Χωριστές κρεβατοκάμαρες και υγιείς σχέσεις
© Unsplash
Σχεσεις

Είναι αυτό το απόλυτο μυστικό για μακροχρόνιες σχέσεις;

Οι σύμβουλοι σχέσεων δεν συμφωνούν, όμως, οι ειδικοί περί υγείας έχουν διαφορετική άποψη

looksiteblackandwhite.jpg
Look Team |

Πλέον πολλά ζευγάρια ισχυρίζονται ότι αυτή η απόφαση έσωσε τη σχέση τους και ανανέωσε την ερωτική τους ζωή

Το 2018, η Lindsay και ο James Gardner, ένα ζευγάρι με πολυετή σχέση, μετακόμισαν σε ένα διαμέρισμα με δύο κρεβατοκάμαρες στη Βοστώνη. Όταν ο James κρυολόγησε άσχημα, αποφάσισε να κοιμηθεί στον ξενώνα μέχρι να αναρρώσει. Στην πραγματικότητα δεν επέστρεψε ποτέ στην ίδια κρεβατοκάμαρα με τη σύντροφό του.

Παντρεμένοι σχεδόν 19 χρόνια τώρα, διαπίστωσαν ότι οι σχέσεις τους βελτιώθηκαν από τότε που ξεκίνησαν να κοιμούνται σε χωριστές κρεβατοκάμαρες. Η ποιότητα του ύπνου τους άλλαξε προς το καλύτερο. Η δική του ανησυχία και το στριφογύρισμα δεν ξυπνούσε τη σύντροφό του και όταν εκείνη ήθελε να σκρολάρει στο τηλέφωνό της ή να διαβάσει κάτι δεν τον ενοχλούσε με το φως ή την οθόνη του κινητού.

Βελτιώνονται οι σχέσεις των ζευγαριών, όμως;

Η διάθεσή του ενός απέναντι στον άλλο βελτιώθηκε και επίσης ανανεώθηκε και η ερωτική τους ζωή.

«Περνάμε πολύ άλλο χρόνο μαζί, οπότε δεν νιώθουμε τόσο σημαντικό το να κοιμόμαστε μαζί», δήλωσε η Lindsay, 42 ετών, θεραπεύτρια. Όπως εξηγεί, το δωμάτιο της είναι πιο όμορφο, με περισσότερα παράθυρα και φυτά και μετά ο Τζέιμς δεν θέλει να την βλέπει σαν φίλη: το δικό του δωμάτιο είναι ακατάστατο, μοιάζει με εφηβικό καταφύγιο όπου κάποιος μπορεί να κουβαλήσει τον κολλητό του.

«Η αυθόρμητη οικειότητα δεν είναι κάτι που μας συμβαίνει όπως παλιά  και επίσης ο κακός ύπνος είναι προάγγελος για μία σειρά από κακά αποτελέσματα μέσα στις σχέσεις», προσθέτει.

Είναι κάπως τρελό αυτό που προτείνουν αυτοί οι δύο; Όχι. Σύμφωνα με έρευνα του YouGov του 2021, μόνο τα δύο τρίτα των ανθρώπων - παντρεμένων, συντρόφων, εργένηδων - λένε ότι θέλουν να μοιράζονται το κρεβάτι τους ή, σε ορισμένες περιπτώσεις, την κρεβατοκάμαρά τους με τ@ σύντροφό τους.

«Βλέπω πλέον ότι αυτή η συνήθεια –το να κοιμούνται τα ζευγάρια σε χωριστές κρεβατοκάμαρες- έχει αρχίσει και εκτοξεύεται. Μάλιστα, πολύ συχνά οι γυναίκες είναι οι πρώτες που κάνουν το βήμα μπροστά και λένε ότι κάτι θέλουν να αλλάξει, σκεπτόμενες και τις ανάγκες του συντρόφου τους», εξηγεί η Susan Albers, ψυχολόγος στην Cleveland Clinic που κάνει θεραπεία ζευγαριών.

Κατά την εμπειρία τους τα περισσότερα ζευγάρια ανακαλύπτουν τυχαία ότι αυτή η αλλαγή βολεύει και βελτιώνει τη μεταξύ τους σχέση, ακριβώς ο Τζέιμς που ξεκίνησε να κοιμάται στον ξενώνα ακριβώς επειδή ήταν πολύ άρρωστος.

Οι γυναίκες δείχνουν τον δρόμο για υγιείς σχέσεις και υπάρχει λόγος

Την ίδια στιγμή, ο John Hughes, ψυχοθεραπευτής και σύμβουλος ζευγαριών στο Σικάγο, δήλωσε ότι τα ξεχωριστά υπνοδωμάτια ή κρεβάτια δεν αποτελούν από μόνα τους απόδειξη προβλήματος.

«Η κόκκινη σημαία εμφανίζεται, αν αυτή η σχέση παρουσιάζει ήδη σημάδια αποτυχίας. Πρόκειται ήδη για ένα ζευγάρι το οποίο δεν επικοινωνεί αποτελεσματικά; Υπάρχει ανειλικρίνεια μεταξύ τους; Τότε [η ύπαρξη χωριστών υπνοδωματίων] είναι πιθανό να επιδεινώσει τις μεταξύ τους σχέσεις. Αλλά αν η σχέση διέπεται από ειλικρίνεια και αμοιβαιότητα, τότε υπάρχουν πολλά που μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης και πεδίο βελτίωσης στη σχέση», εξηγεί ο ίδιος.

Πάντως, οι ερευνητές ύπνου τείνουν να βλέπουν τα ξεχωριστά υπνοδωμάτια πιο θετικά από ό,τι οι θεραπευτές σχέσεων.

Δεν είναι πάντα για καλό οι χωριστές κρεβατοκάμαρες

Η Rebecca Spencer, καθηγήτρια στο Τμήμα Ψυχολογίας και Επιστημών του Εγκεφάλου στο Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης στο Amherst και επικεφαλής ερευνήτρια στο SomneuroLab του πανεπιστημίου, δήλωσε ότι η έρευνά της δείχνει ότι «οι γυναίκες τείνουν να επωφελούνται λίγο περισσότερο» από το να έχουν το δικό τους δωμάτιο «επειδή είναι συνήθως εκείνες που ενοχλούνται από τον κοινό ύπνο εξ αρχής». Η υπνική άπνοια, η οποία προκαλεί δυνατό ροχαλητό ή κατά τη διάρκεια του ύπνου, είναι πιο συχνή στους άνδρες και αυτό συχνά κρατάει τους συντρόφους ξύπνιους, αναφέρει χαρακτηριστικά.

Μια μελέτη του 2016 σχετικά με την κοινή χρήση του κρεβατιού διαπίστωσε ότι ενώ ο ύπνος σε ένα κρεβάτι με κάποιον «τείνει να βοηθά τις ρομαντικές σχέσεις», οι επιπτώσεις στην ποιότητα του ύπνου και στη σωματική και ψυχολογική υγεία «δεν είναι σταθερά θετικές».

Οπότε, τελικά, τι ισχύει; Η περιπτωσιολογία, όπως και στα περισσότερα πράγματα που αφορούν τις ανθρώπινες σχέσεις. Για κάποια ζευγάρια οι χωριστές κρεβατοκάμαρες είναι σωτηρία. Για άλλα, πάλι, μπορεί και να σημάνει το οριστικό τέλος της σχέσης τους.

Με στοιχεία από Washington Post

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice