Εγκυμοσύνη: Τέσσερα χρήσιμα tips για τις γυναίκες που ετοιμάζονται να γίνουν μαμάδες.
© Yan Krukau
Σχεσεις

4 συμβουλές για να περάσετε μια ήρεμη και όμορφη περίοδο εγκυμοσύνης

Σίγουρα στο μυαλό σας γίνεται ένας χαμός από άγχη και σκέψεις για το αν θα τα καταφέρετε ως μαμά

Εγκυμοσύνη: Τέσσερα χρήσιμα tips για τις γυναίκες που ετοιμάζονται να γίνουν μαμάδες.

Τόσα άρθρα έχουν γραφτεί για την περίοδο της εγκυμοσύνης κι άλλα τόσα έχουν ειπωθεί από μαμάδες οι οποίες θέλουν να βοηθήσουν την έγκυο γυναίκα να προετοιμαστεί σωστά για τον νέο της ρόλο ως μαμά. Κανείς όμως δεν μιλάει για το πώς να περάσεις όσο πιο όμορφα και ήρεμα γίνεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σου. Γιατί, καλές οι συμβουλές για το τι να περιμένεις όταν θα κρατήσεις το μωρό σου αγκαλιά και φυσικά πολύ σημαντικές, αλλά η εγκυμονούσα η οποία κατακλύζεται από πλήθος ορμονών που κάνουν τρελό γλέντι στο μυαλό, στο σώμα και στην ψυχή της και θέλει κι αυτή τη συμπαράστασή της, όπως και έναν άνθρωπο να της πει «απόλαυσέ το, όσο κι αν αισθάνεσαι κουρασμένη ή ταλαιπωρημένη από τα συμπτώματα της εγκυμοσύνης».

Πώς να απολαύσεις την εγκυμοσύνη σου

1. Να τρέφεστε σωστά

Βασικό στοιχείο μιας ήρεμης και ασφαλής εγκυμοσύνης είναι το πώς τρέφεστε. Μπορεί οι λιγούρες να σας χτυπάνε την πόρτα κάθε τρεις και λίγο όμως αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να τρέφεστε με ό,τι πιο ακατάλληλο υπάρχει εκεί έξω. Φροντίστε να κρατάτε μια διατροφή γεμάτη με φρούτα και λαχανικά, να πίνετε άφθονο νερό και μην ξεχνάτε να παίρνετε τις βιταμίνες που σας σύστησε ο γιατρός σας. Βασικό είναι να προσέχετε και τις ώρες που τρώτε. Για παράδειγμα καλό είναι να αποφεύγετε τις μεταμεσονύκτιες επισκέψεις στο ψυγείο. Το μόνο σίγουρο είναι πως θα δυσκολευτείτε να κοιμηθείτε μετά.

2. Να κινείστε ή ακόμη καλύτερα να αθλείστε.

Αν γυμναζόσασταν πριν την εγκυμοσύνη σας σίγουρα θα ξέρετε τα οφέλη της γυμναστικής όχι μόνο για το σώμα αλλά και για την ψυχοσύνθεσή σας. Η άσκηση ενεργοποιεί την αδρεναλίνη, τη σεροτονίνη και την ντοπαμίνη, όλες τους χημικές ουσίες της χαράς, που συνεργάζονται για να σας κάνουν να νιώθετε υπέροχα. Έτσι δεν χρειάζονται πολλά λόγια ώστε να σας πείσουν να αρχίσετε κάποιου είδους άσκηση ειδική για εγκύους.

3. Ξεκουραστείτε

Πάρτε όσο χρόνο χρειάζεστε να ξαπλώσετε στον καναπέ εάν νιώθετε ότι πρέπει να ξεκουραστείτε και μην πιέζετε τον εαυτό σας να κάνει πολλά πράγματα ταυτόχρονα. Το σώμα σας στην εγκυμοσύνη είναι σαν να σας μιλάει, για αυτό ακούστε το. Για παράδειγμα στην πρώτη μου εγκυμοσύνη νύσταζα διαρκώς. Το σώμα μου ήταν αδύνατο να συνεργαστεί αν δεν κοιμόμουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα, κι όσο κι αν στην αρχή αυτό ήταν ενοχλητικό τόσο στη συνέχεια με βοήθησε να καταλάβω ότι ο ύπνος ήταν αυτό ακριβώς που χρειαζόμουν.

4. Μοιραστείτε τις σκέψεις σας

Σίγουρα στο μυαλό σας γίνεται ένας χαμός από άγχη και σκέψεις για το αν θα τα καταφέρετε ως μαμά. Μοιραστείτε αυτές τις ανησυχίες με άλλες μαμάδες που ίσως έχουν περάσει από τη φάση που βρίσκεστε την δεδομένη στιγμή ή που ξέρετε πως θα σας βοηθήσουν να ηρεμήσετε και να αποβάλλεται το άγχος σας.

Μην ξεχνάτε πως σε μερικούς μήνες θα κρατάτε το μωράκι σας αγκαλιά για αυτό φροντίστε να απολαύσετε όσο περισσότερο γίνεται τις στιγμές αυτές, να ξεκουραστείτε και να μαζέψετε δυνάμεις γιατί θα σας χρειαστούν.

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice