Κοσμήματα Oona Collections: Η χειροτεχνία και η βιωσιμότητα συναντώνται στη Σρι-Λάνκα

Η Σρι Λάνκα, είναι γνωστή ως το «κόσμημα του Ινδικού Ωκεανού» και κανένα άλλο μέρος στη Γη δεν παράγει τέτοια ποικιλία πολύτιμων λίθων

Τα κοσμήματα Oona Collections της María Moro, θα τα βρείτε στο i-D FINE JEWELLERY, στο Κολωνάκι

Σε όλη την ιστορία του ανθρώπινου είδους, οι άνθρωποι θαύμαζαν και εκτιμούσαν τους πολύτιμους λίθους, αυτούς τους τόσο παράξενα όμορφους θησαυρούς που μας έδωσε η Μητέρα Γη. Σήμερα, σε ορισμένες γωνιές του κόσμου, αυτοί οι πολύτιμοι λίθοι συνεχίζουν να εξορύσσονται όπως ακριβώς γινόταν από τους προγόνους μας, χιλιάδες χρόνια πριν, με πανάρχαιες τεχνικές που έχουν ελάχιστες επιπτώσεις τόσο στο περιβάλλον, όσο και στην ανθρώπινη ζωή. Αυτήν ακριβώς την ιστορία αποτυπώνουν τα χειροποίητα και βιώσιμα κοσμήματα με vintage αισθητική της Oona Collections, που κατασκευάζονται στη μακρινή Σρι-Λάνκα.

Κόσμημα από την Oona Collections

Η María Moro, σχεδιάστρια και ιδιοκτήτρια του ισπανικού brand, εργαζόταν σε περιοδικά μόδας και lifestyle, εστιάζοντας ιδιαίτερα στο luxury industry σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες. Ωστόσο, μέσα από τα συχνά ταξίδια της στην Ασία ερωτεύτηκε τη φιλοσοφία του κοσμήματος- πάντα γοητευμένη από αντίκες, πολύτιμους λίθους και τις τεχνικές που χρησιμοποιούσαν οι ντόπιοι. Τόσο πολύ, που άρχισε να σχεδιάζει μαθαίνοντας την τέχνη των πολύτιμων λίθων και τον τρόπο να αναζωπυρώνει τις παραδοσιακές διαδικασίες κατασκευής κοσμημάτων.

María Moro

Η Σρι Λάνκα, πρώην Κεϋλάνη, είναι γνωστή ως το «κόσμημα του Ινδικού Ωκεανού» μια και κανένα άλλο μέρος στη Γη δεν παράγει τέτοια ποικιλία πολύτιμων λίθων. Σαν «αποτέλεσμα» παλαιότερων γεωλογικών φαινομένων, αυτό το τροπικό νησί φιλοξενεί μεγάλα ορυχεία από τα οποία εξάγονται τα παγκοσμίως γνωστά για τη θαυμάσια ποιότητα και καθαρότητά τους ζαφείρια, καθώς και άλλοι πολύτιμοι λίθοι όπως τουρμαλίνες, φεγγαρόπετρες, κρύσταλλοι γρανατών και αμέθυστοι. Όσο, για τα χρώματα των πετρωμάτων ποικίλλουν και εξαρτώνται από το τι θέλει να προσφέρει η ευλογημένη αυτή φύση. «Όταν έφτασα για πρώτη φορά στη Σρι Λάνκα, γοητεύτηκα από την ποικιλία των πολύτιμων λίθων που βρήκα στο νησί. Ήταν τότε που ερωτεύτηκα την απίστευτη ομορφιά που αναδύεται από τη γη, από την ακατέργαστη μορφή τους στα ορυχεία μέχρι τη λάμψη των χρωμάτων τους μόλις σκαλιστούν και γυαλιστούν». Οπότε, η Σρι Λάνκα αποτέλεσε το καταλληλότερο μέρος για να ξεκινήσει την τέχνη της και έτσι αποφάσισε να δημιουργήσει το εργαστήριο παραγωγής εκεί, στην πόλη Galle, στη νότια ακτή του νησιού.

Κόσμημα από την Oona Collections

Η María, που σήμερα ζει μεταξύ Μαδρίτης και Σρι Λάνκα, εργάζεται δίπλα σε ντόπιους, επιλεγμένους artisans και χρυσοχόους σε κάθε στάδιο της διαδικασίας κατασκευής των κοσμημάτων. Το ότι τα κοσμήματα είναι χειροποίητα, φανερώνεται από τη διαλογή των πετρωμάτων τους, η οποία γίνεται με το χέρι-ένα-ένα και αποδεικνύεται από τη λεπτομερειακή δουλειά, την οποία διαπίστωσα και μόνη μου αντικρίζοντας την τελευταία της συλλογή στο i-D FINE JEWELLERY στο Κολωνάκι. Μάλιστα είχα την ευκαιρία να μιλήσω και με την ίδια μαθαίνοντας τα πάντα γύρω από την τέχνη της. Αυτό το ξεχωριστό Trunk Show θα διαρκέσει έως τις 10 Ιουνίου. 

Κόσμημα από την Oona Collections

Δε μπορούσα να εστιάσω κάπου την προσοχή μου, γιατί όπως μαρτυρά και το όνομα του brand -Oona σηµαίνει «ένα» στη Γαελική- κάθε κόσμημα είναι μοναδικό. Η λεπτή χειροτεχνία και η σημασία στη λεπτομέρεια χαρακτηρίζει κάθε κοµµάτι της Oona Collections και το αποτέλεσμα είναι ντελικάτα κοσµήµατα µε vintage έµπνευση –θυμίζουν κειμήλιο της φινετσάτης γιαγιάς μας- και σύγχρονο στιλ με urban διάθεση. Μπορούν να φορεθούν από το πρωί μέχρι το βράδυ σε οποιαδήποτε περίσταση. Ταιριάζουν με όλα τα outfits, αλλά και με άλλα κοσμήματα -τόσο σε μίνιμαλ ή bold γραμμές-, έτσι δε χρειάζεται να τα βγάλουμε ποτέ.

Κόσμημα από την Oona Collections

Αναφορικά με το αν η όλη διαδικασία κατασκευής ακολουθεί τις περιβαλλοντικές αρχές, όπως πληροφορήθηκα από τη María, η εξόρυξη πολύτιμων λίθων στη Σρι Λάνκα θεωρείται εξαιρετικό παράδειγμα παραδοσιακής, κοινωνικά υπεύθυνης και βιώσιμης εξόρυξης. Οι χειρώνακτες ανθρακωρύχοι εξορύσσουν τους πολύτιμους λίθους χρησιμοποιώντας πανάρχαιες, φιλικές προς το περιβάλλον πρακτικές σεβόμενοι ηθικές και οικολογικές αξίες που υπόκεινται σε δίκαιους εργατικούς νόμους και δεν αποτελούν πηγή συγκρούσεων.

Κόσμημα από την Oona Collections

Η Oona Collections αντιπροσωπεύεται από κορυφαίες µπουτίκ κοσµηµάτων σε Παρίσι, Μαδρίτη, Νέα Υόρκη, Λος Άντζελες, Βηρυτό, Αθήνα και η δουλειά της María έχει αναγνωριστεί πολλές φορές από τον διεθνή τύπο, όπως το Forbes της Ισπανίας, η Vogue διαφόρων ευρωπαϊκών χωρών, το L’Officiel, το Harper’s Bazaar, κ.ά.

Οι συλλογές των κοσµηµάτων της María Moro είναι διαθέσιµες στο i-D FINE JEWELLERY και online: www.idfinejewellery.com

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice