Σχεσεις

Podcast Ζήσε με αγάπη - Ξένια Κούρτογλου | Πώς να σταματήσεις να βάζεις τους άλλους πάνω από σένα

Όταν λες «ναι» στους άλλους, λες ένα μεγάλο «ΟΧΙ» σε σένα, και οι δικές σου ανάγκες μένουν ακάλυπτες

Ξένια Κούρτογλου
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Μήπως είστε από εκείνους τους ανθρώπους που γίνονται θυσία για τους άλλους; Μήπως βρίσκετε συχνά τον εαυτό σας να λέει «ναι» ενώ από μέσα σας θέλατε να πείτε «όχι»; Ή μήπως δειλιάζετε να εκφράσετε την άποψή σας επειδή δεν συμφωνεί με τους άλλους; Αν σας συμβαίνουν συχνά κάποια από αυτά, τότε μάλλον είστε στην κατηγορία των ανθρώπων που βάζουν τους άλλους πάνω από τον εαυτό τους. Στα αγγλικά υπάρχει η έκφραση “people pleasers” δηλαδή οι άνθρωποι που θέλουν πάντα να ευχαριστούν τους άλλους. Είναι μια στάση που πιθανά σας έχει δημιουργηθεί από μικρή ηλικία, αν οι γονείς σας έδειχναν αγάπη και επιβεβαίωση μόνο αν ήσασταν «καλό και υπάκουο παιδί». Δυστυχώς αυτή η στάση ακολουθεί στην εφηβική και ενήλικη ζωή και κρύβει χαμηλή αυτοεκτίμηση, έλλειψη σιγουριάς ή την ανάγκη να είστε χρήσιμοι και σημαντικοί. Όμως, όταν λέτε «ναι» στους άλλους, λέτε ένα μεγάλο «ΟΧΙ» σε σας, και οι δικές σας ανάγκες μένουν ακάλυπτες. Θα μοιραστώ κάποιες ιδέες που μπορείτε να εφαρμόσετε από σήμερα κιόλας, που ελπίζω να σας βοηθήσουν να σταματήσετε να βάζετε τους άλλους πάνω από σας, και να φροντίσετε τον εαυτό σας, ακούγοντας αυτή την εσωτερική φωνούλα που διαμαρτύρεται.

  1. Καλλιεργείστε αυτοεκτίμηση: Ο λόγος που θέλετε να ευχαριστείτε τους άλλους είναι για να παίρνετε την αγάπη και την εκτίμησή τους. Αν ξεκινήσετε να εκτιμάτε τον εαυτό σας γι’ αυτό που είναι, δεν θα εξαρτάστε από τους άλλους για να νιώσετε καλά. Κάντε μια λίστα με τις επιτυχίες σας, που θα σας θυμίζουν την αξία σας και ξεκινήστε να βρίσκεστε με ανθρώπους που σας κάνουν να νιώθετε καλά χωρίς να σας ζητάνε τίποτα.
  2. Ξεκινήστε να λέτε «μικρά όχι»: Για να μην αλλάξετε απότομα, αν για παράδειγμα σας καλούν κάπου που δεν θέλετε να πάτε, πείτε θα έρθω, αλλά θα πρέπει να φύγω νωρίς.
  3. Όταν σας ζητούν κάτι, πάρτε χρόνο πριν απαντήσετε: Σας ζητάει η φίλη σας να πάτε μαζί στα μαγαζιά γιατί θέλει να αγοράσει ένα φόρεμα και δεν σας ευχαριστεί καθόλου η αυτή η ιδέα. Πείτε «άσε με να δω λίγο το πρόγραμμά μου και θα σου πω αν μπορώ». Θα είναι μετά πιο εύκολο να στείλετε ένα μήνυμα και να πείτε ότι τελικά δεν μπορείτε.
  4. Καθορίστε τους δικούς σας στόχους. Θέστε ξεκάθαρους στόχους που θέλετε να πετύχετε και κάθε μέρα αναρωτηθείτε: Αυτά που κάνω σήμερα με πάνε στους στόχους μου; Με αυτόν τον τρόπο θα συνειδητοποιήσετε πόσο πολύτιμος είναι ο χρόνος σας για να τον αφιερώνετε στους άλλους προσπαθώντας να τους ευχαριστήσετε.
  5. Απομακρύνετε τους τοξικούς ανθρώπους από την ζωή σας. Άνθρωποι που συνέχεια ζητάνε χάρες και να ασχολείστε μαζί τους, δεν σας χρειάζονται, ούτε και χρειάζεται να τους εξυπηρετείτε και να τους ευχαριστείτε σε βάρος της δικής σας χαράς και ευτυχίας.
  6. Σταματήστε να απολογείστε: Ζητήστε συγγνώμη αν έχετε κάνει ένα λάθος ή πληγώσατε κάποιον, όχι όμως όταν αρνείστε να κάνετε τις χάρες των άλλων: απλά δεν μπορείτε.

Τι θα ακούσετε στο podcast «Ζήσε με αγάπη» με την Ξένια Κούρτογλου

Για μένα η Ψυχική Ανθεκτικότητα είναι η απάντηση στις συνεχείς αλλαγές της ζωής σε όλους τους τομείς της, και μέσα από το Podcast μου μαθαίνεις πώς να χτίζεις κι εσύ εκείνες τις ψυχικές αντοχές που σε βοηθούν να αντιμετωπίζεις με επιτυχία τις συνεχείς αλλαγές της ζωής, προσωπικά και επαγγελματικά.
Αφορμή γι' αυτό το ξεκίνημα μπορεί να είναι και για σένα μια μεγάλη δυσκολία, μια απώλεια που περνάς, ή οι γενικότερες συνθήκες της εποχής μας που συνεχώς μας καλούν να αυξάνουμε τις αντοχές και τα όριά μας.

Η λύση έρχεται πάντα μέσα από την ανακάλυψη της εσωτερικής μας δύναμης. Γι’ αυτό και σου προτείνω να ζεις με α.γ.α.π.η. μέσα από μια δική μου, φρέσκια ανάγνωση, όπου:

Α – πο μέσα: ό,τι κι αν ψάχνεις απ’ έξω –αγάπη, ευτυχία, ευημερία– δεν το βρίσκεις

Γ – ιατρεύομαι: η χαρά και η πληρότητα έρχονται μέσα από το εσωτερικό σου ταξίδι

Α – νακαλύπτω: βρίσκεις την δική σου αλήθεια, εκτιμάς την δική σου μοναδικότητα

Π – ροχωρώ: καθώς εξελίσσεσαι, διευρύνεσαι σε όλο και μια καλύτερη εκδοχή σου

Η – γούμαι: γίνεσαι ο ηγέτης του εαυτού σου, με το τιμόνι της ζωής σου στα χέρια σου

Στο ενεργητικό μου έχω μια επιχειρηματική καριέρα 35 χρόνων με πολλές προκλήσεις και περιπέτειες και μια προσωπική ζωή απαιτητική και πολυτάραχη. Για 35+ χρόνια ασχολούμαι με την μελέτη της ανθρώπινης συμπεριφοράς, και για 20+ χρόνια εμβάθυνα στον χώρο της ψυχικής υγείας και της προσωπικής ανάπτυξης, και συνεχίζω.

Σ’ αυτό το Podcast, σε κάθε επεισόδιο, μαθαίνεις πώς να διαχειρίζεσαι καταστάσεις, ανθρώπους, σχέσεις, αναποδιές και ατυχίες και να βγαίνεις μέσα από αυτές με περισσότερη δύναμη και σοφία. Κι ακόμα, εμπνέεσαι από διαφορετικούς τρόπους σκέψης για όλα αυτά που σε απασχολούν, και αποκτάς πρακτικές λύσεις για να τα αντιμετωπίζεις.

Εύχομαι αυτές οι μικρές σταγόνες από την επιστήμη και την εμπειρία να σε βοηθήσουν να εξελίσσεσαι συνεχώς και να απολαμβάνεις μια όμορφη ζωή.

Ξένια Κούρτογλου, MSc., Ειδικός στην Ψυχική Ανθεκτικότητα

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ