Άντρας και γυναίκα φλερτάρουν
© Unsplash/ Polina Kuzovkova
Σχεσεις

Υπάρχει φιλία μεταξύ αντρών και γυναικών;

Άλλα λένε οι στατιστικές και άλλα οι ταινίες και οι σειρές

Φιλία μεταξύ αντρών και γυναικών: Μύθοι, αλήθειες, έρευνες, πώς θα καταλάβεις τη διαφορά.

Ένα από τα δημοφιλέστερα ερωτήματα και θέματα συζήτησης είναι αν μπορεί να υπάρξει αληθινή φιλία μεταξύ ενός άντρα και μιας γυναίκας. Φιλία που να μην κρύβει σεξουαλική ένταση ή ερωτική έλξη, να μην αποτελεί μεταβατικό στάδιο προς ερωτικό δεσμό, να μην κρύβει κάτι βαθύτερο. Δεκάδες έρευνες έχουν γίνει επί του θέματος και όλες καταλήγουν στο συμπέρασμα πως μπορεί. Τότε γιατί όλες οι σειρές και οι ταινίες επιμένουν πώς όχι; Μερικά από τα μεγαλύτερα love stories που αγαπήσαμε στη μικρή και τη μεγάλη οθόνη έχουν συμβεί ανάμεσα σε… φίλους. Πώς γίνεται, λοιπόν, από τη μία να διατυμπανίζουμε ότι φυσικά και έχουμε φίλους του αντίθετου φύλου και από την άλλη να μαγευόμαστε από ταινίες που δείχνουν ότι κάθε φιλία κρύβει ένα βαθύ έρωτα που περιμένει να αποκαλυφθεί;

«Όταν ο Χάρι γνώρισε τη Σάλι» (When Harry Met Sally)
«Όταν ο Χάρι γνώρισε τη Σάλι» (When Harry Met Sally)

Υπάρχει φιλία μεταξύ αντρών και γυναικών;

Οι έρευνες απαντούν στο ερώτημα:

Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 2021 στη Βρετανία, το 84% των ερωτηθέντων απάντησε ότι μπορεί να υπάρξει πραγματική φιλία μεταξύ ετερόφυλων ανδρών και γυναικών. Ωστόσο το 51% των ανδρών και των 67% των γυναικών είπαν ότι η πλειοψηφία των φίλων τους είναι του ίδιου φύλου και το 41% των βρετανών αποκρίθηκε ότι μπορεί το ίδιο εύκολα να κάνει φίλους του ίδιου ή του αντίθετου φύλου.

Έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το University of Winsconsin-Eau Claire το 2022, σε 88 ζευγάρια φίλων φοιτητών, έδειξε ότι άνδρες και γυναίκες πιστεύουν στη φιλία ανάμεσά τους. Οι ερωτηθέντες κλήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτήσεις παρουσία του φίλου τους αλλά και κατ’ ιδίαν, ενώ έδωσαν και πλήρες ιστορικό της φιλίας τους: πού γνωρίστηκαν, πόσο καιρό είναι φίλοι, κτλ. Το πιο ενδιαφέρον που έδειξε η έρευνα είναι ότι άνδρες και γυναίκες κρίνουν τη σχέση ανάμεσά τους βασισμένοι σε τελείως διαφορετικές παραμέτρους. Σύμφωνα με την έρευνα, οι άνδρες αισθανόντουσαν μεγαλύτερη έλξη για τις φίλες τους και ήταν πιο πιθανό να νομίζουν ότι και εκείνες νιώθουν το ίδιο. Οι γυναίκες, πάλι, ένιωθαν από ελάχιστη έως καθόλου έλξη για τους άνδρες φίλους τους και υπέθεταν ακριβώς το ίδιο και για εκείνους.

Σε παλαιότερη έρευνα, του 2012, οι ερευνητές είχαν ανακαλύψει ότι ενώ η φιλία μεταξύ ανδρών και γυναικών είναι εφικτή, οι άνδρες είναι πιο πιθανό να νιώσουν έλξη για τις γυναίκες φίλες τους παρά το αντίθετο. Η ίδια έρευνα, μάλιστα, αποκάλυψε ότι οι άνδρες ήταν λιγότερο πιθανό να σεβαστούν τη σχέση της φίλης τους –εννοώντας ότι θα εξακολουθούσαν να σκέφτονται να κοιμηθούν μαζί της ακόμα κι αν έχει σχέση με κάποιον άλλο.

Χμ, ενδιαφέρον.

20 Υποψήφιοι Γαμπροί (What's Your Number)
20 Υποψήφιοι Γαμπροί (What's Your Number)

Για το Χόλιγουντ δεν υπάρχει φιλία μεταξύ γυναίκας και άντρα

Ξεκινώντας από το «Όταν ο Χάρι γνώρισε τη Σάλι», το «Ο γάμος του καλύτερου μου φίλου», το «20 υποψήφιοι γαμπροί», τα «Φιλαράκια», το «Holidate» και μερικές εκατοντάδες ακόμη τίτλους αργότερα, είναι ξεκάθαρο ότι το Χόλιγουντ δεν πιστεύει στην ύπαρξη φιλίας μεταξύ ετερόφυλων ανδρών και γυναικών. Κάθε φιλία είναι απλώς η αρχή για μια μοναδική ερωτική ιστορία. Είτε ο ένας θα είναι βαθιά ερωτευμένος και κολλημένος στη «friendzone», είτε θα σιγοβράζει ένα φλογερό πάθος που θα αποκαλυφθεί μετά από πολύ αλκοόλ ή ζήλια για μια νέα σχέση, είτε η οικειότητα και η άνεση ανάμεσά τους θα εξελιχθεί σταδιακά σε κάτι περισσότερο. Στο «Το Καλοκαίρι που Ξύπνησα Όμορφη» (Amazon Prime), μια 17χρονη βρίσκεται μπλεγμένη σε ένα ερωτικό τρίγωνο με δύο αδέλφια που την διεκδικούν ο καθένας με τον τρόπο του. Αδέλφια με τα οποία μεγάλωσε μαζί και μέχρι πριν λίγο καιρό θεωρούσαν ο ένας τον άλλο όχι απλά φίλο, αλλά οικογένεια. Στο «Μια τέλεια ιστορία» (Netflix), μια γνωριμία που ξεκινά ως φιλική και μια συνεργασία για να κάνουν τους πρώην τους να επιστρέψουν μεταμορφώνεται γρήγορα σε «φίλοι με προνόμια» και τελικά σε αμοιβαίο έρωτα. Στο «Ευτυχία για αρχάριους» (Netflix), ένα ταξίδι πεζοπορίας γίνεται η αφορμή για να ανακαλύψει η πρωταγωνίστρια ότι ο κολλητός του αδελφού της ήταν χρόνια ερωτευμένος μαζί της και στο «Λάθος μου» (Amazon Prime), το ζευγάρι βρίσκεται στο ίδιο σπίτι όταν οι χωρισμένοι γονείς τους παντρεύονται μεταξύ τους και γίνονται, θεωρητικά, αδέλφια. Μια τυπική οικογενειακή σχέση, μια αμοιβαία αντιπάθεια που κρύβει σεξουαλική έλξη και η κατάληξη είναι φυσικά η ίδια.

Το θέμα είναι γιατί το Χόλιγουντ συνεχίζει να φτιάχνει ταινίες και σειρές με αυτό το θέμα; Μα, φυσικά, γιατί πουλάει. Γιατί όσο και να διαρρηγνύουμε τα ιμάτιά μας ότι πιστεύουμε στη φιλία ανδρών και γυναικών, δεν παύουμε να πιστεύουμε και στο ρομαντισμό και είναι δύσκολο να αντισταθείς στην ρομαντική ιστορία δύο ανθρώπων που νομίζουν ότι είναι φίλοι αλλά τελικά είναι αδελφές ψυχές. Πόσο πιθανό είναι αυτό που έψαχνες πάντα να βρίσκεται ακριβώς μπροστά σου; Άλλωστε, με τους φίλους σου νιώθεις άνετα, είσαι ο εαυτός σου, δεν έχεις μυστικά, σε έχουν δει στα καλύτερα και τα χειρότερά σου, σε ξέρουν καλά, σε αγαπάνε όπως είσαι. Αυτό δε θέλουμε όλοι και από τον άνθρωπο με τον οποίο θα μοιραστούμε τη ζωή μας; Αυτό και καλό σεξ.

Το Καλοκαίρι που Ξύπνησα Όμορφη (The Summer I Turned Pretty)
Το Καλοκαίρι που Ξύπνησα Όμορφη (The Summer I Turned Pretty)

Μήπως η δική σου φιλία είναι ήδη κάτι παραπάνω;

Στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει γενικός κανόνας ούτε σωστή ή λάθος απάντηση σε αυτό το ερώτημα γιατί, πολύ απλά, παίζουν σημαντικό ρόλο οι συνθήκες και οι άνθρωποι. Αν ωστόσο δεν είσαι σίγουρη ότι η φιλία σου είναι εντελώς πλατωνική –είτε από τη δική σου είτε από την άλλη πλευρά- υπάρχουν μερικοί τρόποι να το επιβεβαιώσεις. Το κλειδί για να πετύχει κάθε τέτοια είδους φιλία είναι να φέρεσαι στον άλλο όπως σε οποιονδήποτε φίλο/η σου. Αν πρόσεξες ότι με τον συγκεκριμένο συμπεριφέρεσαι διαφορετικά ίσως ξεπερνάς κάποιο όριο. Μην φλερτάρεις και μην επαινείς τη φυσική του εμφάνιση σε κάθε ευκαιρία. Πιείτε μια μπίρα ή ένα καφέ μαζί, δείτε μια ταινία ή έναν αγώνα, μην κάνεις πράγματα που μπορεί να δημιουργήσουν σεξουαλική ένταση (όπως το στριπ πόκερ ας πούμε!). Αναρωτήσου «αν έβλεπε ο σύντροφός μου αυτή τη συμπεριφορά ή αυτό το μήνυμα, θα ανησυχούσε ότι κάτι τρέχει μεταξύ μας;». Αν υποψιάζεσαι ότι ο φίλος σου μπορεί να έχει αρχίσει να νιώθει διαφορετικά απέναντί σου συζήτησέ το μαζί του. Ακόμα κι αν νιώθεις άβολα να κάνεις τέτοιου είδους συζήτηση. Καλύτερα να το κάνεις νωρίς, πριν πληγωθεί κάποιος.

Η Τέλεια Ιστορία (A Perfect Story)
Η Τέλεια Ιστορία (A Perfect Story)

Φίλοι με προνόμια, γίνεται;

Να και μια κατηγορία σχέσης που πολλοί πίστεψαν ότι μπορούν να αποκτήσουν χωρίς να πληγωθεί κανείς, πράγμα ακατόρθωτο. Μια φιλία που θα περιπλεχτεί με σεξ, είναι πολύ πιθανό να διαλυθεί για πάντα. Ακόμα και αν είστε ακριβώς φίλοι, αλλά δυο άνθρωποι που βρίσκονται περιστασιακά μόνο για σεξ, είναι σχεδόν σίγουρο ότι ο ένας από τους δύο κάποια στιγμή θα θελήσει κάτι περισσότερο. Αν δεν είσαι διατεθειμένη να το δώσεις ή βλέπεις ότι δεν πρόκειται να το πάρεις από τον άλλον, μην το ξεκινήσεις καν ή έστω απομακρύνσου πριν πληγωθείς περισσότερο. Φίλοι αντίθετου φύλου; Ναι. Ζευγάρι του αντίθετου ή ίδιου φύλου; Ναι. Φίλοι που κάνουν σεξ με τους φίλους τους; Όχι, βροντερό.

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice