα σχολεία πλέον είναι ενημερωμένα και μέσα από διάφορες δράσεις προσπαθούν να ενημερώνουν τα παιδιά για τον εκφοβισμό και τις συνέπειες του, όμως από ό,τι φαίνεται δεν αρκεί μόνο αυτό.

Η αυτοπεποίθηση στα παιδιά: Πώς μπορούν να βοηθήσουν οι γονείς

Επιβραβεύστε το παιδί σας
Με κάθε τρόπο και όταν σας δίνεται η ευκαιρία να επαινείτε τo παιδί και να το επιβραβεύετε. Ποτέ να μην κριτικάρετε τις επιλογές του και να του παρέχετε ασφάλεια για να σας εμπιστεύεται τα προβλήματα και τις ανησυχίες του. Ο έπαινος και η επιβράβευση πρέπει να γίνεται με μέτρο και χωρίς υπερβολή, ώστε να μην πετύχουμε το λάθος αποτέλεσμα.

Αποδεχτείτε τα λάθη και τις αποτυχίες του
Από τα λάθη του θα πορευτεί και δημιουργήσει μια σταθερή πορεία προς την ενηλικίωση. Εσείς προβάλλετε τις αξίες του ακόμα και μέσα από τα λάθη του, όπως τις πρωτοβουλίες που πήρε για να λύσει κάποια θέματα.

Μην το συγκρίνετε με άλλα παιδιά
Οι περισσότεροι γονείς έχουμε κάνει το μεγάλο λάθος να συγκρίνουμε το παιδί μας με κάποιο άλλο. Ο δικός μας ρόλος είναι να του δώσουμε να καταλάβει ότι είναι μοναδικός και ξεχωριστός από όλους τους άλλους.

Στρέψτε το παιδί σας στον αθλητισμό
Ο αθλητισμός είναι ένας τρόπος για να τονώσει την αυτοπεποίθησή του. Για παράδειγμα, οι πολεμικές τέχνες διδάσκουν στο παιδί την πειθαρχία και την αυτοσυγκέντρωση. Παράλληλα, το κάνουν πιο δυνατό, τόσο σωματικά όσο και ψυχικά, ενώ διδάσκουν στο παιδί πώς να έχει κουράγιο, να μην το βάζει κάτω και του προσφέρει το πλεονέκτημα της αυτοάμυνας που μπορεί να του χρησιμεύσει κάποια στιγμή στη ζωή του.

Τέλος, ως γονείς πρέπει να αφουγκραζόμαστε τις ανησυχίες και τις ανάγκες του παιδιού μας και σε κάθε περίπτωση πρέπει να βρισκόμαστε πλάι του όταν μας χρειάζεται.

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice