Λεώνη Γιαγδζόγλου: Τα κεραμικά της στις βιτρίνες της Πινακοθήκης Γκίκα

Η έκθεση πραγματοποιείται στο πλαίσιο των παρουσιάσεων «Η Βιτρίνα της Κριεζώτου. Ένας καλλιτέχνης προτείνει.»

Ceramystique: Η έκθεση της Λεώνης Γιαγδζόγλου στο Πωλητήριο της Πινακοθήκης Γκίκα

«Ιδανικά τίποτα μόνιμο. Όλα να μπορούν να αλλάζουν σαν παιχνίδι», αναφέρει η Λεώνη Γιαγδζόγλου. Η φιλοσοφία της ανήσυχης και ταλαντούχας εικαστικού είναι όταν δημιουργεί να αποδέχεται τις αλλαγές του υλικού και τις αποφάσεις που πολλές φορές αυτό παίρνει ερήμην της. Σε μία προσπάθεια της να «χαλάσει» το απόλυτο της φόρμας και το ψυχαναγκασμό της τελειότητας, δεν τις διορθώνει, αλλά τις εντάσσει στο έργο της και έτσι αυτό αποκτά την τελική του «ανέγγιχτη» μορφή με όλα τα φάλτσα που τυχόν έχει. 

Η Λεώνη δημιουργεί μοναδικά κεραμικά, ιδιαίτερα για τις καθαρές τους φόρμες και τις ζωντανές πινελιές τους, κάτι που φανερώνεται και στη νέα της συλλογή «CΕRAMYSTIQUE», στο Πωλητήριο της Πινακοθήκης Γκίκα που πραγματοποιείται στο πλαίσιο των παρουσιάσεων «Η Βιτρίνα της Κριεζώτου. Ένας καλλιτέχνης προτείνει.»

Λεώνη Γιαγδζόγλου: Η νέα της έκθεση Ceramystique

CERAMYSTIQUE είναι το αόρατο μυστικό νήμα που συνδέει όλα τα έργα της δημιουργού μεταξύ τους. Με αναφορές σε άλλους πολιτισμούς, κάθε έργο περιέχει κώδικες και συμβολισμούς, που πηγάζουν από την επιλογή και τον συνδυασμό των χρωμάτων, καθώς και από τα αρθρωτά στοιχεία που συνθέτουν ένα γλυπτό, όπως το τοτέμ «I am all ears», ή ένα χρηστικό αντικείμενο, όπως τα κηροπήγια «Lavalamp23».

Το τοτέμ «I am all ears» της Λεώνης Γιαγδζόγλου

Χαρακτηριστικό του σχεδιασμού και της φιλοσοφίας της Λεώνης είναι η δυνατότητα που έχει κανείς να αποδομήσει και να επανασυνθέσει το αντικείμενo. Έτσι, δημιουργείται η «τέλεια» ατέλεια, όμοια με αυτές που έχουμε και εμείς και που μας κάνουν μοναδικούς. Αυτό το κάτι διαφορετικό και θελκτικό που ταυτόχρονα μας ιντριγκάρει και μας συγκινεί. Άλλωστε αντιστοίχως και η ζωή, ξεδιπλώνεται μέσα από τυχαίες καταστάσεις, που δε μπορούμε να ορίσουμε, ούτε να προβλέψουμε και όμως απολαμβάνουμε.

Τα κηροπήγια «Lavalamp23» της Λεώνη Γιαγδζόγλου

Η σειρά έργων Peoplakia γεννήθηκε μέσα από μια ανάγκη της δημιουργού να εκφράσει σαρκάζοντας αυτό που όλοι ζούμε: Την σπάνια έως ανύπαρκτη επικοινωνία της ανθρώπινης φυλής. Μια κυρίαρχη μαύρη γραμμή σχηματίζει το πλήθος με το όνομα Peoplakia. Μορφές που συνωστίζονται τη μια στιγμή γύρω από ένα αντικείμενο και την άλλη ξεχειλίζουν από μια επιτοίχια εκτύπωση. Τι λένε μεταξύ τους, ποιοι ακούνε όσα λένε… Ακούει άραγε κανείς?  Οι περισσότεροι άνθρωποι μιλούν και ενώ οι ίδιοι απαιτούν να ακουστούν, δε δίνουν σημασία στα λεγόμενα των άλλων. Σα να φοράνε ωτοασπίδες συνεχίζουν αδιάκοποι το «μονόλογο» τους.

Η σειρά έργων Peoplakia

Τα εγκαίνια της έκθεσης «Ceramystique» θα πραγματοποιηθούν την Τρίτη 21 Μαρτίου, στις 19:00, στο Πωλητήριο της Πινακοθήκης Γκίκα (Κριεζώτου 3).

Info
Διάρκεια: 14.03.2023-01.04.2023
Πινακοθήκη Ν. Χατζηκυριάκου-Γκίκα, Κριεζώτου 3, Αθήνα

leonieart.gr, FB: @leoniesart, INSTA: @leonitaki
Εργαστήριο: οδός Δημητρίου Καμπούρογλου 18, 11525, Αθήνα

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice