«Θέλω να προχωρήσω στη ζωή µου, αλλά µάλλον φοβάµαι»
Μήπως είστε παντρεμένη «ανύπαντρη μητέρα»;
Πολλές μητέρες αισθάνονται «μονογονεϊκή οικογένεια»
Μονογονεϊκή οικογένεια: Τι συμβαίνει όταν υπάρχουν και οι δύο γονείς αλλά μόνο ένας είναι παρών στην οικογένεια;
Πολλές γυναίκες παραπονιούνται ότι οι άνδρες δε «βοηθάνε» στην ανατροφή των παιδιών. Ήδη, η λέξη «βοηθάνε» τα λέει όλα: σε μερικές οικογένειες, οι μητέρες είναι οι μοναδικοί ενήλικες στο σπίτι. Παρατηρείται το φαινόμενο οι άνδρες να συμπεριφέρονται σαν εργένηδες ή να επιδεικνύουν τόση αδεξιότητα και ανυπομονησία με τα παιδιά ώστε να μην μπορείς να τους τα εμπιστευτείς. Μερικές οικογένειες είναι μονογονεϊκές στην πράξη: οι άνδρες λείπουν σε δουλειές σε άλλη πόλη, ή στο στρατό ή σε δημοσιογραφικές αποστολές, ενώ οι γυναίκες ζουν σαν ανύπαντρες που επιβαρύνονται με όλες τις ευθύνες της οικογένειας. Μήπως είστε μια από αυτές αλλά δεν το έχετε συνειδητοποιήσει; Τα σημάδια ότι είστε «παντρεμένη ανύπαντρη μαμά» μπορεί να μην είναι εμφανή στην αρχή. Ωστόσο, αν παρατηρήσετε κάποιο από αυτά, ίσως θελήσετε να ξανασκεφτείτε τη σχέση σας, ώστε να βρείτε έναν σύζυγο που να ενεργεί σαν σύντροφος και όχι σα νεκρό βάρος.
Μήπως είστε παντρεμένη «ανύπαντρη μητέρα»;
1. Η συντριπτική πλειοψηφία της φροντίδας των παιδιών και των οικιακών εργασιών γίνεται από εσάς — και δεν υπάρχει διάλειμμα και ανακούφιση.
Εδώ τίθεται το ζήτημα του νοικοκυριού που πολλοί άντρες δεν καταλαβαίνουν διότι δεν τους έχει μάθει η μητέρα τους να καταλαβαίνουν: χρειάζεται πάρα πολλή δουλειά για να διαχειριστείς ένα σπίτι. Αν ο σύζυγος σας δεν ασχολείται καθόλου με το σπίτι, η δυσαρέσκειά σας είναι απολύτως δικαιολογημένη.
2. Είστε υπεύθυνη για τη φροντίδα των παιδιών, τις οικιακές εργασίες και το εισόδημα.
Υπάρχουν όλο και περισσότεροι άνδρες που δεν εργάζονται και απλώς σέρνονται μέσα στο σπίτι σαν τεμπέλικα παιδιά. Η επίμονη αεργία είναι προειδοποιητικό σημάδι ότι ο γάμος πηγαίνει στα βράχια.
3. Δεν μοιράζεστε τίποτα.
Δεν τρώτε μαζί, δεν φροντίζετε τα παιδιά μαζί, δεν βγαίνετε μαζί. Δεν μπορείτε να κάνετε ποτέ το ίδιο πράγμα, την ίδια στιγμή. Μήπως ο σύζυγός σας δεν λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες σας; Αν δεν βρίσκει χρόνο για να βγει έξω μαζί σας, ακόμα κι όταν δε βγαίνει μόνος με φίλους του, σημαίνει πως έχει παραιτηθεί από τον γάμο.
4. Όταν χαλάει κάτι στο σπίτι, εσείς είστε αυτή που το φροντίζετε.
Αν μάλιστα έχετε συνηθίσει τόσο ώστε δεν μπαίνετε καν στον κόπο να του το πείτε, συγχαρητήρια είστε η σούπερ-γυναίκα, αλλά εκείνος δεν σας αξίζει και τόσο.
5. Νιώθετε ότι έχετε ένα επιπλέον παιδί.
Πολλές γυναίκες νιώθουν ότι παντρεύτηκαν τον Πίτερ Παν, αλλά το σύνδρομο της μη ενηλικίωσης τις κάνει δυστυχισμένες.
6. Λείπει διαρκώς από το σπίτι κι αν πέθαινε αύριο, δεν θα άλλαζαν πολλά στην καθημερινότητά σας.
Σίγουρα, ο θάνατος θα ήταν σοκ, αλλά ρεαλιστικά, τίποτα δεν θα άλλαζε εκτός ίσως από την οικονομική σας κατάσταση.
7. Θα μπορούσατε ακόμα και να τον απατάτε και δεν θα το πρόσεχε ποτέ.
Αν ο σύζυγος σας δεν προσέχει τις συναισθηματικές σας καταστάσεις δεν είστε πλέον παντρεμένοι. Ακόμα κι αν είναι σωματικά παρών ως συγκάτοικος, είναι σημάδι ότι ο γάμος έχει τελειώσει.
8. Σταματήσατε να του ζητάτε οποιαδήποτε βοήθεια.
Σε αυτή την περίπτωση ίσως νιώθετε μόνη στη σχέση. Ζείτε με έναν εργένη ενώ είστε ακόμη παντρεμένοι. Ίσως χρειαστεί να το διορθώσετε.
Σε πρόσφατη έρευνα που έγινε στις ΗΠΑ, το 47% των ενηλίκων είπαν ότι οι μονογονεϊκές οικογένειες «δεν ωφελούν την κοινωνία». Ωστόσο, μιλούσαν για τις μοναχικές μητέρες, δεν έπαιρναν υπόψη τα φαινομενικά «κανονικά» ζευγάρια από τα οποία ο σύζυγος απουσιάζει με τον έναν ή τον άλλον τρόπο. Παγκοσμίως, το 13% των γυναικών είναι ανύπαντρες μητέρες —32% στην υποσαχάρια Αφρική και 24% στη Λατινική Αμερική— αλλά δεν έχουμε στοιχεία για τις παντρεμένες «ανύπαντρες μητέρες» το ποσοστό των οποίων μπορεί να είναι πολύ υψηλότερο.