Πώς να μετατρέψεις ένα βρεφικό δωμάτιο σε παιδικό

Εύκολα και χρήσιμα tips για τη σηματική αλλαγή στον χώρο του παιδιού και του σπιτιού

Η μετάβαση από το βρεφικό στο παιδικό δωμάτιο και οι αλλαγές που χρειάζεται να προσέξετε.

Είναι πολύ περίεργο το συναίσθημα που σε κατακλύζει όταν ξέρεις ότι αυτό το βράδυ είναι το τελευταίο που το μωρό σου κοιμάται στην κούνια του κι ότι αύριο θα πρέπει να το βάλεις να κοιμηθεί σε κανονικό κρεβάτι ή αλλιώς στο μεγαλίστικο. Όλες οι μαμάδες το βιώνουμε, παρόλο που βλέπουμε όλα τα σημάδια στο παιδί μας τα οποία και μας οδήγησαν στο να του αγοράσουμε ένα κανονικό κρεβάτι. Η ανάγκη του παιδιού μας να σκαρφαλώνει με κάθε ευκαιρία στα κάγκελα της κούνιας, το ότι έχει ξεπεράσει τα 15 κιλά και πλέον είναι δύσκολο να το σηκώνεις και να το τοποθετείς στο κρεβατάκι του είναι λίγα από τα σημάδια αυτά και ναι, ήρθε η ώρα για την μετάβαση από την κούνια στο κρεβάτι.

Ωστόσο η μετάβαση αυτή φέρνει κι άλλες αλλαγές στο βρεφικό δωμάτιο, αφού οι ανάγκες του παιδιού σου έχουν πλέον αλλάξει.

Τι να προσέξεις κατά την αλλαγή του βρεφικού δωματίου σε παιδικό

Το πρώτο και το κυριότερο είναι η επιλογή του κρεβατιού. Το παιδί σου πρέπει να νιώθει άνετα σε αυτό, να μπορεί να ανεβοκατεβαίνει με ευκολία, το στρώμα πρέπει να είναι ανατομικό και καλό θα ήταν να μην επιλέξεις ένα τεράστιο κρεβάτι από την πρώτη φορά που κάνεις την αλλαγή. Η μετάβαση από την κούνια σε ένα κρεβάτι κανονικών διαστάσεων θα είναι ιδιαίτερα περίεργη για το μικρόσωμο ακόμη παιδάκι σου. Ιδανική επιλογή για αυτή την ηλικία, είναι τα κρεβάτια τύπου Μοντεσόρι τα οποία ουσιαστικά είναι πολύ χαμηλά κρεβατάκια χωρίς κάγκελα τριγύρω και στις σωστές διαστάσεις, ώστε να μπορεί να αυτοεξυπηρετείται το παιδί χωρίς τον φόβο του τραυματισμού. Μερικά από τα πλεονεκτήματα αυτού του κρεβατιού είναι:

  • Δίνει ελευθερία κινήσεων στο παιδί.
  • Του παρέχει την ασφάλεια πως δεν θα πέσει από ύψος το βράδυ, εάν κάνει ανήσυχο ύπνο.
  • Το παιδί μπορεί να ανεβοκατεβαίνει όποτε εκείνο θέλει.
  • Οι γονείς δεν φοβούνται μήπως πιαστεί το πόδι του στο κάγκελο ή μήπως χτυπήσει προσπαθώντας να πηδήξει από το κρεβάτι.

Το επόμενο που πρέπει να προσέξετε στην αλλαγή του δωματίου είναι τα έπιπλα. Πλέον το παιδί σας μπορεί να σηκωθεί μόνο του από το κρεβάτι άρα τα έπιπλα του δωματίου πρέπει να είναι ασφαλή και καρφωμένα στους τοίχους ώστε αν ο μικρός σας εξερευνητής προσπαθήσει να σκαρφαλώσει για παράδειγμα, στην συρταριέρα, να μην αναποδογυρίσει.

Επίσης, βάλτε προστατευτικά στις πρίζες του δωματίου και φυσικά εξηγήστε στο παιδί σας ότι απαγορεύεται να βάζει τα δάχτυλα του εκεί.

Δημιουργήστε μια γωνιά δραστηριοτήτων βάζοντας ένα μικρό τραπεζάκι και καρέκλες ώστε να μπορεί να κάθεται και να ζωγραφίζει, να παίζει με τουβλάκια κτλ.

Για να το βοηθήσετε να αγαπήσει τα βιβλία και το διάβασμα τοποθετήστε σε μια γωνία μαξιλάρια και μια μικρή βιβλιοθήκη με τα αγαπημένα του βιβλία. Έτσι, όταν θα θέλει να ξεφυλλίσει κάποιο παραμύθι θα πηγαίνει σε εκείνη την γωνιά.

Για τη διακόσμηση του τοίχου μια πολύ ωραία ιδέα είναι να επιλέξετε πολύχρωμες κορνίζες και να τοποθετήσετε μέσα τις πρώτες του ζωγραφιές. Ακόμη, εάν το παιδί σας αγαπάει τα ζώα μπορείτε να εκτυπώσετε φωτογραφίες από ζωάκια και να τις κρεμάσετε στον τοίχο.

Στη νηπιακή ηλικία τα παιδιά λατρεύουν να φτιάχνουν σπιτάκια. Διαλέξτε μια ινδιάνικη σκηνή για να μπαινοβγαίνει όποτε θέλει και να αρχίσει σιγά σιγά το παιχνίδι ρόλων.

Όπως κι αν επιλέξετε να κάνετε τη μετάβαση του βρεφικού δωματίου σε παιδικό, μην ξεχάσετε να αφουγκραστείτε τις ανάγκες και τις προτιμήσεις του παιδιού σας και να το κάνετε μέρος αυτής της αλλαγής, ζητώντας τη βοήθειά του.

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice