O πρώην CEO της PUMA πήγε στην Adidas

Οι δυο εταιρείες έχουν «αδελφική» κόντρα δεκαετιών

Market News |

Ο πρώην CEO της Puma στο τιμόνι της Adidas

Η Adidas διόρισε τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της Puma, Μπγόρν Γκούλντεν, ως τον επόμενο CEO της, καθώς η εταιρεία προσπαθεί να ξεφύγει από την κρίση λόγω της συνεργασίας της με τον ράπερ Ye.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, ο σημερινός επικεφαλής Κάσπερ Ρόρστεντ θα παραιτηθεί την Παρασκευή, νωρίτερα από το αναμενόμενο, αφού η Adidas τερμάτισε το εγχείρημα Yeezy. Η Yeezy αντιπροσωπεύει σχεδόν τα μισά από τα συνολικά κέρδη της εταιρείας τα τελευταία χρόνια.
 
Η γερμανική εταιρεία αθλητικών ειδών την περασμένη εβδομάδα δήλωσε ότι ο Γκούλντεν ήταν πιθανός διάδοχος του Rorsted μετά την ανακοίνωση της Puma για την αποχώρηση του CEO της.

Ο Γκούλντεν, που υπήρξε επαγγελματίας παίκτης του ποδοσφαίρου δεν είχε μεγάλη επιτυχία στα γήπεδα, όμως αποδείχτηκε λίαν άξιος στο ρόλο του CEO. Οι αναλυτές θεωρούν πως βρίσκεται πίσω από την αξιοθαύμαστη ανάκαμψη της Puma, που μερικά χρόνια πριν βρισκόταν σε τέλμα, με χαμηλά κέρδη και απογοητευτικές πωλήσεις. Αν και βέβαια παρά την άνοδο της, η Adidas εξακολουθεί να έχει τρεις φορές το μέγεθος της.

Ο Ίνγκο Σπιχ, επικεφαλής εταιρικής διακυβέρνησης της Deka Investment στη Φρανκφούρτη, εκ των μεγαλυτέρων μετόχων στην Adidas ανέφερε ότι η εταιρεία θα επωφεληθεί από τον Γκούλντεν, καθώς ο 57χρονος «διαθέτει τις απαραίτητες δεξιότητες για τις αγορές και τις κεφαλαιαγορές».

Η Deka ανήκει στην ομάδα των πολλών μετόχων που απαιτούν από την Adidas να βρει έναν νέο διευθύνοντα σύμβουλο που θα διακρίνεται από μια δημιουργικότητα, ούτως ώστε η γερμανική εταιρεία να κατασκευάζει σειρές ενδυμάτων και υποδημάτων που θα είναι θελκτικές για τους καταναλωτές.

Ως γνωστόν οι δυο εταιρείες αθλητικών ειδών οφείλουν την ύπαρξή τους σε δυο αδέλφια τον Ρούντολφ Ντάσλερ και τον Άντι Ντάσλερ. Ενώ ο πρώτος επιστρατεύτηκε στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, ο δεύτερος άρχισε να δημιουργεί παπούτσια στο πλυσταριό της μητέρας τους και στη δεκαετία του 1920, τα αδέρφια ίδρυσαν την Dassler Brothers Sports Shoe Company. Σύντομα έφτασε στην επιτυχία χάρη στα καινοτόμα νέα παπούτσια του Άντι. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1936 στο Βερολίνο, ο Αμερικανός σπρίντερ Τζέσι Όουενς κέρδισε τέσσερα χρυσά μετάλλια φορώντας αυτά τα παπούτσια. Αλλά, η επιτυχία οδήγησε σε ένταση μεταξύ των αδελφών και ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος τους οδήγησε σε μια πλήρη διαμάχη. 

Μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, ο καθένας προσπάθησε να ζωγραφίσει τον άλλον ως τον μεγαλύτερο Ναζί.  Το 1948, οι αδερφοί Ντάσλερ αποφάσισαν τελικά να τραβήξουν χωριστούς δρόμους , χωρίζοντας τα περιουσιακά τους στοιχεία και σχηματίζοντας ανταγωνιστικές εταιρείες. Ο Άντι δημιούργησε την "Adidas" χρησιμοποιώντας έναν συντομευμένο συνδυασμό του ονόματος και του επωνύμου του. Ο Ρούντι ονόμασε την εταιρεία του "Ruda", η οποία τελικά έγινε "Puma".

Στο αποκορύφωμα της διαμάχης για τα παπούτσια, η ίδια η γερμανική πόλη τους (Herzogenaurach) διαιρέθηκε. Οι εργάτες για καμία από τις δύο εταιρείες δεν τόλμησαν να περάσουν το ποτάμι του χωριού στο πλάι της άλλης. Για το υπόλοιπο της ζωής τους, τα αδέρφια σπάνια έβλεπαν ο ένας τον άλλον, αλλά στο νεκροκρέβατό του το 1974, ο Ρούντι κάλεσε τον Άντι να του μιλήσει για τελευταία φορά. Ο αδερφός του αρνήθηκε.