Εορταστικό, μαμαδίστικο άγχος; Ευχαριστώ, δεν θα πάρω

Η αρχή είναι να κατανοήσεις τους λόγους που σε κάνουν να αισθάνεσαι έτσι

Το άγχος που δημιουργούν οι γιορτές των Χριστουγέννων στους γονείς, η πίεση που αισθάνοντια οι μητέρες και οι τρόποι αντιμετώπισης.

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή πιάνω τον εαυτό μου να χάνεται μέσα στην τρέλα των ημερών. Γιορτές στα σχολεία των παιδιών, συναντήσεις με δασκάλους για τις σχολικές τους επιδόσεις, ψώνια για τα γιορτινά τραπέζια, παραγγελίες παιχνιδιών για τα παιδιά, τα βαφτιστήρια, τα ανίψια, deadlines στη δουλειά, πληρωμές στις τράπεζες και η λίστα τελειωμό δεν έχει. 

Ξέρω πως κι εσύ τώρα που με διαβάζεις περνάς ακριβώς τα ίδια κι άλλα τόσα. Ξέρω πως υποσχέθηκες στον εαυτό σου ότι φέτος θα τα πάρεις όλα πιο χαλαρά, δεν θα αγχώνεσαι με το παραμικρό και πως θέλεις να βρίσκεσαι περισσότερο μαζί με τα παιδιά σου παρά με τις κατσαρόλες και τα τηγάνια, προσπαθώντας να ετοιμάσεις τα τέλεια γιορτινά τραπέζια. Όμως, κάτι προφανώς κάνεις λάθος και η υπόσχεση σου πάει από το κακό στο χειρότερο. 

Αλήθεια, έχεις αναρωτηθεί ποτέ γιατί οι γιορτές είναι τόσο αγχωτικές; Οι μαμάδες συχνά αισθάνονται τεράστια πίεση να κάνουν και να είναι τα πάντα κατά την διάρκεια των εορτών. Κι αυτό έχει όνομα, λέγεται μαμαδίστικο, εορταστικό άγχος και ναι, εγώ έχω μπόλικο από αυτό κάθε χρόνο. Φέτος θέλω να προσπαθήσω να αποβάλλω όσο περισσότερο στρες μπορώ και είμαι εδώ για να σε πείσω να το κάνεις κι εσύ. 

Η αρχή για να αποβάλλεις το εορταστικό σου άγχος πρέπει να γίνει αφού κατανοήσεις τους λόγους που σε κάνουν να αισθάνεσαι έτσι. Κάποιοι από αυτούς μπορεί να είναι:

  • Να προλάβεις τις προθεσμίες παντός τύπου.
  • Να δημιουργήσεις αναμνήσεις με τα παιδιά σου.
  • Να κάνεις με το μωρό σου ή τα μικρά παιδιά σου μακρινά ταξίδια με ότι αυτό συνεπάγεται.
  • Να αναγκαστείς να βρεθείς με συγγενείς που δεν τα πάτε και τόσο καλά.
  • Να έχεις άρρωστα παιδιά κατά την διάρκεια των εορτών, κι ενώ έχεις κανονίσει ένα σωρό πράγματα τελικά να πρέπει να τα αναβάλεις όλα. 
  • Να πρέπει να μαγειρέψεις, καθαρίσεις το σπίτι και να κάνεις όλες τις υπόλοιπες οικιακές δουλειές, έχοντας τα παιδιά στο σπίτι.

Όλα τα παραπάνω κι άλλα τόσα μπορεί να σε κάνουν να νιώθεις ένα διαρκές στρες. Έχω φίλες μαμάδες που αυτές τις μέρες έχουν μέχρι και αϋπνίες από το άγχος. Πιστεύεις ότι αυτό είναι το Christmas spirit; Δεν νομίζω. 

Έτσι, αφού κατανοήσεις τους λόγους που αγχώνεσαι ψάξε να βρεις λύσεις ώστε να μειώσεις όλο αυτό το στρες ή να αλλάξεις κάτι που σε ενοχλεί παραπάνω από το κανονικό. Για παράδειγμα, εάν σε αγχώνει το μαγείρεμα για το εορταστικό τραπέζι μπορείς να βρεις έτοιμες λύσεις και πολύ απλά το μόνο που θα έχεις να κάνεις είναι το ψήσιμο. Ακόμη, μην αγχώνεσαι που το σπίτι σου δεν είναι καθαρό και μαζεμένο σαν τα σπίτια που βλέπεις στα έργα, προτείνω αντί να τρέχεις πίσω από τα παιδιά σου μαζεύοντας αυτά που σκορπάνε, να φτιάξεις μία κούπα καφέ και να παίξεις μαζί τους. Να είσαι σίγουρη ότι το άγχος σου θα μειωθεί στην στιγμή.

Ζήσε τις φετινές γιορτές κάνοντας τις αλλαγές που ξέρεις ότι θα σε βοηθήσουν να περάσεις κι εσύ κι η οικογένειά σου όσο πιο χαλαρά και όμορφα γίνεται. Μην ξεχνάς πως τα παιδιά σου δεν θα είναι για πάντα μικρά και οι στιγμές που ζεις μαζί τους τώρα δεν θα ξαναέρθουν. 

Καλές γιορτές.

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice