Spilled Milk Porcelains: Πορσελάνινα σερβίτσια στην πιο pop εκδοχή τους

Η Κωνσταντίνα Μαστρογιαννίδη και η Αιμιλία Γάκη επαναπροσδιορίζουν την πορσελάνη στα παραδοσιακά σερβίτσια μας

Spilled Milk Porcelains: Το project δύο κοριτσιών που κάνουν τα κλασικά πορσελάνινα σερβίτσια pop

Λεοπάρ πιάτα, ροζ βάζα με συννεφάκια, σερβίτσια με funky σχέδια, όλα πάνω σε πορσελάνες και ζωγραφισμένα στο χέρι ένα-ένα. Πίσω από αυτά βρίσκονται η Αιμιλία Γάκη και η Κωνσταντίνα Μαστρογιαννίδη με το project τους Spilled Milk Porcelains. Η έμπνευση τούς ήρθε πολύ φυσικά: η Κωνσταντίνα ασχολείται 10 χρόνια με την πορσελάνη σε επαγγελματικό επίπεδο ενώ η Αιμιλία με τη ζωγραφική, οπότε πάντρεψαν αυτό που ξέρουν να κάνουν καλά.

H ιδέα γεννήθηκε μέσα στην καραντίνα όταν ένιωσαν ότι χρειάζονταν λίγο παραπάνω χρώμα και χαρά στη ζωή τους, αλλάζοντας κάπως τον χώρο στον οποίο περνούσαν τις περισσότερες ώρες της ημέρας, το σπίτι τους, όπως μας λένε. Γιατί όμως διάλεξαν να ζωγραφίζουν στο χέρι τις πορσελάνες;

«Η πορσελάνη ζωγραφισμένη στο χέρι είναι ένα προϊόν στο οποίο δεν υπάρχει πολύ μεγάλος κορεσμός στην αγορά, όπως για παράδειγμα είναι τα κεραμικά. Είναι ένα σχετικά αχαρτογράφητο έδαφος στην Ελλάδα σε σχέση με άλλες χειροτεχνίες, πράγμα το οποίο μας ενθουσίασε. Το να μετατρέπουμε ένα κάπως παραδοσιακό υλικό σε κάτι πιο ποπ είναι αυτό που μας ενδιαφέρει και μας ιντριγκάρει πιο πολύ σε αυτό που κάνουμε. Προσπαθούμε να φύγουμε λίγο από την έννοια που έχει η πορσελάνη μέχρι τώρα και να εφαρμόσουμε πάνω της πιο σύγχρονα μοτίβα και σχέδια ώστε να γίνει ένας γενικότερος επαναπροσδιορισμός της ως πρώτη ύλη. Παρόλα αυτά πιστεύουμε πως σε έναν κόσμο που "τρέχει με χίλια" θα ήταν καλό να μην ξεχνάμε και κομμάτια του παρελθόντος τα οποία μας έφεραν στο σήμερα. Ο πηλός της πορσελάνης είναι από τις αρχαιότερες τέχνες στον κόσμο. Επίσης ένα κομμάτι που μας ενώνει και τις δύο είναι η αγάπη μας για την Ασία από όπου και προήλθε η πορσελάνη.

Το μότο μας είναι το "perfectly imperfect" και αυτό γιατί ακουμπάει στην τελειομανία και των δυο μας. Και το να ζωγραφίζουμε στο χέρι πορσελάνη για εμάς είναι ακριβώς αυτό: Παίρνεις μία πρώτη ύλη η οποία είναι λευκή και τέλεια και κάνεις μία παρέμβαση επάνω της η οποία είναι χειροποίητη, οπότε σίγουρα δεν μπορεί να είναι τέλεια και δεν είναι και αυτός ο σκοπός της.»

 

 

Στο Spilled Milk μπορεί να βρει κάποιος από βάζα μέχρι κούπες, φλιτζάνια, jewellery dishes και σύντομα σετ φαγητού. Πιο "handpainted" δεν γίνεται καθώς η Αιμιλία τα ζωγραφίζει όλα στο χέρι, στην συνέχεια τα ψήνει, τα φωτογραφίζει και είναι έτοιμα προς διάθεση.

«Τα σχέδια τα εμπνεόμαστε από τα πάντα γύρω μας, από την τέχνη ,την μόδα, την φύση, τους ανθρώπους... Συχνά σκεφτόμαστε σχέδια που θα θέλαμε να υπάρχουν σε σκεύη για το σπίτι μας και δεν τα βρίσκουμε κάπου οπότε αποφασίζουμε να τα φτιάξουμε εμείς για εμάς. Το πόση ώρα μπορεί να διαρκέσει κάθε αντικείμενο είναι σχετικό, μόνο η ζωγραφική ενός αντικειμένου μπορεί να διαρκέσει από 3 έως 12 ώρες ανάλογα με το μέγεθός του και την πολυπλοκότητα του σχεδίου. Απευθύνονται σε ανθρώπους -άντρες, γυναίκες- που αγαπούν την θηλυκής τους ενέργεια την έχουν αναγνωρίσει και ξέρουν πως να την διοχετεύσουν σε μια κοινωνία που είναι γεμάτη γκρίζο χρώμα.»

 

 

Με τις εμπνεύστριες του project συζητάμε πως το τελευταίο διάστημα και ειδικότερα μέσα στην καραντίνα πολλοί ήταν αυτοί-ανάμεσά τους και αρκετά νέα παιδιά- που στράφηκαν στις χειρονακτικές ενασχολήσεις, όπως τη κεραμική, ζωγραφική, κηπουρική κ.α. Κατ'επέκταση φαίνεται να ψάχνονται περισσότερο γύρω από το χειροποίητο σε σχέση με κάποιο προιόν μαζικής παραγωγής. 

«Όσον αφορά τη δημιουργία πιστεύουμε ότι όλοι οι άνθρωποι είναι βαθιά δημιουργικοί και έχουν την ανάγκη να εκφράζονται με κάθε τρόπο. Σίγουρα βοήθησε και η καραντίνα σε αυτό αλλά υπάρχει και ένας κορεσμός υλικών αγαθών, δηλαδή νιώθουμε ότι ο κόσμος κάπου κουράστηκε να τα έχει όλα όποτε θέλει και να είναι όλα πανομοιότυπα. Αυτή η αφθονία προϊόντων χωρίς κάτι ξεχωριστό κάποια στιγμή γίνεται βαρετή, οπότε υπάρχει μια γενικότερη στροφή προς την ποιότητα αντί για την ποσότητα. Για εμάς η λέξη χειροποίητο είναι πολύ σημαντική, φανερώνει προσωπικό κόπο και χρόνο για να γίνει κάτι. Είναι πάρα πολύ όμορφο να δημιουργείς ένα ολοκληρωμένο προϊόν, το οποίο ο άλλος μπορεί να το βάλει στο σπίτι του ή να κάνει ένα δώρο σε κάποιον, είναι μεγάλη ικανοποίηση.

Προσωπικά, έστω και στιγμιαία μου αλλάζει την διάθεση ένα μικρό αντικείμενο μέσα στον χώρο μου, αρκεί να έχει χρώμα. Βοηθάει όχι το αντικείμενο αυτό καθ'αυτό αλλά το κίνητρό, η κίνηση που θα κάνει κάποιος για να βάλει λίγο χρώμα στο σπίτι του, στην ζωή του. Αυτό είναι που δείχνει τη διάθεσή του ανθρώπου προς μία καλύτερη ψυχολογία και από μόνο του αρκεί. Όσον αφορά τον χώρο δεν φτάνει ένα αντικείμενο για να τον διαμορφώσει ολόκληρο. Το ενδιαφέρον όμως είναι ότι ο χώρος στον οποίο ζει ο καθένας μας, μέσα από τις επιλογές αντικειμένων που κάνει, είναι μοναδικός, σαν κι εμάς άλλωστε.» Εξηγεί η Κωνσταντίνα.

Τα διακοσμητικά πιάτα με τις γυναίκειες φιγούρες είναι η πρώτη συνεργασία των κοριτσιών με άλλη καλλιτέχνη και συγκεκριμένα με την Παυλίνα Μπεχράκη, με την οποία έκαναν μια σειρά 8 ξεχωριστών πορσελάνινων πιάτων, ζωγραφισμένα στο χέρι με έντονα χρώματα. Με αφορμή αυτό εξηγούν πόσο σημαντικό είναι γι' αυτές να εμπνεύσουν και άλλες γυναίκες να δώσουν μια ευκαιρία στην δημιουργικότητα τους και να πιστέψουν όχι μόνο στα όνειρά τους αλλά και στην γυναικεία συνεργασία. 

«Φυσικά δύο γυναίκες μπορούν να είναι και φίλες και να συνεργάζονται επαγγελματικά αρκεί να το θέλουν. Είναι πολύ σημαντικό να μοιράζεσαι ένα κοινό όνειρο με έναν άλλον άνθρωπο πόσο μάλλον φίλο σου. Τριβές υπάρχουν πάντα και σε όλες τις σχέσεις όπως και τις φιλικές, με επικοινωνία όμως όλα λύνονται οπότε γιατί να μην δημιουργήσεις και κάτι όμορφο μαζί με τον άλλον. Η γυναίκεια επιχειρηματικότητα για εμάς ήταν κάτι το οποίο το δουλέψαμε πολύ καιρό μέσα μας, στην αρχή σαν μονάδες και έπειτα σαν ομάδα- εάν δεν είχαμε η μια την άλλη δεν είμαι σίγουρη ότι θα είχαμε το κουράγιο να κάνουμε το πρώτο βήμα. Για εμάς αυτό το κομμάτι είναι πολύ ευαίσθητο, μεγαλώνοντας σε έναν κόσμο που μονιμά σου υπενθυμίζει τι δεν μπορείς να κάνεις σαν γυναίκα, σε γεμίζει ανασφάλειες και πρέπει (π.χ πρέπει να γίνω μάνα, πρέπει να είμαι η νοικοκυρά του σπιτιού μου κ.α)… Το να ξεπερνάς αυτές τις φωνές μέσα σου θέλει δύναμη. Είτε το καλλιτεχνείν είτε το επιχειρείν θέλουν δημιουργικότητα, πάθος και ρίσκο- η αποτυχία είναι μέσα στο παιχνίδι, μην την φοβάστε, μας εξελίσσει.»

H Kωνσταντίνα Μαυρογιαννίδη και η Αιμιλία Γάκη

Και τί ρόλο παίζουν τα social media στην δουλειά σας; Ρωτάμε την Κωνσταντίνα και την Αιμιλία για να μας απαντήσουν:

«Ιδέες από τα social media παίρνουμε όλοι για τα πάντα αφού δεχόμαστε καθημερινά αμέτρητα ερεθίσματα μέσω αυτών. Σίγουρα βλέπουμε πράγματα που μας αρέσουν αλλά πάντα προσπαθούμε να τα κάνουμε με τον δικό μας τρόπο και να τα φέρουμε στα δικά μας μέτρα. Από την μία τα social media είναι ένα σημαντικό εργαλείο προώθησης της δουλειά μας από την άλλη είναι πολύ σημαντικό να υπενθυμίζουμε στον εαυτό μας ότι ακόμα και αν φαίνεται να υπάρχουν τα πάντα στην αγορά υπάρχει πάντα χώρος για όλους μας αρκεί να αγαπάς αυτό που κάνεις και να υπάρχει μια ηθική βάση απέναντι στον πελάτη όπως και στον περιβάλλον.»

Σύντομα θα ανακοινωθούν στα social media του Spilled Milk νέα projects -όπως τα σετ φαγητού και συνεργασίες ενώ τον επόμενο μήνα θα συμμετάσχουν σε μία έκθεση με τα αντικείμενα τους, δείχνοντας έτσι ότι μπορούν να σταθούν τόσο σε ένα σπίτι σαν αντικείμενα οικιακής χρήσης όσο και σε μία γκαλερί σαν μικρά έργα τέχνης. Περισσότερες πληροφορίες και στην σελίδα τους εδώ.

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice