H παλιά ατμοσφαιρική ρομαντζάδα στο σήμερα, μέσα από τα κεραμεικά της Ιουλίας Γερασκλή

Σε ένα γουστόζικο lab στα Άνω Πατήσια θα βρεις πανέμορφα κεραμεικά που συνδυάζουν το παραδοσιακό με το τωρινό

Ioulia Geraskli Ceramic Lab: Μπήκαμε στο εργαστήριο της Ιουλίας Γερασκλή και μιλήσαμε μαζί της για την κεραμεική και το design.

Η Ιουλία Γερασκλή είναι μία από τις εκπροσώπους της νέα γενιάς κεραμοποιών στην Αθήνα. Μεγαλωμένη στην συνοικία του Προμπονά στα Άνω Πατήσια, αφού σπούδασε σχέδιο και κατασκευή κοσμήματος, δημιούργησε το Ioulia Geraskli Ceramic Lab ως συνέχεια του εργαστηρίου που είχε η μητέρα της, Μίνα. Έχοντας τον πηλό ως πρώτη ύλη, οραματίζεται να συνδυάζει την αρχαία μορφή τέχνης της κεραμεικής με το πρωτοποριακό design, ώστε να προκύπτουν όμορφα, λειτουργικά και διακοσμητικά αντικείμενα. Όλα τους δημιουργούνται και ζωγραφίζονται στο χέρι από την ίδια, τα φωτογραφίζει με προσοχή στην παραμικρή λεπτομέρεια, σαν να πρόκειται για μοντέλα, και μετά τα αναρτεί στα κοινωνικά δύκτυα, παρουσιάζοντας παράλληλα και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους. Η ίδια μας περιγράφει την καθημερινή ζωή στο εργαστήριο.

Ιουλία Γερασκλή
Ιουλία Γερασκλή

Η κεραμεική: Με την κεραμική ήταν μοιραίο να ασχοληθώ αφού η μητέρα μου είναι ζωγράφος και κεραμίστρια, με αποτέλεσμα  να μεγαλώσω στο περιβάλλον του εργαστηρίου με χρώματα, πινέλα, πηλούς κλπ. Αφού λοιπόν πειραματίστηκα και γνώρισα διάφορες τέχνες και δουλειές μου έκλεψε την καρδιά τελικά η κεραμική. Στην αρχή ξεκίνησα με συλλογές κεραμικών κοσμημάτων και στην συνέχεια με αντικείμενα διακοσμητικά αλλά και χρηστικά. Το πρώτο αντικείμενο που έφτιαξα είναι μια προτομή της Φρίντα Κάλο που την θαύμαζα και την θαυμάζω ακόμη.

Η μέρα στο εργαστήριο: Ξεκινάει με την στιγμή του καφέ μου γιατί πριν από αυτόν, όπως και πληθώρα κόσμου δεν μιλιέμαι! Στην συνέχεια θα ασχοληθώ με τα πιο αγχωτικά πράγματα, παραγγελίες, τα στάδια της παραγωγής μας, θα μιλήσω αρκετά στο τηλέφωνο με συνεργάτες και θα τσεκάρω email. Μετά η απολαυστική στιγμή μου είναι όταν δημιουργώ με τα χέρια μου νέες φόρμες και σχεδιάζω καινούργια σχέδια. Στο εργαστήριο η αλήθεια είναι πως συνήθως επικρατεί ένας χαμός, κεραμικά απλωμένα που στεγνώνουν, καμίνια που καίνε, καφάσια γεμάτα με φρεσκοφουρνιστά κεραμικά που περιμένουν να πάρουν την θέση τους στα ράφια μας, ραδιόφωνο σε χαμηλή ένταση, κούτες με παραγγελίες που περιμένουν να φύγουν, οι γάτες μας που αράζουν στους πάγκους, ένας ελαφρύς θόρυβος από τον τροχό και την φυλλιερα και μπόλικη σκόνη από τον πηλό. Tip μην φορέσετε μαύρα ρούχα όταν έρθετε να μας δείτε θα φύγετε με λευκά.

Η έμπνευση των αντικείμενων: Θα έλεγα ότι είναι ένας συνδυασμός παραδοσιακού με σύγχρονου και φολκλόρ με minimal στοιχεία. Η ζωγραφική με τα πρόσωπα που είναι της μητέρας μου και σήμα κατατεθέν, θεωρείτε 'ναίφ', βέβαια θα βρει κανείς και πιο abstract σχέδια στα κεραμικά. Έμπνευση βρίσκω κυρίως στους ανθρώπους και στις διάφορες στιγμές μας. Στο ceramic lab μπορεί να βρει κανείς αντικείμενα που χρησιμοποιούμε καθημερινά, κούπες, σφηνάκια, μπουκάλια, σαλατιερες, πιάτα, μπολ και κάποια διακοσμητικά αντικείμενα βάζα, κεραμικά τοίχου, κασπο κλπ. Κάθε εποχή θα βγάλουμε και το αντικείμενο της, τα Χριστούγεννα τα γούρια μας, το Πάσχα τις λαμπάδες μας. Τέλος δημιουργούμε personalised δώρα και custom παραγγελίες.

Η στροφή του κόσμου στο χειροποίητο: Θα μπορούσε να είναι μόδα η τάση που επικρατεί του κόσμου να μάθει την τέχνη της κεραμικής κι όχι μόνο, αλλά θεωρώ ότι κυρίως είναι ανάγκη για δημιουργία και για χαλάρωση. Ίσως η πανδημία να υπενθύμισε στον κόσμο την σημασία που έχει στην ζωή μας να αφήνουμε τον εαυτό μας ελεύθερο να ξεφεύγει και να ξεχνιέται. Το καταλαβαίνω έντονα αυτό κάθε Σάββατο που έχουμε τρία τμήματα με open workshop που δημιουργούμε πολύ όμορφα πράγματα, χαλαρώνουμε και περνάμε σούπερ! Σαν κεραμίστρια το χαίρομαι πολύ όλο αυτό γιατί δυναμώνει την τέχνη κι ελπίζω να κρατήσει.

Τα social media: Πιστεύω ότι είναι απλά ένα μέσο που σε κάποιους τομείς βοηθά τους δημιουργούς να δείξουν τις δουλειές τους και σε κάποια επίπεδα βοηθά γενικά τις τέχνες ενώ σε κάποια αλλά τις καταστρέφει, μεγάλη συζήτηση. Είναι τόσο μαζικό και καθοδηγούμενο αυτό που πλασάρουν που θέλει διάκριση πριν επηρεαστούμε και πριν ασπαστούμε το οτιδήποτε. Οι ιδέες που μπορούν να σου δώσουν τα social θεωρώ ότι είναι κυρίως διαφημιστικού περιεχομένου. Θεωρώ πως οι συνθήκες που βιώνουμε είναι σκληρές και δύσκολες για τον περισσότερο κόσμο, αλλά θέλω να πιστεύω πως πάντα από τέτοιες καταστάσεις με στόχους, επιμονή και υπομονή γεννιούνται όμορφα πράγματα.

Ιουλία Γερασκλή

Ioulia Geraskli Ceramic Lab, Προμπονά 42, Άνω Πατήσια.

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice