«Μαμά, δεν θέλω να τελειώσει το σχολείο!»: Υπάρχουν και αυτά τα παιδιά

Πώς βοηθάμε το παιδί μας να κλείσει ένα κεφάλαιο και να ανοίξει ένα άλλο;

Το τέλος της σχολικής χρονιάς και οι επιδράσεις για τα παιδιά - Χρήσιμα tips για γονείς  

Το τέλος της σχολικής χρονιάς είναι μια συναρπαστική στιγμή για τα παιδιά, όχι άλλοι δάσκαλοι, όχι άλλα τεστ, όχι άλλο διάβασμα. Αλλά δεν χαίρονται όλα τα παιδιά το ίδιο όταν κλείνει η σχολική πόρτα και ανοίγει αυτή της ελευθερίας. Μερικά έχουν ανάμεικτα συναισθήματα, είναι χαρούμενα και λυπημένα ταυτόχρονα και μπορεί να αισθάνεται η μειοψηφία των παιδιών έτσι, αλλά είναι φυσιολογικό.

Το συναίσθημα αυτό είναι πιο συχνό σε παιδιά που βρίσκονται στα πρόθυρα μεγάλων αλλαγών όπως για παράδειγμα, τα παιδιά που τελείωσαν το Δημοτικό και του χρόνου πάνε στο γυμνάσιο ή ακόμη κι αυτά που αποφοιτούν από το νηπιαγωγείο και γνωρίζουν ότι την άλλη χρονιά εκτός από παιχνίδια και τραγούδια θα αρχίσει και το διάβασμα. Εμφανίζεται επίσης όταν τα παιδιά συνειδητοποιούν ότι δεν θα κάθονται πια δίπλα στον καλύτερο φίλο τους στο μεσημεριανό γεύμα και δεν θα παίζουν πια με τους φίλους τους στο διάλειμμα. Ακόμη, το βιώνουν παιδιά που έχουν δεθεί πολύ με τον δάσκαλό τους και ίσως να μην τον ξαναδούν αφού ξέρουν ότι θα αλλάξουν σχολείο.

Οι αποχωρισμοί είναι πάντα δύσκολοι και για τους ενήλικες αλλά και για τα παιδιά. Μαζί με τα αντίο γεννιούνται ένα σωρό συναισθήματα και στην παραπάνω περίπτωση πολλές φορές οι γονείς των παιδιών που στενοχωριούνται που τελειώνει το σχολείο, αναρωτιούνται αν έχουν κάνει εκείνοι κάποιο λάθος. Όχι δεν έχετε κάνει εσείς λάθος. Η ερώτηση είναι μία, πώς βοηθάμε το παιδί μας να κλείσει ένα κεφάλαιο και να ανοίξει ένα άλλο; Πώς τα βοηθάμε να αποχαιρετήσουν τα μέρη που γνωρίζουν και να αγκαλιάσουν τα μέρη που τους είναι άγνωστα;

  • Αφήστε το παιδί να βιώσει τα συναισθήματά του. Το να κλάψει, να γκρινιάξει που τελειώνει το σχολείο ή ακόμη και να θυμώσει μόνο καλό θα του κάνει. Αγκαλιάστε το παιδί σας και πείτε του ότι το καταλαβαίνετε. Το να ξεσπάσει και να σας ανοιχτεί μόνο καλό θα του κάνει.
  • Συνεχίστε να βρίσκεστε με τους φίλους του ή ακόμη και με την δασκάλα του εάν αυτό είναι εφικτό. Ανταλλάξτε τηλέφωνα ώστε με αυτόν τον τρόπο θα συνεχίσετε να έχετε επαφή μαζί τους και το παιδί σας να συνηθίσει την νέα καθημερινότητα με μια προσθήκη από την παλιά.
  • Ορίστε μια ρουτίνα. Οι ρουτίνες προσφέρουν την άνεση και την ασφάλεια που αποζητάει ένα παιδί. Το να έχετε μία ρουτίνα βοηθάει το παιδί να μην βαρεθεί με συνέπεια να νοσταλγήσει τις ημέρες του σχολείου. Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει ότι η ρουτίνα σας πρέπει να είναι εντελώς άκαμπτη, αλλά το πρόγραμμα σε σχέση με τις δραστηριότητες και την τηλεόραση μπορεί να βοηθήσουν το παιδί σας να προσαρμοστεί. Τα παιδιά, όπως όλοι μας, μπορούν να δεχτούν καλύτερα μια αλλαγή όταν ξέρουν τι να περιμένουν.

Μιλήστε με το παιδί σας για το τι να περιμένει από τη νέα χρονιά. Πηγαίνετε μια βόλτα από το νέο του σχολείο. Αν έχει αδέλφια, ξαδέλφια που είναι μεγαλύτερα σε ηλικία ζητήστε τους να του μιλήσουν για τις νέες περιπέτειες που το περιμένουν.

Η αλλαγή είναι μια σταθερά στη ζωή και ως γονείς, το γνωρίζουμε ήδη αυτό. Σιγά σιγά θα το μάθουν και τα παιδιά μας πως ο καιρός περνά και τα πράγματα αλλάζουν καθώς μεγαλώνουμε. Βοηθήστε τα να προχωρήσουν αναγνωρίζοντας τα συναισθήματά τους τα καλά, τα κακά και τα τρελά.

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice