LAU
LAU I Photo: Marios Sagias I Model: Ece Bicak
Shopping

7 σχεδιάστριες και σχεδιαστές κοσμημάτων από την Ελλάδα

Έμπνευση. Υλικά. Αναπάντεχες φόρμες. Ελληνίδες σχεδιάστριες και σχεδιαστές κοσμημάτων μιλάνε στο LOOK για τις δημιουργίες τους.

7 σχεδιάστριες και σχεδιαστές κοσμημάτων από την Ελλάδα μιλάνε στο LOOK για το ξεκίνημα και τις δημιουργίες τους και την έμπνευση που βρίσκεται παντού.

Μπορεί η πανδημία να έβαλε προσωρινό στοπ σε πολλές επαγγελματικές και καλλιτεχνικές δραστηριότητες, αλλά η ανθρώπινη ανάγκη για δημιουργία και έκφραση δεν σταματά. Τα τελευταία χρόνια βρισκόμαστε μπροστά σε μία άνθιση δημιουργικότητας, με πολλούς νέους έλληνες καλλιτέχνες και κατασκευαστές να μοιράζονται μαζί μας δημιουργίες που έφτιαξαν από τα χέρια τους. Κοσμήματα, ρούχα, κεραμικά και πορσελάνες, διάφορα τεχνουργήματα, φυσικά αρώματα, αντικείμενα design και home living.  

7 ελληνίδες σχεδιάστριες και σχεδιαστές κοσμημάτων, μιλάνε στο LOOK για τα ξεκινήματα και τις χειροποίητες δημιουργίες τους, από πού αντλούν έμπνευση, τι υλικά χρησιμοποιούν και ποια είναι τα πιο δημοφιλή τους αντικείμενα.

Nikoletta Lekka

«Τα ερεθίσματα που οδηγούν στις δημιουργίες μου έχουν ως κοινό σημείο αναφοράς τη γυναικεία φιγούρα. Οι λιτές και γεωμετρικές γραμμές που ακολουθώ συνθέτουν μια συμμετρία που, όμως, εντάσσεται σε αναπάντεχες φόρμες. Η φινέτσα του μινιμαλισμού,  μου κέντριζε πάντα το ενδιαφέρον. Πατώντας στις γραμμές του, πιστεύω ότι μπορεί να συνδυαστεί το κλασικό παρελθόν με το παγκόσμιο μέλλον» μας λέει η αρχιτέκτονας και σχεδιάστρια κοσμημάτων Νικολέττα Λέκκα από τη Θεσσαλονίκη, η οποία ξεκίνησε να σχεδιάζει τις πρώτες ιδέες για κοσμήματα όταν ήταν ακόμα φοιτήτρια στο 3ο έτος των σπουδών της.

«Η έμπνευση μπορεί να προέλθει από διάφορα στοιχεία, ακόμα και αντικρουόμενα πολλές φορές. Η πρώτη σειρά κοσμημάτων που σχεδίασα αντλεί έμπνευση από την ιστορία. Από τη θέση και τον συμβολισμό της γυναίκας και του γυναικείου σώματος στην αρχαία Ελλάδα, και πιο συγκεκριμένα στον κυκλαδικό και τον μινωικό πολιτισμό, αλλά και από τη φύση και από διάφορα στοιχεία της. Η δεύτερη σειρά έχει ως έμπνευση συλλογικά την αρχιτεκτονική και επιμέρους κινήματα, όπως το Bauhaus. Η δημιουργία της φόρμας και της μορφής. Οι νέες τεχνικές όπως και οι δυνατότητες που δίνουν στα ήδη κλασικά υλικά που δουλεύονται χιλιετίες στο κόσμημα».

Όσο για τα ποια αποδεικνύονται τα πιο δημοφιλή κοσμήματα του brand, μας απαντάει «Τα κοσμήματα που δημιουργώ είναι χειροποίητα, ως επί το πλείστον ασημένια (9.25) και χρυσά (κατόπιν παραγγελίας). Η νέα σειρά περιλαμβάνει και ορειχάλκινα κομμάτια. Τα πιο δημοφιλή είναι τα D bracelets, rings και κυρίως τα D earrings. Είναι σκουλαρίκια που φοριούνται αγκαλιάζοντας όλο το αυτί χωρίς να χρειάζονται να είναι τρυπημένο».




LAU

«Αυτό που θέλω, αυτό που με ικανοποιεί απόλυτα και με κάνει να συνεχίζω είναι να βλέπω ανθρώπους να αγαπάνε τα κοσμήματά μου, τα οποία είναι ένα κομμάτι του εαυτού μου. Μπορείς να το πεις φιλοσοφία, μπορεί και όχι. Τα κοσμήματά μου είναι χειροποίητα από ασήμι και χρυσό Κ14 και Κ18 και σε κάποιες συλλογές υπάρχουν και κομμάτια με πολύτιμους και ημιπολύτιμους λίθους» μας λέει ο Γιώργος Νικολάου του brand LAU που αισίως κλείνει τα τρία χρόνια ύπαρξης. Μέσα από το εργαστήριό του στο Μαρούσι, ο Γιώργος Νικολάου δημιουργεί κοσμήματα κομψά –αλλά δυναμικά- σε μίνιμαλ και ανεπιτήδευτες γραμμές και ρευστές φόρμες.

Ο πατέρας του είχε εργαστήριο χρυσοχοΐας και έτσι μπορείς να πεις ότι συνεχίζει την οικογενειακή παράδοση. Απόφοιτος της σχολής MOKUME, όλα τα κοσμήματα τα σχεδιάζει μόνος του, δαχτυλίδια, σκουλαρίκια, βραχιόλια, κολιέ και κάποια custom κομμάτια.

«Αντλώ έμπνευση κυρίως από άλλα είδη τέχνης … Μουσική, ζωγραφική, γλυπτική και τις τέχνες τους δρόμου, το γκράφιτι».




LASKARINA

«Η φιλοσοφία μου είναι να δημιουργώ μοναδικά κοσμήματα  και να είναι κατασκευαστικά τέλεια μέχρι την τελευταία τους λεπτομέρεια. Θέλω όταν κάποιος φοράει τις δημιουργίες μου να νιώθει την έμπνευση και την χειροποίητη δουλειά που έχει γίνει σε κάθε κόσμημα».

Η σχεδιάστρια Ειρήνη Αραμπατζίδου από τη Θεσσαλονίκη ασχολείται επαγγελματικά με το χειροποίητο κόσμημα από το 2017, τη χρονιά που δημιούργησε την Laskarina, ένα brand με όνομα που παραπέμπει στην Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα και την ελληνική παράδοση.   

«Η Laskarina σαν brand έχει σαν σημείο αναφοράς την ελληνική παράδοση ,την λαϊκή τέχνη και τις παραδοσιακές φορεσιές που τόσο πολύ αγαπώ. Θέλω αυτή την κουλτούρα να την μεταφέρω στη γυναίκα του σήμερα, κατασκευάζοντας κοσμήματα σύγχρονα και μοντέρνα χωρίς να χαρακτηρίζονται φολκλόρ… Δημιουργώ κυρίως κοσμήματα από υφάσματα τα οποία τα κεντάω και τα συνδυάζω με μέταλλα και ημιπολύτιμους λίθους».

Φέτος, 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, ξεχωρίζουν τα σκουλαρίκια «The Birds» τα οποία είναι και το επετειακό κόσμημα της Laskarina.




Afroditi Simita

H Αφροδίτη Σιμίτα ξεκίνησε να σχεδιάζει κοσμήματα τον Σεπτέμβριο του 2004, κλείνοντας αισίως τα 16 χρόνια δημιουργίας. Το εργαστήριό της βρίσκεται σε ένα νεοκλασικό κτίριο που σχεδίασε ο γνωστός αρχιτέκτονας του περασμένου αιώνα Ζακ Μοσέ στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και εκεί κατασκευάζει κοσμήματα από ασήμι και χρυσό, χειροποίητα, «...γεμάτα κίνηση με κάτι από τα παλιά που θυμίζει το σήμερα». Ίσως και το ίδιο το εργαστήριο είναι μία πηγή έμπνευσης για την Αφροδίτη Σιμίτα. Η πιο δημοφιλής σειρά είναι η Flouria Collection, με τις δημιουργίες της να αποπνέουν ρομαντισμό και παράδοση, κλείνοντας το μάτι και στο νέο και μοντέρνο.

«Η ομορφιά της ατέλειας, ''the beauty of imperfection'', αυτή είναι η φιλοσοφία μου, δεν χρειάζεται κάτι να είναι τέλειο για να είναι όμορφο… Η μεγαλύτερη πηγή έμπνευσής μου είναι η παράδοση, τα κεραμικά, η ελληνική κεντητική, τα υφαντά, οι παραδοσιακές φορεσιές, και όλα όσα θυμίζουνε την τέχνη και την ιστορία μας».




Neso Studio

«Αφινίριστα μέταλλα (οι ατέλειες είναι το αγαπημένο μου), οργανικές φόρμες, κοσμήματα πλασμένα με το πέρασμα του χρόνου, σα να τα έχεις βρει στη γη. Η μοναδικότητα της ζωής, μια αέναη κατάσταση απαλλαγμένη από το “πρέπει” της φόρμας».

Πίσω από τα κοσμήματα και δημιουργίες του Neso Studio, όνομα εμπνευσμένο από την ελληνική μυθολογία και την νηρηίδα των θαλασσών Νησώ, βρίσκεται η σχεδιάστρια Ζωή Ξεμαντήλωτου. Το Neso Studio ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2018, αν και η ιδέα τριγύρναγε για πολλά χρόνια στο μυαλό της, με το εργαστήριο να βρίσκεται στον οδό Πραξιτέλους στο Σύνταγμα.

Από πού αντλείς έμπνευση για τον σχεδιασμό των κοσμημάτων; 

Από τη ροή γύρω μου, μου αρέσει η πλαστικότητα του βυθού για παράδειγμα. Αυτή η αίσθηση που έχεις μπαίνοντας με μια μάσκα ότι είσαι σε άλλο πλανήτη και όχι στη γη, αυτή η αρμονία που σε παραπέμπει σε πολυσύνθετη χορογραφία. Πέρα από αυτό μου αρέσουν οι ιστορίες… Τις ακούω και ξεκινούν σαν κεντρική ιδέα στην αρχή αλλά μετά το πράγμα παίρνει άλλη διάσταση.

Τι κοσμήματα δημιουργείτε και ποια είναι τα πιο δημοφιλή;

Τα κοσμήματα που δημιουργώ είναι για γυναίκες η άντρες που δεν χωράνε σε φόρμες. Όγκοι, αιχμές, μεγάλες πέτρες άγριες κάποιες  φορές. Από τα πιο αγαπημένα είναι και τα «σύγχρονα φυλαχτά μου», όπως λέει και μια φίλη. Κοσμήματα με ακατέργαστες πολύτιμες η μη πέτρες που αναζητούν και πάντα βρίσκουν τον παραλήπτη τους.




SANKTOLEONO

Το brand δημιουργήθηκε από την σχεδιάστρια Νάγια Φερεντίνου το 2011, η χρονιά που πήρε το σημερινό του όνομα και άρχισε να αποκτά μία συγκεκριμένη αισθητική, καθαρή εικόνα και κατεύθυνση.  

«Προσπαθώ να κατασκευάζω κοσμήματα που να είναι ταυτόχρονα “φορέσιμα” αλλά και ένα statement στην εμφάνιση αυτών που τα επιλέγουν και την καθορίζουν… Δημιουργώ κοσμήματα από διάφορα υλικά, ασήμι , ακρυλικά, ημιπολύτιμες πέτρες, μπρούτζος. Τα τελευταία χρόνια οι πελάτες έχουν αγαπήσει τα μαργαριταρένια κομμάτια που έχω προσπαθήσει να κρατήσω μια ισορροπία ανάμεσα στο κλασικό και τις τάσεις της μόδας».

«Η έμπνευση σε κάθε collection έρχεται από διαφορετικά  ερεθίσματα , μπορεί να είναι τα άτομα που συναναστρέφομαι , ένα ταξίδι , ένα άλμπουμ, ένα καλλιτεχνικό κίνημα , σχήματα και χρηστικά αντικείμενα από την καθημερινότητά μου, οτιδήποτε μπορεί να αποτελέσει πηγή έμπνευσης» μας λέει η Νάγια Φερεντίνου για την έμπνευση που μπορεί να έρθει από παντού, αρκεί να έχουμε ανοιχτό μυαλό και καρδιά.




BONVO

Η εταιρία κοσμημάτων Bonvo ξεκίνησε το 2016 από την σχεδιάστρια και creative director , Μαρία Λεωνιδοπούλου, με την ίδια να μας μιλάει για τη φιλοσοφία των δημιουργιών της και τι την οδήγησε να ξεκινήσει το brand «Η δημιουργία διαχρονικών κοσμημάτων, υψηλής ποιότητας και αισθητικής, ήταν η ανάγκη που μας οδήγησε στην ίδρυση του brand και με αυτήν συνεχίζουμε να πορευόμαστε είτε πρόκειται για κάποια νέα μας συλλογή είτε για το πιο μικρό σχεδιαστικό μας βήμα… Κάθε κόσμημα σχεδιάζεται με έμφαση στην απλότητα και την αλληλεπίδραση με το ανθρώπινο σώμα, χαρακτηριστικά που θεωρώ πως αντανακλώνται στο σύνολο των δημιουργιών μας… Βασική πηγή έμπνευσης αποτελεί η γυναικεία φύση, το ανθρώπινο σώμα και η δυναμική της ασυμμετρίας του. Η έμπνευση βέβαια για ένα νέο σχέδιο μπορεί να προκύψει ξαφνικά, από μια ωραία εικόνα της καθημερινότητας ή και από απλούς αυτοσχεδιασμούς στον πάγκο εργασίας».

Τι κοσμήματα δημιουργείτε;

«Όλα τα κοσμήματά μας είναι χειροποίητα και κατασκευάζονται από ασημί 925 και χρυσό. Πέραν όλων των παραδοσιακών τεχνικών αργυροχρυσοχοΐας που εφαρμόζονται στο χειροποίητο κόσμημα, πειραματιζόμαστε και με τη δημιουργία κέρινων μοντέλων για περισσότερο οργανικά σχέδια.

Star pieces αποτελούν ανέκαθεν τα σκουλαρίκια μας κι αν πρέπει να επιλέξω τα πιο δημοφιλή, θα έλεγα τα Semina Hoops και τα Soley two tone. Ακόμα το Erba είναι αυτό που ξεχωρίζει από τα δαχτυλίδια μας αλλά και το Felix choker από τα κολιέ μας αντίστοιχα. Παρόλα αυτά στα παραπάνω θα υπάρξουν και νέα entries καθώς τα Maze και Twisted loop Earrings έχουν πολύ θερμή υποδοχή από το κοινό μας παρότι η κυκλοφορία τους μετράει μόνο λίγες ημέρες».


Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice