4 τρόποι για να γίνει ευκολότερα η μετάβαση από το πρώτο στο δεύτερο παιδί

Το πραγματικό challenge του δεύτερου παιδιού

Η δεύτερη εγκυμοσύνη στη ζωή μίας γυναίκας: Η Σοφία Τσώνου μοιράζεται την εμπειρία της και γράφει για τη μετάβαση από το πρώτο στο δεύτερο παιδί.

Όταν έφυγα από το νοσοκομείο με το δεύτερο μωρό μου μετά από τέσσερις ημέρες ανάρρωσης από την καισαρική, ήξερα ότι η οικογενειακή μας δυναμική είχε αλλάξει λίγο. Αλλά ποτέ δεν φανταζόμουν τι χαοτική τροπή θα έπαιρνε ολόκληρη η ζωή μου με δύο πλέον παιδιά.

Όπως πολλοί γονείς, θέλαμε μια μεγάλη οικογένεια και φυσικά, το παιδί μας να έχει ένα αδερφάκι. Όταν η δεύτερη εγκυμοσύνη ήρθε ήμασταν όλοι πολύ ενθουσιασμένοι, η οικογένεια μας θα μεγάλωνε και ναι το πρώτο μας παιδί επιτέλους θα αποκτούσε το αδερφάκι που τόσο πολύ μας ζητούσε από καιρό. Όλα καλά, απλά εύχομαι να είχα προετοιμαστεί λίγο περισσότερο για τη μετάβαση από ένα παιδί σε δύο.

Το πραγματικό challenge του δεύτερου παιδιού.

Κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης μου ήμουν σίγουρη ότι θα είναι δύσκολη η μετάβαση από το 1 στα 2 παιδιά και αυτή η μετάβαση δεν θα αφορούσε μόνο εμένα και τον άντρα μου αλλά και το νηπιάκι μας. Απλώς δεν είχα αντιληφθεί πλήρως πως ένα νεογέννητο θα επηρέαζε σε τόσο μεγάλο βαθμό την καθημερινότητα όλης της οικογένειας. Η ζωή έχοντας ένα νήπιο κοντά στα 5 είναι ήδη αρκετά εξαντλητική. Έχει ξεκινήσει σχολείο και σίγουρα κάποια απογευματινή δραστηριότητα, έχει απίστευτη ενέργεια χωρίς σταματημό, δεν κοιμάται πια το μεσημέρι και ως μοναχοπαίδι έχει την απεριόριστη προσοχή σας όλη μέρα, κάθε μέρα.

Το πρώτο παιδί θα πρέπει τώρα να μοιραστεί τα πάντα και στην αρχή κυρίως, την προσοχή σας με ένα νέο μωρό με το οποίο θα πρέπει αναγκαστικά να περνάτε τον περισσότερο χρόνο σας. Είτε θηλάζετε, είτε δίνετε μπιμπερό τα χέρια σας την περισσότερη ώρα θα κρατάνε ένα νεογέννητο που εκτός από φαγητό χρειάζεται και άλλαγμα, πλύσιμο, νανούρισμα.

Κι αυτό είναι μεγάλη πρόκληση για το μικρό σας. Θα το καταλάβετε όταν θα αρχίσει να ζητάει πιπίλα ενώ ποτέ του σαν μωρό δεν πήρε. Όταν θα θέλει να κοιμάται μαζί σας ή όταν μια μέρα θα σας ρωτήσει πότε το μωρό θα ξαναμπεί στην κοιλιά σας! True story...

Tips για να γίνει ευκολότερη η μετάβαση από το 1 παιδί στα 2

1. Προετοιμάστε το μικρό σας και τον εαυτό σας.

Να είστε αληθινοί με τον εαυτό σας σχετικά με το πώς θα είναι η προσθήκη ενός δεύτερου παιδιού για την οικογένειά σας, λαμβάνοντας υπόψη τον τρόπο ζωής σας, την βοήθεια από τρίτους, τις ανάγκες αλλά και την προσωπικότητα του παιδιού σας. Για να προετοιμάσετε το μικρό σας ξεκινήστε να του μιλάτε για το πως θα είναι να έχει ένα αδερφάκι έτσι ώστε να γνωρίζει τις μεγάλες αλλαγές όταν αυτές έρθουν. Δεν θέλετε απλώς να του κάνετε έκπληξη φέρνοντας στο σπίτι ένα νέο μωρό.

2. Ζητήστε βοήθεια από τρίτους.

Ειδικά τον πρώτο καιρό μέχρι να προσαρμοστείτε, η βοήθεια θα είναι πολύτιμη. Για παράδειγμα όταν το νεογέννητο θα θέλει απλά αγκαλιά μπορεί να το κρατάει κάποιος άλλος κι εσείς να δίνετε όλη την προσοχή σας στο πρώτο σας παιδί.

3. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στο πρώτο σας παιδί.

Είναι φυσικό να εστιάσετε όλη σας την ενέργεια στη φροντίδα του νεογέννητού σας τις πρώτες μέρες. Η αλήθεια είναι ότι εξαρτώνται από εσάς για τα πάντα. Αλλά είναι σημαντικό να μην αγνοείτε το άλλο σας παιδί. Φυσικά, δεν έχετε σκοπό να το κάνετε αλλά συχνά συμβαίνει. Επίσης, οι επισκέπτες θέλουν να δουν το νέο μωρό, να το κρατήσουν και να παίξουν μαζί του για αυτό μην ξεχνάτε να τους υπενθυμίζετε ότι πρέπει να είναι διακριτικοί.

4. Ζητήστε από το πρώτο σας παιδί να σας βοηθήσει με την φροντίδα του μωρού.

Από την μία το συμπεριλαμβάνετε στην φροντίδα του μωρού κι από την άλλη περνάει πολύτιμο χρόνο μαζί σας. Μπορείτε να του πείτε να σας φέρει μια πάνα για να αλλάξετε το μωρό ή να σας δώσει την πιπίλα που έπεσε κάτω. Μικρά κι απλά πράγματα μπορούν να αλλάξουν τον τρόπο που βλέπει τον εαυτό του σε σχέση με το αδερφάκι του.

Προετοιμαστείτε τώρα για να κάνετε τη ζωή με ένα νέο μωρό και ένα νήπιο όσο γίνεται πιο διαχειρίσιμη. Θα θέλετε να θυμάστε αυτές τις ημέρες με γλυκά κι όμορφα συναισθήματα και μην ξεχνάτε, όσο περνάει ο καιρός θα γίνετε όλο και πιο εύκολο για όλους σας.

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice