Eco-shopping: Ένας οδηγός για το πώς θα είσαι ένας φιλικός προς το περιβάλλον καταναλωτής

Πώς μπορούμε και να ψωνίζουμε και να συμβάλλουμε στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης

Shopping φιλικό προς το περιβάλλον: Οι πιο βιώσιμες πρακτικές που καλό θα ήταν να υιοθετήσουμε.

Shopping σε φυσικό κατάστημα; Αγορές μέσω ίντερνετ; Στροφή στο second hand; Μήπως ενοικίαση ρούχων; Οι επιλογές για shopping είναι πολλές, όμως ποιες είναι οι καλύτερες για τον πλανήτη; Οι ειδικοί σημειώνουν πως το θέμα είναι περίπλοκο, όχι άσπρο - μαύρο, ωστόσο βλέποντας κάποια δεδομένα μπορούμε να συμβάλουμε στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Ακολουθεί ένας οδηγός για βιώσιμο shopping, άρα και λιγότερη επιβάρυνση αυτού του έρμου του περιβάλλοντος.

Shopping ή e-shopping;
Οι ηλεκτρονικές αγορές και οι αγορές από φυσικά καταστήματα περιλαμβάνουν την παράμετρο «μεταφορά», διαδικασία που εκπέμπει ρύπους. Στην περίπτωση του φυσικού shopping, οι εταιρείες μεταφέρουν τα εμπορεύματα από τον χώρο παραγωγής σε αποθήκες και από κει στα καταστήματα. Εμείς, με τη σειρά μας, μετακινούμαστε προς τις μπουτίκ. Στην περίπτωση του e-shopping, τα εμπορεύματα συγκεντρώνονται σε κέντρα διανομής και από κει μεταφέρονται στο κατώφλι του πελάτη. Η έρευνα δείχνει ότι οι ηλεκτρονικές παραγγελίες μπορεί να έχουν μικρότερο αποτύπωμα άνθρακα, για τον ίδιο λόγο που τα μέσα μαζικής μεταφοράς είναι καλύτερα για το περιβάλλον σε σύγκριση με τα ιδιωτικά αυτοκίνητα. Μια εταιρεία κούριερ που μεταφέρει πακέτα σε πολλούς ρυπαίνει λιγότερο από κάθε καταναλωτή που μπαίνει στο αυτοκίνητό του, οδηγεί για να ψωνίσει και στη συνέχεια επιστρέφει στο σπίτι του. Επειδή ωστόσο, όπως ειπώθηκε και προηγουμένως, το θέμα είναι περίπλοκο, τα δεδομένα αλλάζουν αν πηγαίνουμε για shopping με τα πόδια, με το ποδήλατο ή με τα μέσα μαζικής μεταφοράς. 

Άμεση παράδοση ή τα ζώα μου αργά;
Όταν παραγγέλνουμε κάτι από το διαδίκτυο, μας πιάνει μια αδημονία, θέλουμε ό,τι αγοράσαμε να βρίσκεται κοντά μας το συντομότερο δυνατό. Ωστόσο η γρήγορη αποστολή αφήνει αντίκτυπο στο περιβάλλον. Η επιλογή άμεσης παράδοσης σημαίνει πως το προϊόν μας θα μεταφερθεί με αεροπλάνο ή με ένα φορτηγό μισογεμάτο, που θα κάνει πολλές διαδρομές καταναλώνοντας καύσιμα και ενέργεια προκειμένου να εξυπηρετήσει άμεσα τους ανυπόμονους. Οι ειδικοί συνιστούν την ομαδοποίηση των παραγγελιών μας, την αγορά, αν είναι δυνατόν, πολλών ειδών από τον ίδιο προμηθευτή. Έτσι μειώνεται και το κόστος μεταφοράς αλλά και το κόστος της συσκευασίας. 

Την ενοποίηση των αγορών μας μπορούμε να την εφαρμόσουμε και στο φυσικό shopping. Κατά την επιστροφή από τη δουλειά ή σε μια λίστα δραστηριοτήτων μας, θα μπορούσαμε να προσθέσουμε και μια στάση για κατανάλωση. 

Με μέτρο τις επιστροφές
Ένα μεγάλο μειονέκτημα των διαδικτυακών αγορών, κυρίως των ρούχων, είναι η υψηλή πιθανότητα επιστροφής. Το γεγονός ότι δεν μπορείς να δοκιμάσεις ένα ρούχο, σημαίνει ότι μπορείς να βρεθείς προ εκπλήξεων. Με δεδομένο ότι πολύ συχνά οι επιστροφές γίνονται χωρίς χρέωση, πολλοί άνθρωποι αγοράζουν διάφορα μεγέθη και στη συνέχεια επιστρέφουν ό,τι δεν τους ταιριάζει. Όλο αυτό το πήγαινε - έλα προκαλεί τεράστια περιβαλλοντική ζημιά, όπως είναι φανερό. Οι ειδικοί προτείνουν να περιορίσουμε τις αβεβαιότητές μας πριν παραγγείλουμε, διαβάζοντας τις κριτικές άλλων ή μιλώντας με τους εμπόρους και θέτοντάς τους τις απορίες μας. 

Ενοικίαση ρούχων;
Η ενοικίαση ρούχων για ειδικές περιστάσεις, τάση που έχει αυξηθεί σε δημοτικότητα τα τελευταία χρόνια, περιλαμβάνει τη μεταφορά τους, οπότε σε αυτό το κομμάτι επιβαρύνουν το περιβάλλον. Ωστόσο, είναι πιο βιώσιμη πρακτική καθώς αποτρέπεται η αγορά ενός καινούργιου προϊόντος που ενδεχομένως θα φορεθεί μία μόνο φορά.