"Denim Project": Δώσε δεύτερη ζωή στο τζιν σου

Βρήκαμε τι μπορείς να κάνεις με το αγαπημένο σου φθαρμένο denim!

Tips για να διατηρήσεις το παλιό σου τζιν μεταποιώντας το μόνη σου ή με τη βοήθεια ειδικών

Όλοι και όλες μας έχουν ένα μπλουτζίν ή ένα denim jacket που, παρά την φθορά του χρόνου, δεν μπορούμε να αποχωριστούμε. Είναι το αγαπημένο κομμάτι της ντουλάπας σου. Αλλά πλέον, μένει μόνο στην ντουλάπα και πιάνει χώρο. Δεν μπορείς να το φορέσεις, όπως τότε που έψαχνες για ώρες τι θα βάλεις και ερχόνταν το αγαπημένο σου denim να σε σώσει.

Σου έχουμε την λύση όμως! Όχι μόνο δεν θα χρειαστεί να το πετάξεις, αλλά μπορείς να το "ξαναζωντανέψεις" σαν να είναι ένα καινούργιο κομμάτι στην ντουλάπα σου. Εκτός αυτού, κάνεις καλό και στον πλανήτη: Μη ξεχνάμε ότι κάθε δευτερόλεπτο πωλούνται 73 καινούργια jeans στον κόσμο και ότι χρειάζονται περίπου 9983 λίτρα νερού για να φτιαχτεί ένα τζην παντελόνι. Ο υπερκαταναλωτισμός, που «τρέφει» τις fast fashion αλυσίδες, έχει αρνητική επίδραση στο περιβάλλον και την κοινωνία.

Για αρχή, έχουμε ένα καλό ελληνικό παράδειγμα: Η slow - brand εταιρία Kimalé, στην προσπάθεια να ευαισθητοποιήσει το κοινό σε θέματα υπερπαραγωγής, σπατάλης υλικών, ανακύκλωσης και γενικότερα στη slow fashion και sustainable κουλτούρα, εμπνεύστηκε το «Denim Project»

Τζιν μετά από μεταποίηση.
«Denim Project»: Τζιν μετά από μεταποίηση.

Μέσα από αυτό η ομάδα επιχειρεί να διατηρήσει τα αγαπημένα σου τζιν, μεταποιώντας τα, χρησιμοποιώντας ρετάλια υφασμάτων από προηγούμενες κολεξιόν. Πιο συγκεκριμένα, μπορούν να διορθώσουν ένα τζιν με μπαλώματα σε σκισίματα, λεπτομέρειες σε ρεβέρ και προσαρμογή σε μεγαλύτερο νούμερο με πάνελ στις πλαϊνές ραφές.

«Denim Project»: Τζιν μετά από μεταποίηση.
«Denim Project»: Τζιν μετά από μεταποίηση.

«Στόχος είναι να παρατείνουμε την χρήση του ρούχου δίνοντας του μια “joie de vivre” πινελιά» αναφέρει η Ιρέν Μαμφρέντος, ιδρύτρια και εμπνεύστρια του Kimalé.

Το κόστος κυμαίνεται  από 10€ μέχρι 25€, ανάλογα τη δυσκολία μεταποίησης. Το «Denim Project» πραγματοποιείται κάθε Σάββατο στο ατελιέ (Μαυρομιχάλης 21), από τις 12:00 έως τις 17:00, ενώ μπορείς να προγραμματίσεις και ραντεβού.

Μερικά sustainable tips για τα denim που βοηθάνε τον πλανήτη

  • Μην πλένεις τα ρούχα σου πολύ συχνά
  • Οι πλύσεις να γίνονται μέχρι 30 βαθμούς
  • Γέμισε καλά το πλυντήριο σου
  • Ιδανικά, κάνε χρήση οικολογικών απορρυπαντικών προϊόντων 
  • Άπλωσε τα ρούχα στο ήλιο, απόφυγε το στεγνωτήριο
  • Όσο το επιτρέπει το ύφασμα, μην σιδερώνεις
     

DIY: Πώς να μεταποιήσεις μόνη σου ένα τζιν  

Αν έχεις κάποια παλιά πουκάμισα ή υφάσματα, γιατί δεν πειραματίζεσαι, κόβοντας τα σε περίεργα και ενδιαφέροντα σχήματα και στη συνέχεια ράβοντας τα στο τζιν σου; Για παράδειγμα, μπορείς να κόψεις cool prints από παλιά t-shirts σου και να τα ράψεις στις τσέπες του τζιν σου. Μπορείς επίσης να τα κόψεις σε σχήματα όπως αστέρια ή καρδιές και να τα ράψεις στα γόνατα, στις τσέπες ή στην καμπάνα του τζιν. Για εκείνες που δεν νιώθουν άνετα με τη βελόνα και την κλωστή, υπάρχει η λύση της κόλας για υφάσματα, με την οποία μπορείς να κολλήσεις προσεκτικά το ύφασμα στο σημείο που σ΄ ενδιαφέρει να στολίσεις. 

 

 

Εκτός από το να κόψεις τα υφάσματα σε σχήματα, μπορείς να χρησιμοποιήσεις τα υφάσματα με διάφορους τρόπους για να ανανεώσεις την εμφάνιση του παλιού σου τζιν. Για παράδειγμα, μπορείς να χρησιμοποιήσεις ένα μεταξωτό φλοράλ κασκόλ απλώς με το να το δέσεις σε έναν από τους κρίκους της ζώνης σου. Ή μπορείς να το χρησιμοποιήσεις ως ζώνη δένοντάς το στη μέση σου. Μια άλλη ιδέα είναι να ράψεις μια πολύχρωμη μπαντάνα στο εσωτερικό της πίσω τσέπης και να την αφήσεις να κρέμεται πάνω από την τσέπη για μια πιο ρουστίκ εμφάνιση.

 

 

Βαρέθηκες το μονόχρωμο και απλό τζιν σου; Πάρε χρώματα και μπογιές για ύφασμα, άφησε τη φαντασία σου ελεύθερη και voilà. Το τζιν σου θα γίνει ο νέος καμβάς για να δημιουργήσεις. Είτε προτιμάς όμορφα παστέλ χρώματα είτε έντονες αποχρώσεις, μπορείς να ζωγραφίσεις αφηρημένα σχέδια, εμπνευσμένα από τη φύση, όπως λουλούδια ή μέλισσες, ή ακόμα και να χρησιμοποιήσεις τις καλλιγραφικές σου δεξιότητες με cool quotes μέχρι και τολμηρές δηλώσεις.

 

 

Αν ακόμα θέλεις να προσθέσεις μια πινελιά λάμψης στο τζιν σου, μπορείς να χρησιμοποιήσεις πέρλες. Μπορείς να ράψεις ή να κολλήσεις πέρλες σε διαφορετικά μεγέθη, με συγκεκριμένο μοτίβο, συνδυασμένες με καρφιά, χάντρες, πούλιες, ή οτιδήποτε σου αρέσει. Θα τα βρεις εύκολα στα μαγαζιά που πουλάνε χάντρες.

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice