3 λόγοι που το μωρό σου δεν κοιμάται και πώς να τους διορθώσεις

«Ως μαμά τριών παιδιών, νιώθω τον πόνο σου!»

Τρεις λόγοι που μπορεί τα μωρά να δυσκολεύονται να κοιμηθούν και tips για να αντιμετωπίσετε το φαινόμενο.

Το μωρό σας χρειάζεται έναν υπνάκο. Ξέρετε ότι ένα μισάωρο ύπνου θα το αναζωογονήσει και θα του δώσει ενέργεια. Μα πάνω απ’ όλα ξέρετε ότι θα βοηθήσει κι εσάς ώστε να πάρετε δυνάμεις, να ξεκουράσετε τα χέρια σας, ακόμη και να κάνετε καμιά δουλειά.

Ίσως να έχετε δημιουργήσει μια ρουτίνα ύπνου που μέχρι τώρα λειτουργούσε με επιτυχία αλλά ξαφνικά αυτό άλλαξε. Δίκαια σκέφτεστε τι κάνετε λάθος. Είναι ταϊσμένο, αλλαγμένο και σίγουρα νυστάζει, αφού αφενός είναι η ώρα για τον υπνάκο του κι αφετέρου τρίβει μάτια, χασμουριέται κτλ.

Ως μαμά τριών παιδιών, νιώθω τον πόνο σου! Τα κορίτσια μου έχουν περάσει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους σε μια σταθερή ρουτίνα ύπνου και παρόλα αυτά έχουμε βιώσει μεγάλες, περιόδους ανύπαρκτων μεσημεριάτικων και όχι μόνο, ύπνων.

Πώς μπορείτε να διορθώσετε αυτά τα περίεργα αλλά τόσο ενοχλητικά διαστήματα τα οποία το μωρό σας δυσκολεύεται και αρνείται να κοιμηθεί;

Τρεις αιτίες που τα μωρά δεν κοιμούνται εύκολα - Τι μπορείτε να κάνετε

Είναι υπερβολικά κουρασμένο

Οι περισσότεροι γονείς νομίζουμε ότι αν κουράσουμε υπερβολικά ένα μωρό, θα εξουθενωθεί και θα κοιμηθεί πιο εύκολα. Μεγάλο λάθος. Στην πραγματικότητα, η υπερβολική κούραση είναι ο λόγος που ένα μωρό δυσκολεύεται να ηρεμήσει με αποτέλεσμα να νιώθει νευρικό, κουρασμένο και να μην το παίρνει ο ύπνος. Όταν περάσει η στιγμή που το μωρό σας είναι έτοιμο να κοιμηθεί και δεν το βάλετε για ύπνο, τότε η κορτιζόλη κυλάει στο αίμα του σαν ένα σφηνάκι εσπρέσο. Αυτή η ενέργεια θα το δυσκολέψει να ηρεμήσει και στο τέλος να κοιμηθεί. Αυτό που μπορείτε να κάνετε για να το αποφύγετε είναι να έχετε τα μάτια και τα αυτιά σας ανοιχτά ώστε να αναγνωρίσετε τα σημάδια κούρασης έγκαιρα. Αυτά μπορεί να είναι χασμουρητό, αδικαιολόγητη γκρίνια, τρίψιμο ματιών, τράβηγμα αυτιών και άλλα.

Αναπτυξιακά άλματα

Όταν το μωρό σας μαθαίνει μια νέα δεξιότητα δεν ενδιαφέρεται για τον ύπνο. Κι εδώ που τα λέμε γιατί να κοιμηθεί; Το να μπορείς να βάλεις τα χέρια σου στο στόμα είναι πολύ συναρπαστικό, κάπως έτσι πρέπει να σκέφτεται την στιγμή που εσύ προσπαθείς να το κοιμίσεις και το κουνάς πέρα δώθε για να το πάρει ο ύπνος. Η αλήθεια είναι ότι πολλά μωρά ενώ περνούν κάποιο άλμα χάνουν τον ύπνο τους. Σε αυτή την περίπτωση δεν έχετε να κάνετε και πολλά. Τις περισσότερες φορές απλά κάνετε υπομονή μέχρι να κατακτήσει το άλμα του και να έρθει πάλι στον φυσιολογικό ρυθμό ύπνου του. Μη ξεχνάτε. Όσο πιο γρήγορα μάθει τόσο πιο γρήγορα θα ξανακοιμηθεί.

Δεν το κοιμίζετε πάντα με τον ίδιο τρόπο

Για να μάθει ένα μωρό να κοιμάται σωστά χρειάζεται πρώτον, σταθερές ώρες ύπνου και δεύτερον, έναν συγκεκριμένο τρόπο για να πέφτει για ύπνο. Αν για παράδειγμα την μία φορά το βάζετε στο καρότσι για να κοιμηθεί και την άλλη το κουνάτε στην αγκαλιά σας κάνοντας βόλτες μέσα στο σπίτι, τότε το μωρό σας θα πάρει τα λάθος μηνύματα ώστε να καταλάβει ότι ήρθε η ώρα να κλείσει τα μάτια του και να κοιμηθεί. Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να το κοιμίζετε πάντα με τον ίδιο τρόπο, είτε είναι η ώρα για τον μεσημεριανό του ύπνο είτε για τον βραδινό είτε για κάποιο υπνάκο που παίρνει μέσα στην μέρα.

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice