Η συνήθεια που θέτει σε κίνδυνο τις μακροχρόνιες σχέσεις
© Unsplash
Σχεσεις

Bed Rotting: Η συνήθεια που απειλεί τις μακροχρόνιες σχέσεις

Πολλά ζευγάρια αγαπούν αυτή τη ρουτίνα, όμως, σταδιακά θέτει τη σχέση τους σε κίνδυνο

Το bed rotting θεωρείται η απόλυτη ξεκούραση, αλλά όχι για ζευγάρια – τελικά

Στα αγγλικά bed rotting. Στα ελληνικά «έλα, αγάπη μου, να σαπίσουμε στο κρεβάτι μας το Σαββατοκύριακο». Είναι αυτό το σημείο που οι μακροχρόνιες σχέσεις –ή και όχι- έχουν αποκτήσει οικειότητα, θερμότητα και κάπως...χνουδωτή διάθεση. Είναι η στιγμή της εβδομάδας, όταν και οι δύο έχουν πήξει από τη δουλειά, την τοξικότητά της, τις φωνές και την πολυκοσμία και θέλουν...οριζοντίωση, αγκαλίτσες και ζεστασιά – και να μην κάνει κανείς από τους δύο απολύτως τίποτα. Τρομερό, ε;

Όχι και τόσο, καθώς οι ειδικοί, ψυχολόγοι και σύμβουλοι σχέσεων, δεν συμφωνούν και πολύ με τη συνήθεια του bed rotting που υιοθετούν ολοένα και περισσότερα ζευγάρια για να αποφορτιστούν από την κόπωση της εβδομάδας, να γεμίσουν οι μπαταρίες τους με αγγίγματα από τον άνθρωπό τους και ξεκούραση ανάμεσα στα μαλακά μαξιλάρια και την ανεμελιά του να μην κάνεις τίποτα άλλο, από το να κοιμάσαι, να ξυπνάς και να κάνεις έρωτα, να τσιμπολογάς λιχουδιές και να βλέπεις ταινία αγκαλιά με το ταίρι σου.

Τι κακό υπάρχει σε όλο αυτό; Σύμφωνα με τη δρα Lalitaa Suglani, η οποία ειδικεύεται στο άγχος υψηλής λειτουργικότητας, σχέσεις που μετατρέπουν το κρεβάτι σε πεδίο διαβίωσης του ζευγαριού για περισσότερες από 8-12 ώρες, κινδυνεύουν πολύ και σοβαρά να κυριευθούν από βαρεμάρα και στη συνέχεια θλίψη.

«Βρισκόμαστε σε μια κοινωνία που αποθεώνει την παραγωγικότητα, αφήνοντας τους ανθρώπους εξαντλημένους. Αυτή η τάση αντανακλά την αυξανόμενη ανάγκη για απόδραση και ξεκούραση σε έναν κόσμο που βρίσκεται όλη την ώρα στα κόκκινα. Επίσης, οι άνθρωποι αναζητούν καταφύγιο σε απλές, παθητικές δραστηριότητες», λέει η θεραπεύτρια και συνεχίζει: «Το σάπισμα στο κρεβάτι με τ@ σύντροφό μας μπορεί να μειώσει τα επίπεδα οικειότητας. Γιατί; Γιατί το ζευγάρι σταματά να δοκιμάζει νέα πράγματα μαζί και οι σύντροφοι αρχίζουν να νιώθουν κολλημμένοι στα ίδια και τα ίδια και στη συνέχεια ξεκινούν να βαριούνται τις άπειρες ώρες που περνούν μαζί χωρίς να κάνουν τίποτα ή απλώς σκρολάροντας στο κινητό ή βλέποντας ταινίες».

Καλό το... σάπισμα, αλλά μαζί σαπίζουν και οι σχέσεις

«Για τα ζευγάρια, το ‘σάπισμα στο κρεβάτι’ μπορεί αρχικά να μοιάζει με ποιοτικό χρόνο ηρεμίας, προσφέροντας την ευκαιρία να δεθούν οι δύο άνθρωποι σε ένα χαλαρό περιβάλλον. Ωστόσο, αν γίνει συνήθεια το σάπισμα στο κρεβάτι, είναι πολύ πιθανό να δημιουργήσει εφησυχασμό στη σχέση».

Η ίδια ανέφερε ότι τα ζευγάρια «ευδοκιμούν στην ποικιλία» καθώς και στις κοινές εμπειρίες και την ανάπτυξη, αλλά αν γίνετε «υπερβολικά εξαρτημένοι» από δραστηριότητες όπως το σάπισμα στο κρεβάτι, μπορεί να προκαλέσει «στασιμότητα» στην ερωτική σας ζωή.

«Μπορεί τελικά να μειώσει τον ενθουσιασμό και την οικειότητα σε μια σχέση», εξήγησε και συνέχισε: «Οι κοινές περιπέτειες, η δοκιμή νέων πραγμάτων και η κοινωνικοποίηση με άλλους φέρνουν φρέσκια ενέργεια στις σχέσεις. Χωρίς αυτά, τα ζευγάρια μπορεί να αισθάνονται κολλημένα ή βαριεστημένα, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει τη μακροπρόθεσμη σύνδεση και ολοκλήρωση».

Η ψυχολόγος συνιστά να θέσετε όρια με τ@ σύντροφό σας, στα οποία μπορεί να περιλαμβάνεται η απόφαση για «συγκεκριμένες ώρες για...σάπισμα στο κρεβάτι», έτσι ώστε το ημερολόγιό σας να μην καταλήξει αυτός ο τρόπος χαλάρωσης να γεμίσει τη σχέση σας.

Εκτός από αυτό, η δρ  Suglani λέει ότι ο καθορισμός μικρών στόχων κάθε μέρα, καθώς και η δημιουργία μιας καλής ρουτίνας ξεκούρασης και δραστηριότητας μπορεί να σας βοηθήσει να ξεπεράσετε τη φάση της... κατάκλισης, καθώς θα συνειδητοποιήσετε ότι το να αρπάζετε τη μέρα και να κάνετε πράγματα μαζί είναι πολύ πιο συναρπαστικό.

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice