The M Shop
© Γιώργος Καλφαμανώλης
Shopping

The M Shop, το πιο προσεγμενο gift shop της πόλης στο Μέγαρο

Όλα τα μουσεία έχουν κι από ένα «Gift shop», αλλά κανένα μουσείο δεν έχει ένα «The M Shop» τόσο προσεγμένο όσο αυτό του Μεγάρου Μουσικής.

The M Shop: Πήγαμε στο Πωλητήριο του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και μιλήσαμε με την υπεύθυνή του, Ντόρα Καλοκάρδη-Καλαντζή.

Τα κουτιά συσκευασίας, τα κουτιά δώρων, με ή χωρίς (άλλα) δώρα μέσα, είναι φτιαγμένα από παλιά προγράμματα και έντυπα του Μεγάρου: μικρά, μεσαία και μεγάλα κουτιά με σκηνές από την «Μαντάμ Μπατερφλάυ», την «Ηλέκτρα», από παρτιτούρες του Μπετόβεν, με εικόνες από παραστάσεις, συναυλίες και εκδηλώσεις που θυμόμαστε (ή δεν θυμόμαστε) στο Μέγαρο Μουσικής από το 1991 μέχρι σήμερα. Τα κουτιά είναι δώρα από μόνα τους, λέω στην υπεύθυνη του Πωλητηρίου Ντόρα Καλοκάρδη-Καλαντζή, ενώ μου τα δείχνει γεμάτη καμάρι που με αυτά τα σούπερ κουτιά «αξιοποιούνται οι πολύτιμοι θησαυροί του Μεγάρου» όπως λέει.

The M Shop
© Γιώργος Καλφαμανώλης

«Μάζεψα κουρελάκια από το βεστιάριο, υπόλοιπα από τα υφάσματα με τα οποία έραβαν τα ρούχα των παραστάσεων εδώ, τα πήγα στην Λουκία, και ορίστε τι έφτιαξε!» λέει πάνω από μια μικρή προθήκη με την υπογραφή της σπουδαίας σχεδιάστριας Λουκίας: μια βεντάλια, υπέροχη και αριστοκρατική, κοσμήματα, αξεσουάρ, μικρά έργα Τέχνης («Δωρεά της Λουκίας, το γράφει, “Με την αγάπη μου για τις ωραίες στιγμές που έχω περάσει στο Μέγαρο”…»)

Η καρφίτσα της πρώτης στολής που φορούσαν οι ταξιθέτριες, σχεδιασμένη από τον Χρήστο Λαμπράκη, στολίζει το καπάκι ενός διάφανου κουτιού από πλεξιγκλάς – όπως τα «κουρελάκια» από το βεστιάριο και τα προγράμματα, έτσι και η καρφίτσα ζει μια δεύτερη ζωή ως καλλιτεχνικό αντικείμενο. Στολίδι; Διακοσμητικό; Αναμνηστικό του Μεγάρου; Καλλιτέχνημα; Όλα τα αντικείμενα στις προθήκες του «The M Shop» μπαίνουν στις παραπάνω κατηγορίες.

Τα αρχιτεκτονικά σχέδια, η μελέτη και η επίβλεψη για την κατασκευή του νέου Πωλητηρίου και του Cafe έγιναν από το αρχιτεκτονικό γραφείο TAF - The Architectural Firm, προσφορά των τριών νέων αρχιτεκτόνων προς το Μέγαρο. Η Ντόρα βιάζεται να τα πει όλα, να μη μας ξεφύγει τίποτα, ένα βροχερό απόγευμα στο gift shop του Μεγάρου.

The M Shop
© Γιώργος Καλφαμανώλης

Οι προθήκες είναι γεμάτες αλλά όχι φορτωμένες, και δεν ξέρεις πού να πρωτο-κοιτάξεις. Υπάρχουν «μεταξωτές μαντήλες και pochettes από τον μεταξωτό υπέροχο κόσμο της «Mantility», με σχέδια εμπνευσμένα από το χορό και τη μουσική (πχ «το Ίχνος του Χορευτή» του Studiolav)». Σημειωματάρια και ημερολόγια από το «Studio Artarios», δεμένα στο χέρι με τη βυζαντινή βιβλιοδεσία – θυμίζουν μοναστηριακά βιβλία, απλώς στο πιο εύθυμο, με ζωηρά χρώματα και σχέδια, ανεβαστικά, ακόμα και αυτά των αγίων.

Τα κεραμικά είναι της Χριστίνας Μόραλη, της Βάσως Τρίγκα, του Κώστα Καρακίτσου, της Ελένης Παλαιολόγου, στον τοίχο κρέμονται οι τελευταίες υπογεγραμμένες (τις υπέγραψε και τις αρίθμησε λίγες μέρες πριν φύγει από τη ζωή) μεταξοτυπίες του Παναγιώτη Τέτση και η Ντόρα μου μιλάει για ένα ηχείο για κινητό τηλέφωνο «βασισμένο στην ακουστική του αρχαίου θεάτρου», σχεδιασμένο από το StudioLav.

The M Shop
© Γιώργος Καλφαμανώλης

Αυτό εννοώ όταν λέω πως όλα είναι μελετημένα μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια: τίποτα δεν είναι τυχαίο, ακόμα και τα μολύβια, οι γόμες, τα μικρά αντικείμενα-αναμνηστικά, είναι όμορφα κι έχουν τη σημασία τους, (όπως πχ, Τ shirts από οργανικό βαμβάκι - «I am the star of my own opera» των Brainstorm- ή χαριτωμένες κούπες με την υπογραφή των Soul).

Όλα αυτά τα μελετημένα πράγματα είναι διαλεγμένα με φαντασία, με εφευρετικότητα, με «ρεπορταζιακό μάτι» - συνδυάζουν το πρωτότυπο και μαζί την καλλιτεχνική αξία που κρύβεται πίσω από το συνηθισμένο, και το ασυνήθιστο. Αυτά δηλαδή που κάνουν τα πωλητήρια (στα μουσεία και στους χώρους τέχνης και πολιτισμού σε όλο τον κόσμο) να ξεχωρίζουν και να μένουν στη μνήμη μας για καιρό. Κάπου έχω ακόμα τα χρωματιστά μολύβια από την μπουτίκ του «Victoria & Albert Museum» του Λονδίνου – τα μόνα «αναμνηστικά» που έχω αγοράσει από εκεί, μαζί με ένα βιβλίο για την Γυναίκα στην Βικτωριανή εποχή…

The M Shop
© Γιώργος Καλφαμανώλης

Το «M Shop» διαθέτει επίσης cd και βινύλια –όλο και ανεβαίνει η ζήτησή τους– βιβλία σχετικά με την Ιστορία, την Τέχνη, την μουσική και την Ελλάδα, βιβλία με φωτογραφίες και άνευ, βιβλία παιδικά και εκπαιδευτικά απλωμένα στην βιτρίνα που κυλάει μέχρι το all-day καφέ. Το οποίο είναι φτιαγμένο στα ίδια διακριτικά χρώματα και σχέδια με την πλευρά του ορόφου που πιάνει το «μαγαζί». Ήσυχο και κομψό, είναι ό,τι πρέπει για επαγγελματικά, γιατί όχι και ερωτικά ραντεβού.

Tα 30 χρόνια του Μεγάρου γιορτάζονται με το μοσχοβολιστό κόκκινο κρασί «Biblinos», που το «Κτήμα Βίβλια Χώρα» εμφιάλωσε για την επέτειο και το διαθέτει για πρώτη φορά στην ελληνική αγορά, μόνο στο «Μ». Σε βελούδινη τσάντα με μεταξωτό κορδόνι φέρει τη σφραγίδα των δημιουργικών σχεδιαστών του γραφείου Somethink στην ετικέτα του, ειδικά για το νέο «Μ Café» του Μεγάρου για «… την απόλαυση της παύσης». Άλλη μια λεπτομέρεια που κάνει το (ξεχωριστό) κρασί να ξεχωρίζει ακόμα πιο πολύ.

Στο καφέ, με το «M Shop» μπροστά μας, αναρωτιέμαι πώς ένα ηχείο κινητού μπορεί να είναι βασισμένο στην ακουστική του αρχαίου θεάτρου… και πόσο ωραίο ακούγεται αυτό, πόσο σημαντικό, σαν να δένει το παρελθόν με το Σήμερα, μια συσκευή-ουάου, το κινητό τηλέφωνο, με μια Ιστορία τριών χιλιάδων χρόνων και βάλε…

The M Shop
© Γιώργος Καλφαμανώλης


«The M Shop», Βασιλίσσης Σοφίας & Κόκκαλη 1, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, 210-7282766

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice