Από το Βιετνάμ στην Πάρο: Ο Hin Phu Tran δημιουργεί ρούχα - ύμνο στο ελληνικό καλοκαίρι

Λινά και κομψά, άνετα και elegant με πρωτότυπες χρωματικές παλέτες

Leto Paros: Ο Χιν Φου Τραν, από το Βιετνάμ, μιλάει στο LOOKmag για το brand ρούχων του σε Πάρο και Αντίπαρο.

Με καταγωγή από το Βιετνάμ, σπουδές στην Ελβετία και προϋπηρεσία στους λονδρέζικους οίκους μόδας, ο Χιν Φου Τραν (Hin Phu Tran) εγκαταστάθηκε στην Πάρο, έφτιαξε το δικό του brand ρούχων εμπνευσμένων από το ελληνικό καλοκαίρι και μου μίλησε για την έμπνευση, την δημιουργική διαδικασία και το όραμά του πίσω από την εγκατάσταση και δραστηριοποίησή του στην Ελλάδα. Τον συνάντησα ένα απόγευμα των τελευταίων ημερών του Ιουλίου στο κατάστημα του στην Αντίπαρο.

Σουλατσάροντας στην χώρα της Αντιπάρου αλλά και στα σοκάκια της Νάουσας ή της Παροικιάς στην Πάρο, δεν γίνεται να μην προσέξεις τα καταστήματα Leto Paros, του brand ρούχων που σχεδιάζει ο Phu στην Πάρο και που μπορείς να προμηθευτείς μόνο στα δύο κυκλαδονήσια. Τα ρούχα που δημιουργεί άλλωστε, είναι ιδιαίτερα αναγνωρίσιμα, λινά και κομψά, άνετα και elegant με πρωτότυπες χρωματικές παλέτες, ωδή στην κυκλαδίτικη αύρα.

Hin Phu Tran © Ευγενία Καραμπατζάκη

Ποιος είναι όμως ο Hin Phu Tran και πώς βρέθηκε στην Πάρο;
«Σπούδασα στην Ελβετία σχέδιο μόδας, αλλά μου άρεσε να σχεδιάζω τα δικά μου ρούχα από την ηλικία των 13 ετών. Όταν αποφοίτησα, έπιασα δουλειά στην Ελβετία και έφτιαξα ένα brand με το όνομά μου, ένα εγχείρημα που διήρκεσε δέκα χρόνια. Ύστερα μετακόμισα στο Λονδίνο όπου δούλευα ως ελεύθερος επαγγελματίας σχεδιαστής. Κάποια στιγμή μάς ήρθε με τον σύντροφό μου (Nicolas Miller) η ιδέα να φτιάξουμε ένα μαγαζί στο Νότο και να παράγουμε μονάχα μια κολεξιόν τον χρόνο. Αρχικά θέλαμε να ανοίξουμε στην Ίμπιζα, όμως ένας φίλος αρχιτέκτονας που έχει σπίτι στην Πάρο, μάς είπε ότι έπρεπε να έρθουμε εδώ. Μας έλεγε πως δεν υπήρχε τίποτα σαν κι αυτό στην Πάρο και ότι θα ταίριαζε τέλεια στο νησί. Εμείς πραγματικά δεν είχαμε ακούσει ποτέ για την Πάρο. Κοιτάξαμε τον χάρτη και είδαμε ότι το νησί ήταν πραγματικά πολύ-πολύ μακριά και ότι έπρεπε ουσιαστικά να επιλέξεις το καράβι από τον Πειραιά, μιας και δεν υπήρχαν τόσες πτήσεις όσες τώρα. Ήρθαμε το 2013 για διακοπές και για να δούμε το μέρος και το ερωτευτήκαμε αστραπιαία, τόσο που θέλαμε να ανοίξουμε το κατάστημα άμεσα. Αρχικά θέλαμε το 2014, αλλά δεν βρίσκαμε χώρο και εν τέλει ανοίξαμε το 2015. Το 2018 ανοίξαμε το δεύτερο στην Νάουσα και το 2019 επεκταθήκαμε και στην Χώρα της Αντιπάρου».

© Ευγενία Καραμπατζάκη

Η εγκατάσταση στο νησί εν μέσω κρίσης
«Πάντα είναι ένα ρίσκο όταν ξεκινάς κάπου απ' την αρχή. Ποτέ δεν ξέρεις αν θα βρεις ανθρώπους να συνδεθούν με αυτό που κάνεις. Αλλά πλέον είμαστε χαρούμενοι. Ο πρώτος χρόνος ήταν πραγματικά δύσκολος. Ανοίξαμε το πρώτο κατάστημα το 2015, μεσούσης της οικονομικής κρίσης και με περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων. Όλοι μας έλεγαν ότι ήμασταν τρελοί που ξεκινούσαμε ένα επιχειρηματικό πλάνο εκείνη τη δεδομένη στιγμή σ' αυτό το μέρος. Ανοίξαμε πάντως και σ' ένα μήνα έκλεισαν οι τράπεζες. Ήταν μια περίοδος με νεύρα και ένταση, μια περίοδος που όλο αναρωτιόμασταν αν πήραμε τη σωστή απόφαση. Ήταν όμως η σωστότερη απόφαση που έχουμε πάρει ποτέ».

Η έμπνευση πίσω από τα ρούχα του Leto Paros είναι με τα λόγια του Phu: «Να φτιάχνουμε άνετα, κλασάτα ρούχα. Elegant. Ταξίδευα και διαπίστωnα με λύπη ότι ο περισσότερος κόσμος δεν ντυνόταν ωραία στις διακοπές του. Έτσι αποφάσισα να σχεδιάσω καλά ρούχα διακοπών, όμορφα, άνετα, κλασάτα».

«Συγχρόνως το υλικό που χρησιμοποιούμε παίζει σημαντικό ρόλο. Χρησιμοποιούμε μόνο φυσικά υλικά. Υψηλής ποιότητας βαμβάκι, λινό και μετάξι. Όλα είναι βιώσιμα και φιλικά προς το περιβάλλον. Τέλος, δίνουμε σημασία στην διαδικασία. Χρησιμοποιούμε παραδοσιακές διαδικασίες, όπως μπλοκ εκτυπώσεις και ξυλογραφία στα ρούχα. Γενικά το ανθρώπινο χέρι είναι παρόν και προσπαθούμε να κρατάμε ζωντανές τις διαδικασίες. Όλα παράγονται σε μικρές ποσότητες, χειροποίητα τα περισσότερα, όπως οι μπλοκ εκτυπώσεις με ξύλινα πατρόν ή οι πλεκτές στο χέρι τσάντες. Τα ρούχα σχεδιάζονται αρχικά στο στούντιο που διατηρώ στην Πάρο κι έπειτα φτιάχνω τα πατρόν μου και στέλνω σε μικρά εργαστήρια στην Ινδία ή την Ισπανία για να γίνει η παραγωγή. Τα κάνω όλα στο χέρι. Ποτέ δεν έμαθα να τα κάνω με υπολογιστή, αλλά νομίζω πως δεν πειράζει. Νιώθω πως επικοινωνώ καλύτερα με τα εργαλεία μου».

© Ευγενία Καραμπατζάκη

Τι τον έχει διδάξει η μόδα όλα αυτά τα χρόνια
«Για μένα πάντα η μόδα σήμαινε να μπορώ να εκφραστώ, να είμαι ανοιχτόμυαλος, να ταξιδεύω στον κόσμο για να δω, να αφουγκράζομαι αλλά και να μπορώ όσα είδα να τα μεταφέρω σε άλλους, μέσα από τα ρούχα που δημιουργώ. Είναι η ζωή μου. Δεν σκέφτομαι πολύ πριν τι θέλω ή πώς το θέλω να συμβεί. Απλά συμβαίνει φυσικά. Μέσα απ’ τη μόδα μαθαίνεις, αν έχεις την επιθυμία να μάθεις και γίνεσαι καλύτερος. Αυτό είναι το πιο σημαντικό στη μόδα: η εξέλιξη.

Στο Leto Paros, δημιουργούμε μόνο μια συλλογή ρούχων το έτος, την οποία ο κόσμος μπορεί να δει στα καταστήματά μας σε Πάρο και Αντίπαρο. Έχουμε έτσι τον αναγκαίο χρόνο να την κάνουμε όπως πρέπει, χωρίς να επαναλαμβανόμαστε. Δεν κάνουμε διανομή, δεν έχουμε μεγάλο δίκτυο. Είμαστε, τρόπον τινά, ενάντια στον τρόπο που κινείται η μόδα παραδοσιακά. Είμαστε πλήρως βιώσιμοι και θέλω να το επισημάνω αυτό καθώς πιστεύω ότι η βιωσιμότητα είναι το μέλλον. Παράγουμε πολύ μικρές ποσότητες, δεν δημιουργούμε μεγάλο στοκ και όλα τα υλικά είναι φιλικά προς το περιβάλλον.

Τα περισσότερα ελληνικά brands στέκονται ή και εμπνέονται από την παράδοση και τον πολιτισμό. Εμείς προσπαθούμε να απεικονίσουμε την ελληνική εμπειρία απομακρυνόμενοι συγχρόνως από την γεωμετρικότητα σχημάτων και φορμών. Το πιο ωραίο πράγμα που μου έχει συμβεί από τότε που ξεκινήσαμε αυτήν την δραστηριότητα στην Πάρο είναι ότι τυχαίνει να έρθει κάποιος πελάτης στο μαγαζί και να μου πει: "αγόρασα αυτό το κομμάτι πριν πέντε χρόνια και το φοράω ακόμα". Αυτό για μένα είναι η μεγαλύτερη κατάκτηση».

Leto Paros, www.letoparos.com, IG: leto_paros