Mouki Mou: Διαχρονικότητα και μοντέρνο design στο νέο concept store της Πλάκας

Μια όαση μόδας, αρχιτεκτονικής και δημιουργίας στην καρδιά της Αθήνας

Mouki Mou: Το νέο concept store της Μαρίας Λαιμού στην Πλάκα της Αθήνας

Διογένους 15, στην Πλάκα, ήταν ο τελικός προορισμός μου. Δεν γίνεται όμως να βρεθείς στην Πλάκα και να μην περιηγηθείς λίγο στα φωτογενή στενά της. Μήπως βρίσκομαι σε κυκλαδίτικο νησί; Αυτό είναι το ερώτημα που μου δημιουργεί κάθε φορά η ιδιαίτερη ατμόσφαιρα μιας από τις πιο φημισμένες συνοικίες της Αθήνας. Εκεί, ανάμεσα στα χρωματιστά σπίτια, ξεπροβάλλει πλέον και το Mouki Mou, ένα νέο concept store ή αλλιώς, μια «όαση» μόδας, αρχιτεκτονικής και design στο κέντρο της πόλης. 

Είχα ήδη διαβάσει αρκετά για αυτό το μέρος άλλα όπως φάνηκε είχα πολλά ακόμη να ανακαλύψω από τον κόσμο της Μαρίας Λαιμού. Η ίδια, άνοιξε το πρώτο της κατάστημα στην Chiltern Street του Λονδίνου, το 2013. Με όραμα τη συλλογή ξεχωριστών κομματιών από δημιουργούς όλου του κόσμου, απογείωσε των ορισμό του concept store.  

Και τώρα, σχεδόν μια δεκαετία μετά, το Mouki Mou βρήκε το αθηναϊκό του σπίτι, ανάμεσα στο Αρχοντικό Μπενιζέλου και στην ιστορική ταβέρνα «Πλάτανος». H μίνιμαλ είσοδός του δημιουργεί μια μοναδική αντίθεση, ανάμεσα στο μοντέρνο και το παραδοσιακό. Η ανυπομονησία για να δω το εσωτερικό της μπουτίκ έγινε ακόμη μεγαλύτερη. Περνώντας την χαρακτηριστική μεταλλική εξώπορτα, βρέθηκα μπροστά στο επιβλητικό μεταλλικό τραπέζι της Ελένης Βερναδάκη, πάνω στο οποίο βρίσκονταν τοποθετημένα κηροπήγια των E.R Butler & Co, το καθένα με διαφορετικά σχέδια και μορφή. Είδη κουζίνας, διακόσμησης και λευκών ειδών στόλιζαν το χώρο, δημιουργώντας μια μοναδική αίσθηση χαλάρωσης. Οι χειροποίητες κανάτες του Alexander Kirkeby, τα κεραμικά βάζα του Jojo Corvaia και τα παπλώματα του Once Milano είναι ό,τι ονειρευόμαστε για τη διακόσμηση των προσωπικών μας χώρων. Όλα υπό την επιταγή της αρχής του μινιμαλισμού: less is more. 

Επόμενο δωμάτιο, νέο ταξίδι. Ρούχα, παπούτσια και αξεσουάρ, τοποθετημένα κομψά σε ένα μεγάλο φωτεινό δωμάτιο. Στο κέντρο βρίσκονται κομμάτια ανοιξιάτικων και καλοκαιρινών συλλογών. Εντυπωσιάστηκα από τις ιδιαίτερες φόρμες των Casey Casey, τα ξεχωριστά υφάσματα των Album Di Famiglia και τα χαρακτηριστικά σχέδια της Daniela Gregis. Οι γήινες αποχρώσεις κυριαρχούν, ανάμεσά τους ξεχωρίζουν και μερικά χρωματιστά κομμάτια, ριγέ ή εμπριμέ. Tο ανάλαφρο και αέρινο στιλ τους είναι ο ορισμός του ελληνικού καλοκαιριού μέσα από μια πιο street και casual προσέγγιση.  

Όσο χάζευα στο χώρο, βρέθηκα μπροστά στον τοίχο των θαυμάτων, πάνω στον οποίο είναι τοποθετημένα ονειρεμένα κοσμήματα. Δημιουργίες από τη Judy Geib και το ιταλικό brand Anaconda με χρωματιστούς λίθους και διαμάντια, τις οποίες η Μαρία Λαιμού έκανε διαθέσιμα στο ελληνικό κοινό. Ανάμεσα τους βρίσκονται και τα χαρακτηριστικά κοσμήματα του Ted Muehling, εμπνευσμένα από τη φύση. Το Mouki Mou συγκεντρώνει επίσης μια ποικιλία κεριών και αρωματικών χώρου, με ξεχωριστές μυρωδιές. Ένα ιδανικό δώρο τόσο για τους αγαπημένους μας, όσο και για τον ίδιο μας τον εαυτό, για τη δημιουργία μιας ξεχωριστής ατμόσφαιράς στους προσωπικούς μας χώρους. Όλα τα παραπάνω υπό τον κοινό παρονομαστή της ποιότητας και της διαχρονικότητας. 

© Γιάννης Μπουρνιάς

Η επίσκεψή μου, όχι μόνο με επιβεβαίωσε, αλλά και με εξέπληξε ευχάριστα. Εύκολα θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε τη συγκεκριμένη μπουτίκ ένα κρυμμένο θησαυρό στο κέντρο της Αθήνας. Με τη μοναδική της αισθητική δημιουργεί μια αίσθηση χαλάρωσης στους επισκέπτες, προσφέροντας ένα concept store-καταφύγιο μακριά από την φασαρία πόλης.