Μαμά με μωρό
© Unsplash/ Omar Lopez
Σχεσεις

Χαρούμενη μαμά: 4 τρόποι για να το καταφέρεις

Πάρε μια ανάσα και απλώς αποδέξου την ακαταστασία της μητρότητας

How are you mum: Η μητρότητα και τα tips που θα σε βοηθήσουν να είσαι πιο χαρούμενη.

Έγινες μαμά και όλοι γύρω σου φωνάζουν ότι πρέπει να είσαι πάντα χαρούμενη και χαμογελαστή γιατί έφερες στον κόσμο ένα παιδί, γιατί άλλες γυναίκες προσπαθούν αλλά δεν μπορούν να γίνουν μαμάδες, γιατί no matter what πρέπει να είσαι και να δείχνεις καλά.

Ευγνωμοσύνη, ναι, να νιώθεις κάθε πρωί που ξυπνάς και κάθε βράδυ που κοιμάσαι, αλλά χαρούμενη και τραλαλά δεν μπορείς να είσαι κάθε μέρα. Γιατί, πολύ απλά είσαι άνθρωπος και ως άνθρωπος έχεις κι εσύ στιγμές αδυναμίας, είσαι κουρασμένη, νιώθεις ανήμπορη, νιώθεις ότι όλοι σε κρίνουν και άλλα πολλά που τελειωμό δεν έχουν. Το κακό μέσα σε όλα αυτά είναι ότι πολλές φορές στην προσπάθεια μας να είμαστε οι τέλειες μαμάδες ξεχνάμε ότι θέλουμε που και που ένα διάλειμμα, μια βοήθεια. Για να μπορέσεις να το καταφέρεις αυτό θέλει να δουλέψεις πρώτα με τον εαυτό σου και μετά να βάλεις όρια στους γύρω σου.

Για την ακρίβεια, αν συνειδητοποιήσεις τα παρακάτω τότε σίγουρα θα γίνεις πιο χαρούμενη μαμά, πρώτα για εσένα και μετά για τα παιδιά σου.

1. Οι άλλες μαμάδες δεν είναι καλύτερες από εσένα
Είναι σίγουρα διαφορετικές αλλά όχι καλύτερες. Γιατί, μπορεί να μην είσαι τέλεια στις χειροτεχνίες και στη ζωγραφική αλλά είσαι υπέροχη αφηγήτρια παραμυθιών. Το βράδυ πριν τον ύπνο πλάθεις ιστορίες για μαγικά πλάσματα και μέρη που τα παιδιά σου τρελαίνονται να ακούν. Κι αυτό από μόνο του είναι ταλέντο. Σταμάτα για ένα λεπτό και σκέψου κάτι στο οποίο πραγματικά τα παιδιά σου λατρεύουν να κάνουν μαζί σου. Είναι πολλά περισσότερα από όσα νομίζεις. Έτσι δεν είναι;

2. Το σπίτι σου θα μοιάζει βομβαρδισμένο τις περισσότερες μέρες
Απλά αποδέξου το. Δεν θα πετύχεις τίποτα με το να έχεις ένα σπίτι άψογα τακτοποιημένο και πάντα καθαρό. Πολύ απλά όσο και να μαζεύεις πάντα κάποιος θα υπάρχει εκεί γύρω που θα φέρνει τα πάντα άνω κάτω. Το μόνο που θα καταφέρεις είναι να τρέχεις πανικόβλητη όλη μέρα πίσω από τα παιδιά σου μαζεύοντας αυτά που θα σκορπάνε, χάνοντας πολύτιμο χρόνο μαζί τους. Αντί να προσπαθείς να είσαι η πιο καλή νοικοκυρά, πέρνα χρόνο παρέα με τα παιδιά σου και όταν εκείνα κοιμηθούν μάζεψε ότι μπορείς.

3. Διάλεξε ένα πράγμα τη φορά για να αφιερώσεις τον χρόνο σου
Δεν μπορείς να έχεις μαγειρέψει ένα μπελαλίδικο φαγητό και να έχεις καθαρό το σπίτι, τα παιδιά διαβασμένα, το πλυντήριο απλωμένο. Απλά δεν γίνεται. Προτίμησε να παραγγείλετε κάτι απ’ έξω αλλά να περάσετε μια δημιουργική και χαλαρωτική μέρα στην εξοχή. Ή φτιάξτε μαζί με τα παιδιά μπισκότα και μη σε νοιάζει αν η κουζίνα θα είναι καθαρή στο τέλος. Σίγουρα δεν θα είναι, αλλά οι αναμνήσεις που θα έχεις χτίσει με τα παιδιά σου είναι ανεκτίμητες.

4. Οι μέρες μπορεί να κυλούν αργά αλλά ο καιρός περνάει γρήγορα
Σοφή κουβέντα αυτή και πέρα για πέρα αληθινή. Ξέρω ότι έχεις βαρεθεί να ακούς πως πρέπει να απολαμβάνεις τα παιδιά σου όσο είναι μικρά γιατί αυτή η ηλικία περνάει πολύ γρήγορα. Όμως, ισχύει 100%. Σαν χθες θυμάμαι την δεκάχρονη κόρη μου να προσπαθεί να περπατήσει στο σαλόνι του σπιτιού μας. Ναι, ο καιρός περνάει γρήγορα κι αν όλα τώρα σου φαίνονται βουνό σε λίγο καιρό που θα έχεις έναν έφηβο στο σπίτι σου, θα σκέφτεσαι πόσο εύκολα ήταν όταν ήταν νήπιο κι ας μην κοιμόταν τα βράδια και ας έφερνε συνέχεια ιώσεις στο σπίτι.

Νομίζω ότι ο καλύτερος τρόπος για να γίνεις ευτυχισμένη μαμά είναι η αποδοχή. Αποδέξου τις καταστάσεις όπως σου έρχονται και μην προσπαθείς να τις αλλάξεις. Με απλά λόγια, πάρε μια ανάσα και απλώς αποδέξου την ακαταστασία της μητρότητας.

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice