Προεφηβεία: Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για αυτή τη φάση στη ζωή του παιδιού σου

Η κατάλληλη στιγμή να έρθετε πιο κοντά στο παιδί σας το οποίο αλλάζει μέρα με τη μέρα και να θέσετε γερές βάσεις για τη δύσκολη φάση που έρχεται

Προεφηβεία: Τέσσερις βασικές αλλαγές στη ζωή των παιδιών και στη σχέση τους με τους γονείς.

Προεφηβεία, ο τελευταίος χορός της παιδικής ηλικίας. Ξεκινάει περίπου στα 8 χρόνια της ζωής του παιδιού και κορυφώνεται όταν μπαίνει για τα καλά η εφηβεία. Είναι μια φάση την οποία δεν ήμουν προετοιμασμένη να αντιμετωπίσω. Για να πω τη μαύρη αλήθεια με τρόμαξε λίγο η είσοδος της προεφηβείας στη ζωή της κόρης μου κι όπως όλες οι πρώτες φορές έτσι κι αυτή μας επιφύλασσε εκπλήξεις.

Ενώ η προεφηβεία είναι μια φάση στην οποία το παιδί είναι πολύ πιο ανεξάρτητο και απαιτεί λιγότερη φροντίδα από ό,τι κάποτε, εξακολουθεί να μας χρειάζεται περισσότερο από όσο νομίζουμε. Απλά, μόλις η προεφηβεία σας χτυπήσει την πόρτα ο κόσμος σας από εδώ και πέρα θα είναι ένας κόσμος λίγο αυθάδης, λίγο υπερβολικός σε συναισθήματα και λίγο πιο περίπλοκος από ό,τι μπορεί να θυμόσαστε. Οπότε, καθίστε αναπαυτικά και διαβάστε παρακάτω τι πρόκειται να αντιμετωπίσετε από εδώ και πέρα.

Το σώμα τους αλλάζει

Μην εκπλαγείτε αν ξαφνικά ο ιδρώτας του παιδιού σας μυρίζει, αν αρχίσουν να βγάζουν τρίχες ή αναπτυχθεί το σώμα τους. Κάποια παιδιά επίσης, παίρνουν βάρος σε αυτήν τη φάση. Όλα είναι μέρος της ανάπτυξής τους.

Τα συναισθήματά τους αλλάζουν συνεχώς

Τη μια στιγμή μπορεί να σου πει «Ωχ βρε μαμά, άσε με ήσυχο!» ή να αποφεύγει τις αγκαλιές σου σαν να είσαι εξωγήινος που προσπαθεί να το απαγάγει, και την αμέσως επόμενη στιγμή να θέλει να κοιμηθεί στο κρεβάτι σου ή να θέλει να παίξει στην μπανιέρα όπως έκανε όταν ήταν 4 ετών. Φανταστείτε το παιδί σας σαν να βρίσκεται σε μια τραμπάλα. Τη μια στιγμή θέλει να βρίσκεται στο πιο ψηλό σημείο, ανεξάρτητο γεμάτο αυτοπεποίθηση να κοιτάζει τον κόσμο από ψηλά. Την άλλη στιγμή νιώθει άνετα στο χαμηλό σημείο, στην ασφάλεια της παιδικής του ηλικίας να κάνει όλα αυτά τα οικεία πράγματα που ξέρει κι έκανε μέχρι τώρα.

Αρχίζουν τα πρώτα φλερτ

Ευτυχώς, τα φλερτ στα χρόνια της προεφηβείας δεν είναι πολύ σοβαρά και συνήθως μένουν στο «Μου αρέσει αυτό το αγόρι/κορίτσι». Τα παιδιά σε αυτή την ηλικία είναι ακόμη αρκετά μικρά για κάτι περισσότερο, αλλά είναι φυσιολογικό να σκέφτονται, να αισθάνονται και να μιλάνε για την αγάπη και τον έρωτα σε αυτό το στάδιο της ζωής τους.

Οι φιλίες τους περνάνε από σαράντα κύματα.

Είναι η φάση κατά την οποία οι φίλοι τους αλλάζουν όπως και οι ίδιοι. Αυτό σημαίνει ότι οι ορμόνες τους κάνουν πάρτι και από εκεί που ήταν τα αχώριστα φιλαράκια που αντάλλαζαν αυτοκινητάκια, ξαφνικά η ζήλια κι ο ανταγωνισμός μπαίνει ανάμεσά τους. Πολλές φορές θα έχετε δράματα στο σπίτι γιατί τσακώθηκε με τους φίλους του ή γιατί νιώθει ότι τον αποφεύγουν. Εσείς το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να το στηρίξετε με όλους τους τρόπους και να μη ρίχνετε λάδι στη φωτιά. Μην ξεχνάτε είναι ακόμη παιδιά και μπορεί τη μία μέρα να τσακώνονται αλλά την άλλη να είναι και πάλι κολλητοί.

Η προεφηβεία είναι η κατάλληλη στιγμή να έρθετε πιο κοντά στο παιδί σας το οποίο αλλάζει μέρα με τη μέρα και να θέσετε γερές βάσεις για τη δύσκολη φάση που έρχεται, αυτή της εφηβείας, και μάντεψε θα φέρει πολύ μεγαλύτερες αλλαγές.

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice