Σχεσεις

Podcast Ζήσε με αγάπη - Ξένια Κούρτογλου | 3 τρόποι και 1 μυστικό για να διαχειριστείτε τη ζήλεια

Τι συμβαίνει όταν βιώνετε το συναίσθημα της ζήλειας και πώς μπορείτε να το αντιμετωπίσετε;

Ξένια Κούρτογλου
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Την έμπνευση για την σημερινή εκπομπή μου έδωσε μια πελάτισσά μου που βιώνει αυτόν τον καιρό έντονα συναισθήματα ζήλειας. Η ζήλεια, όπως και κάθε άλλο δυσάρεστο συναίσθημα είναι ένα «καμπανάκι» που μας δείχνει ότι έχουμε απομακρυνθεί από τον ίδιο μας τον εαυτό, την αλήθεια και τις αξίες μας. Όπως ακριβώς συμβαίνει και με τον σωματικό πόνο που ουσιαστικά αποτελεί ένα alert, για να μας ειδοποιήσει ότι εκείνο το σημείο που πονάει χρειάζεται θεραπεία. Τι συμβαίνει όταν βιώνετε το συναίσθημα της ζήλειας και πώς μπορείτε να το αντιμετωπίσετε;

  1. Η ζήλεια είναι ένα συναίσθημα που μπορεί να είναι γόνιμο, αλλά μπορεί να είναι και καταστροφικό: Το πρώτο που χρειάζεται να καταλάβετε είναι πως η ζήλεια είναι ένα ανθρώπινο συναίσθημα και χρειάζεται να το αναγνωρίσετε και να το αποδεχτείτε, είτε το αισθάνεστε εσείς, είτε το εκφράζει κάποιος άλλος προς εσάς. Και όπως κάθε συναίσθημα, έχει και τις δύο του όψεις: Η θετική είναι ότι σας δείχνει κάτι για σας ή για εκείνον που την εκφράζει, και η αρνητική είναι το ότι μπορεί, αν δεν την διαχειριστείτε σωστά, να μετατραπεί σε φθόνο και να οδηγήσει σε ακραίες συμπεριφορές.
  2. Συνήθως, η ζήλεια κρύβει μέσα της ανασφάλεια και χαμηλή αυτοεκτίμηση: Δηλαδή, ο άνθρωπος που βιώνει το συναίσθημα της ζήλειας, ουσιαστικά πιστεύει πως εκείνος δεν είναι αρκετός ή άξιος να έχει αυτό που ζηλεύει στον άλλον, είτε αυτό είναι επιτυχία, χρήματα, αγάπη, ένα όμορφο σπίτι, ένα αυτοκίνητο ή έναν καλό γάμο, φίλους και ότι άλλο μπορείτε να φανταστείτε ότι μπορεί να γίνει αντικείμενο ζήλειας. Και βέβαια, ακόμα πιο οδυνηρή είναι η ζήλεια προς τον σύντροφο: αυτή κρύβει μέσα της ανασφάλεια και την πεποίθηση του «δεν είμαι άξιος να αγαπηθώ». Και τότε είναι που η αιτία για την ζήλεια αποδίδεται σε συμπεριφορές του συντρόφου, αλλά επί της ουσίας, το αίτιο δεν είναι ο άλλος, αλλά ο ίδιος μας ο εαυτός. 
  3. Προσδιορίστε ποια είναι η δική σας πεποίθηση πίσω από το συναίσθημα της ζήλειας: Αν για παράδειγμα ζηλεύετε το σπίτι του φίλου σας και φτάνει αυτό το συναίσθημα να γίνεται οδυνηρό, σημαίνει πως πιστεύετε ότι εσείς δεν μπορείτε να έχετε ένα όμορφο σπίτι, δεν είστε άξιος γι’ αυτό. Και συνήθως αυτό δεν είναι αλήθεια. Απλά εσείς υποτιμάτε τις δικές σας δυνατότητες. Κι ακόμα, αν ζηλεύετε τον σύντροφό σας και πιστεύετε ότι μπορεί να σας απατάει, είναι γιατί πιθανά δεν θεωρείτε τον εαυτό σας άξιο να αγαπηθεί, κι αυτή η πεποίθηση να κρύβεται πίσω από θυμούς και καχυποψία, που με τη σειρά τους σας οδηγούν σε συμπεριφορές που μπορεί να καταπιέζουν και να πνίγουν τον σύντροφό σας.
  4. Αμφισβητείστε την ζήλεια και αντικαταστήστε την με ευγνωμοσύνη: Θυμηθείτε πως πάντα έχετε επιλογές για το πώς θα σκεφτείτε και πώς θα αισθανθείτε: αντί να εστιαστείτε σε δείγματα που σας οδηγούν σε αρνητικές σκέψεις, μπορείτε να επικεντρωθείτε σε εκείνα που σας οδηγούν σε θετικές σκέψεις, για παράδειγμα, θυμηθείτε πόσα καλά κάνει ο σύντροφός σας για σας, ή σκεφτείτε το πόσα καλά πράγματα έχετε κι εσείς στην ζωή σας, και όχι μόνο το όμορφο σπίτι ή το αυτοκίνητο του φίλου σας.

Τι θα ακούσετε στο podcast «Ζήσε με αγάπη» με την Ξένια Κούρτογλου

Για μένα η Ψυχική Ανθεκτικότητα είναι η απάντηση στις συνεχείς αλλαγές της ζωής σε όλους τους τομείς της, και μέσα από το Podcast μου μαθαίνεις πώς να χτίζεις κι εσύ εκείνες τις ψυχικές αντοχές που σε βοηθούν να αντιμετωπίζεις με επιτυχία τις συνεχείς αλλαγές της ζωής, προσωπικά και επαγγελματικά.
Αφορμή γι' αυτό το ξεκίνημα μπορεί να είναι και για σένα μια μεγάλη δυσκολία, μια απώλεια που περνάς, ή οι γενικότερες συνθήκες της εποχής μας που συνεχώς μας καλούν να αυξάνουμε τις αντοχές και τα όριά μας.

Η λύση έρχεται πάντα μέσα από την ανακάλυψη της εσωτερικής μας δύναμης. Γι’ αυτό και σου προτείνω να ζεις με α.γ.α.π.η. μέσα από μια δική μου, φρέσκια ανάγνωση, όπου:

Α – πο μέσα: ό,τι κι αν ψάχνεις απ’ έξω –αγάπη, ευτυχία, ευημερία– δεν το βρίσκεις

Γ – ιατρεύομαι: η χαρά και η πληρότητα έρχονται μέσα από το εσωτερικό σου ταξίδι

Α – νακαλύπτω: βρίσκεις την δική σου αλήθεια, εκτιμάς την δική σου μοναδικότητα

Π – ροχωρώ: καθώς εξελίσσεσαι, διευρύνεσαι σε όλο και μια καλύτερη εκδοχή σου

Η – γούμαι: γίνεσαι ο ηγέτης του εαυτού σου, με το τιμόνι της ζωής σου στα χέρια σου

Στο ενεργητικό μου έχω μια επιχειρηματική καριέρα 35 χρόνων με πολλές προκλήσεις και περιπέτειες και μια προσωπική ζωή απαιτητική και πολυτάραχη. Για 35+ χρόνια ασχολούμαι με την μελέτη της ανθρώπινης συμπεριφοράς, και για 20+ χρόνια εμβάθυνα στον χώρο της ψυχικής υγείας και της προσωπικής ανάπτυξης, και συνεχίζω.

Σ’ αυτό το Podcast, σε κάθε επεισόδιο, μαθαίνεις πώς να διαχειρίζεσαι καταστάσεις, ανθρώπους, σχέσεις, αναποδιές και ατυχίες και να βγαίνεις μέσα από αυτές με περισσότερη δύναμη και σοφία. Κι ακόμα, εμπνέεσαι από διαφορετικούς τρόπους σκέψης για όλα αυτά που σε απασχολούν, και αποκτάς πρακτικές λύσεις για να τα αντιμετωπίζεις.

Εύχομαι αυτές οι μικρές σταγόνες από την επιστήμη και την εμπειρία να σε βοηθήσουν να εξελίσσεσαι συνεχώς και να απολαμβάνεις μια όμορφη ζωή.

Ξένια Κούρτογλου, MSc., Ειδικός στην Ψυχική Ανθεκτικότητα

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ