Child of Antigone: Το label ρούχων της Μαρίας Αμανατίδου σε προτρέπει να γίνεις η μούσα σου

Ένα brand ρούχων από τη Θεσσαλονίκη κάνει πράξη τη φράση της Φρίντα Κάλο «I am my own muse»

Child of Antigone: Συνέντευξη με τη δημιουργό του label ρούχων από τη Θεσσαλονίκη, που υποστηρίζει τη θηλυκή ομορφιά σε κάθε μορφή και μέγεθος.

Αν τη ρωτήσετε τι επαγγέλλεται, μην περιμένετε μονολεκτική απάντηση. Η Μαρία Αμανατίδου είναι ένα πολυτάλαντο κορίτσι που σπρώχνει τον εαυτό της διαρκώς σε κανούργιες κατευθύνσεις. Κάνει πρωινό ραδιόφωνο εδώ και 21 χρόνια· τώρα την ακούς στο Zoo 908. Γράφει· φέτος εκδόθηκε το πρώτο της λογοτεχνικό βιβλίο, το Ambassador (εκδόσεις Νίκα), μια noir νουβέλα με επίκεντρο τη Θεσσαλονίκη. Επειδή της είναι δύσκολο να κάτσει φρόνιμα, έφτιαξε και το label ρούχων Child of Antigone, που παντρεύει την κομψότητα με όλα τα μεγέθη, τη Φρίντα Κάλο με την Μπουμπουλίνα, τη δημιουργικότητα με τη γυναικεία ενδυνάμωση. Το τι, το γιατί και το πώς μας το εξηγεί η ίδια.

H Μαρία Αμανατίδου

«Είμαι το παιδί της Αντιγόνης, κι αυτό σημαίνει πολλά. Η ντουλάπα της μαμάς μου ήταν πάντα έμπνευση. Δούλευε στον χώρο της μόδας και της κατασκευής ρούχων για πολλά χρόνια. Άρα ήταν αναπόφευκτο να ασχοληθώ κι εγώ με τη μόδα. Επίσης η μαμά μου μου δίδαξε τι σημαίνει γυναικεία αλληλεγγύη. Κι έτσι ξεκίνησε το project Child of Antigone, με μια σειρά t-shirt που μετέφεραν μηνύματα ενδυνάμωσης. Κάναμε μια φωτογράφηση με “κανονικές” γυναίκες και αγόρια και η σειρά έγινε sold out. Παράλληλα στηρίξαμε και δύο ομάδες ενδυνάμωσης γυναικών στη Θεσσαλονίκη.

»Στη συνέχεια μαζί με τη μαμά μου φτιάξαμε κιμονό και καφτάνια από vintage υφάσματα σε περιορισμένα κομμάτια. Και αυτά έγιναν sold out, και μακάρι να γίνουν τα vintage κομμάτια που θα λατρέψουν οι κόρες των γυναικών που τα αγόρασαν από εμάς. Επίσης δημιουργήσαμε μια σειρά φούτερ με τη Φρίντα Κάλο, που για δεύτερη χρονιά ήταν τα best seller μας, και δύο συλλεκτικά μπλουζάκια με την Bubulina και την Αντιγόνη.

»Όλα τα ρούχα φτιάχνονται 100% στη Θεσσαλονίκη. Επίσης κάνουμε συνεργασίες με γυναίκες δημιουργούς ρούχων, καλλυντικών, κοσμημάτων αλλά και ειδών για το σπίτι. Γενικά όλο το κονσεπτ βασίζεται στο να στηρίζουμε μικρές επιχειρήσεις και τη δημιουργικότητα άλλων γυναικών.

»Το σλόγκαν που υπάρχει πάνω στα ρούχα μας, στον τοίχο του ατελιέ μου αλλά και στις καρδιές μας είναι τα λόγια της Φρίντα: I am my own muse! Με εκφράζει προσωπικά και πιστεύω ότι θα έπρεπε να εκφράζει κάθε θηλυκότητα. Να έχει την αυτοπεποίθηση και τη δύναμη να πραγματοποιήσει κάθε της/του όνειρο, να δοκιμάσει κι ας αποτύχει.

»Γενικά μου αρέσει να φτιάχνω μια ιστορία γύρω από κάθε ρούχο, να βάζω ένα τραγούδι, να τους δίνω ονόματα, να φαντάζομαι ποια είναι αυτή που τα φοράει.  Στο ατελιέ παίζει από Julie London και Dalida έως Τζένη Βάνου και Bjork.

»Μετά το ραδιόφωνο πηγαίνω στο ατελιέ και νιώθω σαν να είμαι στην προσωπική μου παιδική χαρά. Τα κάνω όλα εκεί. Γράφω, σχεδιάζω, δουλεύω στον δικό μου χώρο, στο κέντρο της πόλης, στα Λουλουδάδικα. Βλέπω τον κόσμο από ψηλά. Βλέπω το Μοδιάνο, που είναι ακριβώς δίπλα μου.

»Μου αρέσει όταν έρχονται γυναίκες για να δοκιμάσουν ρούχα και να ψωνίσουν· συνήθως πίνουμε και κρασάκια ή κοκτέιλ και τα λέμε. Όλα ξεκινάνε από τα ρούχα αλλά καταλήγουν στο σώμα μας, στις ζωές μας, στα στερεότυπα και στο απίστευτο κακό που μας έχουν κάνει τα πρότυπα που μας πλάσαραν τα περασμένα πολλά πολλά χρόνια. Γουστάρω όμως τις πιτσιρίκες που πλέον δεν μασάνε. Είναι εκπληκτικές. Φέτος άφησα κι εγώ αξύριστες τις μασχάλες μου για αρκετό καιρό και ένιωσα αυτή την αίσθηση ελευθερίας για την οποία μιλούσαν οι φίλες του γιου μου. Γενικά, αν και υπάρχει πολλή μαυρίλα εκεί έξω, έχω ελπίδα από τα παιδιά του σήμερα· δε χαρίζονται σε κανέναν. Τολμούν και στη μόδα και στη σκέψη και δεν αφήνουν απροστάτευτο κανένα. Από αυτό αντλώ έμπνευση κι εγώ.

»Στόχος μου είναι να φτιάξω μια ολοκληρωμένη δική μου συλλογή με φορέματα και κιμονό για το ερχόμενο καλοκαίρι αλλά και να προσφέρω χαρά και αυτοπεποίθηση  σε όσες φοράνε τα ρούχα που έχω φτιάξει ή έχω διαλέξει. Προσπαθώ να υπάρχει μια διαχρονικότητα στα ρούχα και στα υφάσματα που διαλέγω. Θα έλεγα ότι απευθύνομαι σε αυτή που πολύ απλά ξέρει να ζήσει, ανεξάρτητα από ηλικία και σώμα».

mariamanatidou.gr/shop
Instagram: @aforamtigone, @mariamanatidou_