Αν θες να αντιγράψεις το ντύσιμο της Μαριλένας από το «10' κήρυγμα», της Λίλας από τους «Singles» , της Paris Hilton ή και της Phoebe Buffay
Πώς ο αλλοπρόσαλλος καιρός επηρεάζει τη βιομηχανία ένδυσης και υπόδησης
Οι υψηλές θερμοκρασίες του φετινού χειμώνα αναστατώνουν τα brands και τη λιανική
Κλιματική κρίση: Οι συνέπειες των φετινών υψηλών θερμοκρασιών στη βιομηχανία της μόδας.
Ο χειμώνας του 2023 είναι για την ώρα ένας από τους πιο ζεστούς καταγεγραμμένους χειμώνες, τουλάχιστον στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ. Ο καιρός τρελάθηκε, και αυτό είναι ένα κακό νέο όχι μόνο για τον πλανήτη Γη ή τους μετεωρολόγους αλλά και για όσους εμπορεύονται προϊόντα ένδυσης και υπόδησης. Οι υψηλές θερμοκρασίες και η έλλειψη χιονιού αναμένεται να ρίξουν στα τάρταρα τη ζήτηση για μπουφάν puffer, γάντια, σκουφιά και μπότες τους επόμενους μήνες.
Οι θερμοκρασίες πάντα επηρέαζαν τις καταναλωτικές συνήθειες. Πλέον αυτές οι συνήθειες γίνονται ακόμα πιο απρόβλεπτες λόγω των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης και της ανατροπής των καιρικών μοτίβων. Η αλλοπρόσαλλη μετεωρολογική και καταναλωτική συμπεριφορά έχει μεγάλο αντίκτυπο σε όλους τους κλάδους της βιομηχανίας της μόδας. Πλήττει από την παραγωγή πρώτων υλών μέχρι την ικανότητα των εταιρειών λιανικής πώλησης να προβλέπουν τις ενδυματολογικές ανάγκες και να προμηθεύονται τα ανάλογα προϊόντα, ρισκάροντας τα κεφάλαιά τους. «Καμιά άλλη εξωτερική μεταβλητή (όσο ο καιρός) δεν αλλάζει τις καταναλωτικές τάσεις σε επίπεδο καταστημάτων τόσο άμεσα» δηλώνει ο Ντέιβιντ Φρίμπεργκ, αντιπρόεδρος μάρκετινγκ της Planalytics, μια εταιρεία που μετρά τις συνέπειες των καιρικών συνθηκών στη συμπεριφορά του καταναλωτή.
Η κλιματική αλλαγή αποτελεί ολοένα και μεγαλύτερη πρόκληση και για τα μικρά και μεγάλα brands όσον αφορά την παραγωγή αλλά και τη διαχείριση των αποθεμάτων τους. Η αγορά λιανικής πάλι αναγκάζεται να εγκαταλείψει το παραδοσιακό εποχιακό μοντέλο (χειμωνιάτικα, ανοιξιάτικα, καλοκαιρινά, φθινοπωρινά ρούχα) και να μετατοπιστεί σε πρακτικές ευρύτερης κάλυψης.
Τόσο οι μεγάλες εταιρείες όσο και οι λιανοπωλητές στρέφονται επιπλέον σε υπηρεσίες ανάλυσης δεδομένων ώστε να βελτιώσουν τον προγραμματισμό τους, να κάνουν έξυπνες επιλογές και να προωθούν στα ράφια προϊόντα που ταιριάζουν στις θερμοκρασίες της πραγματικότητας και όχι του ημερολογίου. Πλέον αλλάζει και η στόχευση της διαφήμισης, η οποία, όταν εντάσσεται σε ένα «καιρικό πλαίσιο», είναι τέσσερις φορές πιο αποτελεσματική, σύμφωνα με τις μετρήσεις.
Ο καιρός τρελάθηκε, και αυτό είναι ένα κακό νέο όχι μόνο για το μέλλον του πλανήτη Γη αλλά και για το παρόν της οικονομίας.