Επανάληψη στις διακοπές των Χριστουγέννων. Ναι ή όχι;

Αυτές οι επαναλήψεις είναι που χρειάζεται ένα παιδί και που θα του χαρίσουν νέες εμπειρίες

Γιατί τα παιδιά δεν πρέπει να κάνουν επανάληψη μαθημάτων στις διακοπές των Χριστουγέννων.

Ήρθε αυτή η στιγμή μέσα στον χρόνο που την περίμενες από τότε που τελείωσαν οι καλοκαιρινές σου διακοπές. Οι γιορτές των Χριστουγέννων είναι εδώ. Αλήθεια, πόσες φορές κοίταξες το ημερολόγιο για να δεις πόσες μέρες απομένουν για τα Χριστούγεννα; 

Το ίδιο συναίσθημα νιώθουν και τα παιδιά μας. Για τις επόμενες περίπου 2 εβδομάδες  δεν θα ξυπνάνε το πρωί για να πάνε σχολείο, δεν θα χρειάζεται να τρέχουν σε εξωσχολικές δραστηριότητες, δεν θα έχουν διάβασμα και εργασίες για το σπίτι. Ή μήπως όχι; Εσείς είστε από τους τυχερούς που η δασκάλα ή ο δάσκαλος ευχήθηκε στο παιδί σας καλές γιορτές και δεν του έβαλε καμία επανάληψη ή είστε από τους εκείνους που μαζί με το «Καλά Χριστούγεννα» η δασκάλα τους έδωσε και ένα πακετάκι φωτοτυπίες;

Γιατί τα παιδιά δεν πρέπει να κάνουν επανάληψη στις διακοπές;

Οι παιδοψυχολόγοι και οι ειδικοί σχολικής υγείας επισημαίνουν ότι ένα παιδί που βρίσκεται στο δημοτικό είναι αναγκαίο να μην κάνει καμία επανάληψη μέσα στις γιορτές. Αντιθέτως χρειάζεται χρόνο να πάρει ανάσα, να χαρεί το σπίτι του, την οικογένεια και τους φίλους του, να παίξει, ακόμη και να βαρεθεί. Τα σχολικά κενά που μπορεί να έχει από το πρώτο τρίμηνο δεν θα καλυφθούν μέσα στις διακοπές, όταν γύρω του θα υπάρχει ο «θόρυβος» των γιορτών από τα τραπέζια με συγγενείς, τις βόλτες και τα μελομακάρονα. 

Αντί για φωτοτυπίες και επαναληπτικές ασκήσεις ας δώσουμε ερεθίσματα στα παιδιά μέσα από την ανάγνωση λογοτεχνικών βιβλίων, βλέποντας Χριστουγεννιάτικες ταινίες ή παίζοντας επιτραπέζια παιχνίδια. Αυτές οι επαναλήψεις είναι που χρειάζεται ένα παιδί και που θα του χαρίσουν νέες εμπειρίες. 

Πολλοί γονείς ίσως έχουν αντίρρηση με τα παραπάνω. Προτείνω να βάλουμε στη θέση των παιδιών μας τους εαυτούς μας. Πώς θα νιώθαμε εάν μέσα στις γιορτινές μέρες έπρεπε να κάτσουμε στο γραφείο μας και να στείλουμε mail, να μιλάμε στα τηλέφωνα με τους πελάτες μας και όποια άλλη δουλειά κάνει ο καθένας από εμάς να συνεχίσει να την κάνει μέσα στις γιορτές; Υποθέτω πως σε κανέναν δεν θα άρεσε κάτι τέτοιο.

Ακόμη κι αν η παραπάνω υπόθεση δεν βοηθάει να κατανοήσουμε γιατί ένα παιδί δεν πρέπει να κάνει επανάληψη στις διακοπές, τότε μια αναδρομή στο παρελθόν ίσως είναι πιο βοηθητική. Πάμε πίσω στα δικά μας σχολικά χρόνια. Τότε που εμείς μετρούσαμε αντίστροφα για τα Χριστούγεννα. Μας άρεσε όταν έπρεπε να λύσουμε τις φωτοτυπίες των Μαθηματικών ενώ όλοι οι άλλοι περνούσαν όμορφα στο σαλόνι κάνοντας ευχάριστα πράγματα; Ασφαλώς και όχι. Ακόμη θυμάμαι τον κόμπο που αισθανόμουν στο στομάχι όταν έπρεπε να πάω στο δωμάτιό μου να διαβάσω, ενώ στο σπίτι επικρατούσε γιορτινός χαμούλης.

Αγαπητοί δάσκαλοι και γονείς αφήστε τα παιδιά να ξεκουραστούν στις διακοπές. Η επανάληψη ας γίνει μέσα στην τάξη όταν με το καλό τα παιδιά γυρίσουν, κι ας είναι τα φετινά Χριστούγεννα η αφορμή να έρθουν τα παιδιά πιο κοντά με τους γονείς τους, τα αδέρφια και τους φίλους τους. 

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice