Το πωλητήριο του Μουσείου Μπενάκη αντλεί έμπνευση από την έκθεση «Μικρά Ασία»

Έργα τέχνης, εκκλησιαστικά κειμήλια, κοσμήματα και χειροτεχνήματα

Τάνια Δελή |

Μουσείο Μπενάκη: Ψωνίζουμε αντικείμενα εμπνευσμένα από την έκθεση «ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ: Λάμψη • Καταστροφή • Ξεριζωμός • Δημιουργία».

Με αφορμή τη συμπλήρωση ενός αιώνα από τη Μικρασιατική Καταστροφή, το Πωλητήριο του Μουσείου Μπενάκη αντλεί έμπνευση από την έκθεση «ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ: Λάμψη • Καταστροφή • Ξεριζωμός • Δημιουργία» και παρουσιάζει μια θαυμάσια συλλογή αντικειμένων που μπορείτε να αγοράσετε. Έργα τέχνης, εκκλησιαστικά κειμήλια, κοσμήματα και χειροτεχνήματα από τη λαμπερή παρουσία των Ελλήνων στην Ιωνία, την Καππαδοκία, τον Πόντο, την Πόλη και την Ανατολική Θράκη μετατρέπονται σε χρηστικά και διακοσμητικά αντικείμενα από έμπειρους τεχνίτες και σύγχρονους σχεδιαστές, που συνεργάζονται με το Πωλητήριο του Μουσείου.

Χάρτινος σελιδοδείκτης με χειροποίητη φούντα από τη Νηματουργία Μέντης-Αντωνόπουλος (ΝΗ.Μ.Α.) με θέματα από την επετειακή έκθεση του Μουσείου Μπενάκη
«ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ Λάμψη · Καταστροφή · Ξεριζωμός · Δημιουργία».


Χειροποίητη βεντάλια του Χρήστου Χρηστίδη και του Μιχάλη Μαϊδάτση (Chrisma58) από φυσικά υλικά που αναπαράγει λεπτομέρεια από κεραμικό πιάτο με ελληνικές σημαίες, κορόνα και την επιγραφή «1921 ΕΝΘΥΜΙΟΝ ΚΙΟΥΤΑΧΕΙΑΣ». Αγοράστηκε στην Κιουτάχεια από́ τον ίλαρχο Γεώργιο Στανωτά και ανήκει στη συλλογή Ντίνου Κόγια.


Χειροποίητο κεραμικό μπολ ζωγραφισμένο στο χέρι από την Έλενα Λάμπρου με σχέδια εμπνευσμένα από τα χαρακτηριστικά μοτίβα και χρώματα που κοσμούν κεραμικά της Κιουτάχειας (τέλη 19ου – αρχές 20ου αιώνα).


Φωτογραφική εκτύπωση της γνωστής Ελληνίδας φωτογράφου Έλλης Σουγιουλτζόγλου-Σεραϊδάρη (Nelly’s) που απεικονίζει τον αθλητή Δημήτρη Καραμπάτη στην Ακρόπολη (αρχές 1925).


Μεταλλικό πλεκτό βραχιόλι από την αποκλειστική συλλογή που σχεδίασε η Σοφία Βάμιαλη αντλώντας έμπνευση από ασημένια βραδινά τσαντάκια από τη Σμύρνη (Εστία Νέας Σμύρνης). Η συλλογή δημιουργήθηκε με την ίδια παραδοσιακή τεχνική πλέξης που χρησιμοποιείται από τον 3ο αιώνα π.X. μέχρι και σήμερα. Τα διακοσμητικά στοιχεία που κοσμούν τα αντικείμενα, όπως ρόμβοι και κρόσια, αποτελούν γνώριμα σχέδια και μοτίβα της εποχής.


Εσάρπα από μαλλί και μετάξι με μοτίβο που αναπαράγει λεπτομέρεια από κουρτίνα κεντημένη στο εργαστήριο «Μυστράς», που προσέφερε εργασία σε προσφυγοπούλες από τη Μικρά Ασία. Το πρωτότυπο ανήκει στην ιδιωτική συλλογή της Μαρίας Δοξιάδη. 


Χάρτινες βεντάλιες με μοτίβο εμπνευσμένο από περίτεχνα χαλιά από τον Καύκασο και την Περσία.


Ασημένιο κουτί που αναπαράγει σε μινιατούρα ασημένιο αρτοφόριο με αφιερωματική επιγραφή και σφραγίδα με «τουρά» από την Αδριανούπολη (1667). Το πρωτότυπο αφιερώθηκε στην εκκλησία της Θεοτόκου, στη Μητρόπολη της Αδριανούπολης.


Χειροποίητο κεραμικό δοχείο-μινιατούρα της Τίνας Καραγεώργη, ζωγραφισμένο στο χέρι με σχέδια εμπνευσμένα από τα χαρακτηριστικά μοτίβα και χρώματα που κοσμούν κεραμικά της Κιουτάχειας.


Αναπαραγωγή σε ξύλο του έργου «Θύελλα», ζωγραφισμένο στο χέρι από την Κυριακή Χριστακοπούλου. Το πρωτότυπο ανήκε στη Συλλογή Θανάση και Μαρίνας Μαρτίνου. Πρόκειται για χειροποίητη μοναδική δημιουργία, οπότε δεν αποκλείονται διαφορές.

Επίχρυσο περιδέραιο της Ντόλλυς Μπουκογιάννη με ημιπολύτιμους λίθους με αντίγραφο χρυσού αφιερώματος σε σχήμα χεριού, πιθανώς από εικόνα της Παναγίας ή από το κάλυμμα μιας λειψανοθήκης (17ος αιώνας). Στην τεχνική της επεξεργασίας διακρίνεται η παράδοση των εργαστηρίων της Σαφράμπολης του Πόντου (17ος – 18ος αιώνας).


Ασημένιο κρεμαστό κουτί, εμπνευσμένο από χρυσό γυναικείο ρολόι τσέπης από τη Γενεύη (1896). Το πρωτότυπο, δωρεά της Βασιλείας Γουναρίδου, ανήκε στη γιαγιά της Φλώρα Φιλιππίδου, γεννηθείσα στην Καισάρεια Καππαδοκίας.

Η συλλογή είναι διαθέσιμη στο Πωλητήριο του Μουσείου Μπενάκη / Πειραιώς 138, και στο benakishop.gr