Toy rotation: Ποια είναι τα οφέλη της εναλλαγής παιχνιδιών για παιδιά και γονείς
© Kelly Sikkema
Σχεσεις

Toy rotation: Ποια είναι τα οφέλη της εναλλαγής παιχνιδιών για παιδιά και γονείς

Αυτοί είναι πέντε λόγοι που αξίζει να το δοκιμάσετε

Toy Rotation: Η μέθοδος εναλλαγής παιχνιδιών και τα οφέλη για τα παιδιά και τους γονείς.

Κάθε βράδυ και λίγο αφότου τα παιδιά ξαπλώσουν στα κρεβάτια τους για να κοιμηθούν η ίδια εικόνα στο σπίτι μας. Ένα σπίτι που θυμίζει σαν να αναποδογύρισες ένα κατάστημα παιχνιδιών μέσα σε αυτό. Παιχνίδια παντού σκορπισμένα, θανατηφόρα lego σε κάθε γωνιά του σαλονιού, ξεμαλλιασμένες κούκλες που θυμίζουν σκηνικό από θρίλερ, είναι μια μικρή περιγραφή του τι αντίκριζα κάθε βράδυ.

Ερωτήσεις όπως, «Γιατί πρέπει να σκορπίσουν το χάος σε όλο το σπίτι;» ή απειλές όπως «Την επόμενη φορά αν δεν τα μαζέψουν, θα τα πετάξω όλα στα σκουπίδια» είναι λίγα από αυτά που σκεφτόμουν στην θέα του απόλυτου παιχνιδο-χάους. Η επόμενη κίνησή μου ήταν να πάρω ένα μεγάλο καλάθι και να τα βάλω όλα μέσα, ακανόνιστα. Έπειτα τοποθετούσα το καλάθι σε ένα σημείο που να μην το βλέπω και το άφηνα εκεί μέχρι να έρθει η επόμενη ημέρα και να το δώσω στα παιδιά μου, ώστε να τα τακτοποιήσουν εκείνα. Σε έναν άνθρωπο που θέλει να τα έχει όλα στην σειρά τους, οργανωμένα αυτό είναι μεγάλος άθλος. Το μυαλό μου γυρόφερνε σε εκείνο το καλάθι που έξυπνα το τακτοποιούσα στην γωνία που δεν θα μπορούσα να το βλέπω για το υπόλοιπο της βραδιάς. Κάτι έπρεπε να αλλάξει, αυτό είναι το μόνο σίγουρο και στην αναζήτηση μου να βρω τρόπο να μαζεύω το χάος, ανακάλυψα το toy rotation και σώθηκα.

Τι είναι το toy rotation

Με την εναλλαγή παιχνιδιών, χωρίζετε τα παιχνίδια σε ομάδες και επιτρέπετε στα παιδιά σας να έχουν πρόσβαση μόνο σε μία ομάδα παιχνιδιών κάθε φορά. Τα υπόλοιπα παιχνίδια τα αποθηκεύετε σε σημείο που δεν μπορούν να τα βλέπουν και μετά από συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, περίπου κάθε 2 μήνες, παρουσιάζετε τα παιχνίδια που είχατε κρυμμένα και κρύβετε αυτά που τόσο καιρό τους είχατε δώσει για να παίζουν. 

Γιατί το toy rotation είναι η τέλεια λύση για ένα σπίτι με πάρα πολλά παιχνίδια

Θα πω την αλήθεια, όταν διάβασα για πρώτη φορά την ιδέα της εναλλαγής παιχνιδιών ήμουν δύσπιστη. Πάνω από όλα σκεφτόμουν τις κραυγές διαμαρτυρίας των παιδιών μου όταν θα γύριζαν μια μέρα από το σχολείο και θα αντίκριζαν ένα δωμάτιο με πολύ λιγότερα παιχνίδια από αυτά που είχαν συνηθίσει να βλέπουν. Αλλά αφού διάβασα για τα οφέλη της εναλλαγής παιχνιδιών, αποφάσισα να το ρισκάρω.

Ποια τα οφέλη του toy rotation;

  1. Τα λιγότερα παιχνίδια μειώνουν την ακαταστασία στο δωμάτιο τους και κατ’ επέκταση σε όλο το σπίτι. Εάν η ακαταστασία είναι κάτι που σας τρελαίνει τότε θα διαπιστώσετε ότι με το να έχουν λιγότερα παιχνίδια σημαίνει άμεσα λιγότερη ατσαλιά και καλύτερη οργάνωση χώρου.
  2. Λιγότερα παιχνίδια, γρηγορότερο συμμάζεμα. Εδώ δεν χρειάζονται πολλές εξηγήσεις. Είναι πολύ πιο εύκολο να μαζεύεις 10 παιχνίδια από το να μαζεύεις 50.
  3. Τα παιδιά παίζουν πιο συγκεντρωμένα. Όταν γύρω τους υπάρχουν πολλά παιχνίδια πολλές φορές δεν βρίσκουν ενδιαφέρον σε κανένα από αυτά και είναι απόλυτα λογικό. Η τακτοποίηση λίγων παιχνιδιών σε σημείο που να είναι εύκολα προσβάσιμα στα παιδιά, γίνονται αμέσως πιο ελκυστικά στα μάτια τους ενώ τα βοηθάει να γίνουν πιο ανεξάρτητα και δημιουργικά.
  4. Είναι ένας ωραίος τρόπος να μάθουμε στο παιδί την αξία της ανακύκλωσης. Όταν θα χωρίσουμε για πρώτη φορά τα παιχνίδια σε ομάδες είναι καλό να το κάνουμε μαζί με τα παιδιά μας. Έτσι μπορεί να ανακαλύψουμε παιχνίδια που δεν τα θέλει πια ή κάποια με τα οποία δεν παίζει μαζί τους γιατί μεγάλωσε. Αυτά τα παιχνίδια τα βάζουμε σε μία σακούλα και τα χαρίζουμε σε κάποιο παιδάκι που ξέρουμε ότι θα γίνουν τα νέα αγαπημένα του.
  5. Κάνουμε οικονομία. Με το να κρύβουμε τα παιχνίδια ανά τακτά χρονικά διαστήματα σημαίνει ότι όταν θα τα παρουσιάσουμε στο παιδί μας θα του φανούν σαν καινούργια. Αυτό σημαίνει ότι δεν χρειάζεται κάθε λίγο να του αγοράζουμε νέα παιχνίδια και αυτό από μόνο του θεωρώ ότι είναι ένας από τους λόγους πως το toy rotation αξίζει να το δοκιμάσεις!

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice