Ποια ιστορία κρύβει το crush και γιατί το χρησιμοποιούμε στα ερωτικά μας;
© Unsplash+ In collaboration with Andrej Lišakov
Σχεσεις

Ποια ιστορία κρύβει το crush και γιατί το χρησιμοποιούμε στα ερωτικά μας

Το να ερωτεύεσαι, είναι ίσως από τις πιο γενναίες ανθρώπινες πράξεις

Η λέξη crush και η χρήση της στις ερωτικές σχέσεις - Τι περιγράφει ο όρος, πώς προέκυψε και ποια είναι τα νοήματά του

Η λέξη crush έχει επιβιώσει περισσότερα χρόνια από όσα μπορεί να νομίζει κανείς. Τη χρησιμοποιούν στη slang - από τους Boomers μέχρι Gen Zers. Το crush φυσικά είναι πολύ αρχαιότερο καθώς σύμφωνα με το λεξικό της Οξφόρδης, ο όρος χρονολογείται από τον 14ο αιώνα! 

Η λέξη αναφερόταν στον «θόρυβο των βίαιων συγκρούσεων», όπως είναι μια σφοδρή σύγκρουση ή ένα τρακάρισμα. Στις αρχές του 1600, «συντριβή» σήμαινε τη «βίαιη συμπίεση ή την πίεση που μελανιάζει, σπάει, τραυματίζει ή καταστρέφει». Ως ρήμα, το «συνθλίβω» θα μπορούσε να σημαίνει συμπίεση ή συμπίεση με δύναμη. Μια από τις πρώτες χρήσεις του όρου συναντιέται στους Times το 1906: Ένα αγόρι «δεν έκλαψε» όταν ένα τρένο «συνέθλιψε τα δάχτυλα των ποδιών του», τα οποία έπρεπε να ακρωτηριαστούν.

Επιπλέον, είχε την έννοια του ότι κάποιος θα μπορούσε να «συνθλιβεί» -να καταρρεύσει ή να καταστραφεί- από τη θλίψη ή το άγχος, για παράδειγμα. Η Kory Stamper, συντάκτης λεξικογραφίας στο Dictionary.com, είπε ότι αυτή η μεταφορική έννοια της «συντριβής» αναπτύχθηκε παράλληλα με την κυριολεκτική σημασία. «Το ιστορικό μας αρχείο, είναι γεμάτο με αναφορές συναισθηματικής συντριβής, την συντριβή που προκαλεί σε κάποιον η μελαγχολία, τη συντριβή της απόγνωσης, τη συντριβή του θανάτου.», εξήγησε η Stamper. Μία από τις παλαιότερες χρήσεις αυτού του είδους εμφανίστηκε το 1599 στο έργο του Thomas Moffett, ενός Άγγλου ιατρού: «η συντριβή της καρδιάς από μελαγχολικές μεταπτώσεις».

Ο William Safire συμπεριέλαβε αυτήν τη φράση στη στήλη του «On Language» στους New York Times Magazine το 1986, όπου αναφέρθηκε στη «γλώσσα του μυστικού πόθου», προσθέτοντας ότι η λέξη «συντριβή» είχε «τροποποιηθεί» για να σημαίνει έρωτα ή αγάπη. Η Stamper αναφέρει ότι έως τα τέλη του 19ου αιώνα, ο όρος μετεξελίχθηκε από την κυριολεκτική έννοια και στην μεταφορική και άρχισε να περνά έτσι στις συνειδήσεις των ανθρώπων. Το crush μεταφορικά εξηγεί το βάρος των συναισθημάτων που μπορούν να «συνθλίψουν» την ψυχή του ανθρώπου. «Τα συναισθήματα γίνονται τόσο έντονα που κανείς νιώθει ότι τον συνθλίβουν», λέει η Stamper. Στη δεκαετία του 1880, ο όρος άρχισε να χρησιμοποιείται για τον έρωτα. Ο ίδιος ο έρωτας μπορεί να είναι το πιο μαγικό πράγμα στη ζωή ενός ανθρώπου αλλά μπορεί να συνθλίψει ταυτόχρονα το πνεύμα του, να τον διχάσει και να του «παγώσει» ολόκληρη τη ζωή. Το crush έγινε μια αναφορά στον ίδιο τον έρωτα.

Ο Safire σημειώνει ότι ο όρος αντιστοιχεί καλύτερα σε ένα εφηβικό αίσθημα. Η ψυχική συντριβή των νέων είναι συχνό θέμα στη λογοτεχνία ή στις ταινίες, για παράδειγμα. Οι νέοι έχουν την τάση να πνίγονται σε έναν ωκεανό συναισθημάτων. Όταν ένα από αυτά τα συναισθήματα είναι ο έρωτας, τα αποτελέσματα είναι αρκετές φορές δραματικά.

To 2023, η ρεπόρτερ Christina Caron έγραψε ένα άρθρο για τους «γονείς των νεαρών εραστών». Οι ειδικοί που της μίλησαν, εξήγησαν πως τα παιδιά που μπαίνουν στην εφηβεία αρχίζουν να βιώνουν διαφορετικά τον έρωτα – αρκετά πιο έντονα από τις παιδικές τους αγάπες ή από την ενήλικη ζωή τους. Φυσικά, για έναν έφηβο, όλα τα συναισθήματα είναι πολύ πιο έντονα, είτε πρόκειται για ερωτικό θαυμασμό είτε για μια απλή φιλία, λέει η Caron στους Times Insider.

Το crush είναι ένας όρος με 1.000 νοήματα. Η συντριβή είτε είναι κυριολεκτική είτε μεταφορική, είναι σίγουρη. Τι είναι ο έρωτας και γιατί χρησιμοποιούμε τη λέξη crush για να μιλήσουμε για το νέο μας «κόλλημα» για αυτ@ που πραγματικά θέλουμε. Φιλόσοφος δεν είμαι αλλά ο έρωτας σημαίνει από μόνος του συντριβή. Είναι να στέκεσαι εντελώς ανήμπορος μπροστά σε έναν συναισθηματικό κυκεώνα με την ψυχική σου ισορροπία να κρέμεται από μια κλωστή – όπου το ψαλίδι το κρατά ο άλλος. Όταν ερωτεύεσαι, γίνεσαι ευάλωτος καθώς δίνεις στον άλλον την άδεια να πάρει την καρδιά σου και να την κάνει ότι θέλει. Η συντριβή δεν είναι ανάγκη να είναι απόλυτη, ένας τσακωμός αρκεί να σε κρατήσει αιχμάλωτο των σκέψεων και των συναισθημάτων σου.

Το να ερωτεύεσαι, είναι ίσως από τις πιο γενναίες ανθρώπινες πράξεις καθώς γνωρίζεις πως το crush σου έχει τη δύναμη είτε να σε κάνει ευτυχισμένο είτε να σε συνθλίψει. Όπως είπε και ο Μενέλαος Λουντέμης για τον έρωτα στη συλλογή του «Οι 7 κύκλοι της Μοναξιάς»:

«Ήρθε.
Και φώτισε την καταπακτή μου.
Κι έγινε φως.
Ήταν ο ουρανός; Δεν ξέρω.
Ένα μόνο ξέρω, πως έχασα τη γη».

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice