Séblé Bailly du Bois: Η καλλονή αφροελληνίδα σχεδιάστρια είναι το νέο talk of the town

To αφρικανικό vibe συναντά τη γαλλική φινέτσα σε μια τσάντα κατασκευασμένη στην Ελλάδα

Η Séblé Bailly du Bois, η γαλλοελληνίδα σχεδιάστρια μόδας από την Αιθιοπία, μιλάει στο LOOKmag για τη ζωή και το brand της με τις καλαίσθητες δερμάτινες τσάντες.

«Πάντα μου άρεσαν οι τσάντες, από μικρό παιδί. Η τσάντα για μένα έχει έναν συμβολισμό. Πέρα του ότι είναι ένα αντικείμενο που κάθε γυναίκα έχει. Προσφέρει μία ασφάλεια, γιατί μέσα σε αυτή πάντα κουβαλάς κάτι από το σπίτι: από τα κλειδιά, μέχρι μια φωτογραφία. Κανένας δεν ξέρει τι υπάρχει, μόνο μπορεί να φανταστεί», λέει χαμογελώντας η Séblé έχοντας στο νου της ένα συναίσθημα που δύσκολα μπορεί να συγκριθεί με άλλο, το “it feels like home”. Η Séblé Bailly du Bois είναι αφρογαλλοελληνίδα σχεδιάστρια και επιχειρηματίας, που από τις αλάνες τις Αντίς Αμπέμπα κατάφερε να φτάσει κοντά στην εβδομάδα μόδας της Ν. Υόρκης. Τη συναντήσαμε, μιλήσαμε και μάθαμε για το πολλά υποσχόμενο ομώνυμο brand της, καθώς και την ίδια.

“The African Vibe met the French sophistication in a bag made in Greece” («To αφρικανικό vibe συναντά τη γαλλική φινέτσα σε μια τσάντα κατασκευασμένη στην Ελλάδα»), γράφει η περιγραφή στη σελίδα του Instagram του Bailly du Bois, του brand με τις δερμάτινες τσάντες της Séblé. Και πράγματι δεν υπάρχει καλύτερη πρόταση για να περιγράψει τις δημιουργίες της που μαρτυρούν ποια είναι, από πού έρχεται και ποια είναι η αισθητική της. Τρεις κόσμοι (Ελλάδα, Γαλλία, Αιθιοπία) που ενώθηκαν και δημιούργησαν κάτι καλαίσθητο, φρέσκο και δημιουργικό, ακριβώς όπως η ίδια.

Séblé Baille du Bois:

Γεννήθηκε στην Αιθιοπία, υιοθετήθηκε από μια γυναίκα Γαλλίδα και μεγάλωσε στην Ελλάδα. Στις τσάντες της αυτοί οι κόσμοι «μπλέκονται» ως εξής. Το ξύλο που χρησιμοποιείται για χερούλι είναι το αφρικανικό στοιχείο, το δέρμα και όλα τα άλλα υλικά έχουν παραχθεί στην Ελλάδα και ταυτόχρονα η τέλεια γεωμετρία στο κόψιμο της τσάντας πηγάζει από την αρχαία Ελλάδα. Στο design υπάρχει έντονα το feminine στοιχείο και ένας έκδηλος γαλλικός μινιμαλισμός. «Έτσι ακριβώς λειτουργώ και στη ζωή μου. Από το σπίτι μου έως την γκαρνταρόμπα μου, μου αρέσουν τα πολύ λιτά πράγματα», λέει η Σέμπλε.  

Séblé Bailly du Bois: Η καλλονή αφροελληνίδα σχεδιάστρια είναι το νέο talk of the town
© STRATIGIS @ NGFL

Αγαπημένο της υλικό είναι το δέρμα, το οποίο κυριαρχεί στο design. «Είναι ένα ταξίδι αισθήσεων, από τη μυρωδιά, την αφή και την όψη. Κρατάει και “γερνάει” πολύ όμορφα. Η σχέση του δέρματος με τη βιωσιμότητα συχνά παρεξηγείται. Αυτό που χρησιμοποιώ δεν είναι εξωτικό: δεν προέρχεται από φίδι, στρουθοκάμηλο, κροκόδειλο, αλλά είναι κυρίως βόειο. Eίναι τα “απομεινάρια” της βιομηχανίας του κρέατος. Το ζώο αυτό δυστυχώς έχει σκοτωθεί και θα καταναλωθεί. Το δέρμα του αν δεν χρησιμοποιηθεί, θα πεταχτεί. Το ζήτημα δεν είναι το υλικό αυτό κάθε αυτό, αλλά το πώς θα παραχθεί και στη συνέχεια πώς θα χρησιμοποιηθεί. Αυτά που χρησιμοποιώ στις τσάντες μου έχουν επεξεργαστεί με φυτικές βαφές και δεν υπάρχει τίποτα το χημικό». Δεύτερο βιώσιμο στοιχείο στο brand, είναι το πατρόν των τσαντών. «Σκέφτομαι πάντα πώς μπορεί να κοπεί το σχέδιο ώστε να υπάρχει όσο το δυνατόν λιγότερη σπατάλη. Ό,τι δε χρησιμοποιείται, γίνεται κάποια λεπτομέρεια σε κάποιο άλλο προϊόν».

Μέσα από τη συλλογή της ξεχωρίζω τη “THE HIVE”, αγαπημένη τσάντα και της Séblé. «Ήταν το πρώτο μου σχέδιο και χρησιμοποίησα το αφρικανικό ξύλινο χερούλι. Το σκεφτόμουν από την αρχή έως το τέλος. Ήμουν εκεί σε κάθε στάδιο της κατασκευής της. Όταν είδα το τελικό προϊόν και αντιλήφθηκα ότι είναι δημιούργημα μου, ήταν τρομερή η αίσθηση. Έτυχε να είναι και τα γενέθλια της μαμάς μου, οπότε της την έκανα δώρο. Άλλωστε χάρη σε αυτή, κατάφερα να κάνω το όνειρό μου πραγματικότητα. Και, έτσι, εγώ της έδωσα ένα κομμάτι από αυτό».

Τσάντα THE HIVE, Bailly du Bois
Τσάντα THE HIVE, Bailly du Bois

Αυτή η μικρή-για την ώρα- επιχείρηση ήταν το όνειρο της και όπως λέει και η ίδια πρέπει να στηρίζουμε τέτοιες επιχειρήσεις, γιατί έτσι στηρίζουμε τα ανθρώπινα όνειρα. «Η ζωή μου ξεκίνησε δύσκολα, χωρίς γονείς και σε μια πολύ φτωχή χώρα. Οι συνθήκες του ορφανοτροφείου είναι βίαιες και άδικες για ένα τόσο μικρό παιδάκι. Ήρθα στην Ελλάδα το 2000. Δεν ήταν και ό,τι πιο σύνηθες μια γυναίκα Γαλλίδα να υιοθετεί δύο παιδιά από την Αφρική (εννοώντας και τον αδερφό της) και να τα μεγαλώνει μόνη της. Τότε, η Αθήνα ήταν “άμαθη” και ο κόσμος απαίδευτος στην όψη ενός μαύρου κοριτσιού, το οποίο μιλάει καλά τη γλώσσα. Ήταν κάτι που φάνταζε τρομερά ξένο. Τότε ξεκίνησα να σκέφτομαι ότι δε θέλω να με παρατηρεί ο κόσμος επειδή είμαι μαύρη, αλλά επειδή είμαι καλοντυμένη ή επειδή έχω φτιάξει ωραία τα μαλλιά μου. Να τραβάει το βλέμμα κάτι για το οποίο έχω προσπαθήσει, όχι κάτι για το οποίο δεν έχω κάνει κάτι», λέει η Séblé. Κάπως έτσι, παράδοξα, ξεκίνησε η μεγάλη αγάπη της για τη μόδα, αλλά και από τη μητέρα της. «Πάντα τη χάζευα όταν έβγαινε. Ντυνόταν, βαφόταν, φορούσε τακούνια, κρατούσε τσάντες. Ήταν τόσο όμορφη», λέει χαμογελώντας. «Σίγουρα με επηρέασε και η γιαγιά μου, παρ’ όλο που δεν τη γνώρισα. Αν και επιστήμονας -μπήκε πρώτη στη σχολή βιολογίας στο Παρίσι-, είχε μεγάλο ταλέντο στη ραπτική».

Séblé Baille du Bois:

Στα κακά της ιστορίας, είναι ότι η Séblé συνεχίζει να αισθάνεται μια μαύρη Ελληνίδα που συνεχώς πρέπει να δικαιολογεί την εθνικότητά της. «Στο δρόμο, μου έκαναν σχόλια, που αργότερα αντιλήφθηκα πόσο ρατσιστικά ήταν, όπως “εξωτική”, “γαζέλα”, “αραπίνα” κλπ. Με έκαναν να νιώθω αντικείμενο σεξουαλικοποίησης. Αλλά οι χειρότεροι ρατσιστές, είναι αυτοί που δεν έχουν τα κότσια να εκφραστούν. Αυτοί είναι ύπουλοι και υποχθόνιοι. Ο ευθύς ρατσισμός είναι πιο ακίνδυνος. Kρατάω τα πολύ θετικά αυτού του ευλογημένου τόπου και είμαι μια περήφανη Ελληνίδα». 

Αισθάνεται, όμως, τυχερή που μεγάλωσε σε ένα σπίτι με πολλή αγάπη με μελωδίες του Χατζιδάκι και της Αλεξίου. «Κάθε τόπος έχει και άτομα ανοιχτόμυαλα που θα σε αγκαλιάσουν και θα σε υποδεχτούν και άλλοι που είναι ξενοφοβικοί. Είχα την τύχει να έχω ένα περίγυρο που ήταν σπουδαγμένος, ταξιδεμένος, ανοιχτόμυαλος που με μεγάλωσε με αξίες, αγάπη και σεβασμό για όλους τους λαούς. Σίγουρα έχω υποστεί πολύ ρατσισμό. Είμαι τυχερή όμως που μεγάλωσα σε ένα σπίτι που μου έδωσε καλές βάσεις για να στέκομαι δυνατή απέναντι σε τέτοιες συμπεριφορές και να υπερασπίζομαι τον εαυτό μου, αλλά και να βάζω τον άλλον στη θέση του».

Εκτός από τα κοντινά της πρόσωπα, δύναμη της έδιναν και τα πρότυπα της ως παιδί. «Αντιλήφθηκα ότι είμαι μαύρη αρκετά μεγάλη. Προφανώς και έβλεπα την αντανάκλαση μου στον καθρέφτη, αλλά δεν μου ήταν συνειδητή αυτή η διαφορά χρώματος. Η νονά μου μας είχε κάνει δώρο μια βιντεοκασέτα με μια μαύρη Σταχοπούτα, την Brandy και την Whitney Houston στο ρόλο της νεράιδας- νονάς της. Ήταν η αγαπημένη μου ταινία -ακόμη μου αρέσει πάρα πολύ. Αγάπη μου μεγάλη ήταν και η Beyonce, είχα όλους τους τις δίσκους. Μου φαινόταν τρομερό ότι μια άλλη μαύρη γυναίκα ξεκίνησε από μικρή και έχει τόσο μεγάλη και διεθνή καριέρα. Σου δίνει κουράγιο, ότι θα τα καταφέρεις και εσύ. Μεγαλώνοντας, ταυτιζόμουν και με φιγούρες που φυσιογνωμικά δεν είχαν να κάνουν τίποτα με εμένα. Μ’ άρεσε και η Πίπη η Φακιδομύτη (γελάει). Ωστόσο θα ευχόμουν να υπήρχε ένας Γιάννης (Αντετοκούνμπο), όταν ήμουν μικρή. Ένα ίνδαλμα-μαύρος Έλληνας που θα μπορούσα να ταυτιστώ απόλυτα».

Παράλληλα με το brand της, ασχολείται ενεργά με το TikTok, ανεβάζοντας υλικό για τη διαφορετικότητα, το ρατσισμό και empowerment περιεχόμενο για όλους εκείνους που για κάποιο λόγο -το πιθανότερο ανεξήγητο από τους θύτες- νιώθουν περιθωριοποιημένοι. «Ζούμε σε ένα κόσμο που η κακή είδηση είναι έντονα παρούσα και τραβάει πολύ, δοσμένη με ένα πολύ πεσιμιστικό τρόπο. Υπάρχει όμως και το καλό εκεί έξω, το οποίο υπερταιρεί του κακού και αυτό είναι που θέλω να τονίσω. Γι’ αυτό ξεκίνησα και τη μικρή σειρά από TikToks,  “Λόγους για τους οποίους αισθάνομαι τυχερή”».

@sbaillydubois

Γεια! Ειμαι η Σέμπλε! Το brand https://instagram.com/baillydubois?igshid=OGQ5ZDc2ODk2ZA==

♬ son original - Séblé Bailly du Bois
@sbaillydubois

ΛΟΓΟΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΑΙΣΘΑΝΟΜΑΙ ΤΥΧΕΡΗ: chapter one «Αγαπη για τη ζωη» #loveforlife

♬ son original - Séblé Bailly du Bois

Στα σχέδια της για το μέλλον, η Séblé απαντάει ότι δε θέλει να λέει πολλά, αλλά να κάνει πρώτα. Ωστόσο στόχος της είναι το brand της να μεγαλώσει και να ενδυναμωθεί, κάνοντας και συνεργασίες με άλλους καλλιτέχνες. «Μία σκέψη μου είναι να συνεργαστώ με jewelry designers για να διακοσμήσουμε το χερούλι στις τσάντες. Το επόμενο project είναι τα παπούτσια. Έχω μια ιδιαίτερη αδυναμία στις γόβες. Έχω σκεφτεί και ένα ιδιαίτερο concept για το τακούνι». Φέτος της έκαναν πρόταση να συμμετέχει στην εβδομάδα μόδας στη Νέα Υόρκη, στους ανερχόμενους σχεδιαστές, όμως δυστυχώς το κόστος είναι πολύ μεγάλο -σε αντίθεση με το budget- και δε θα τα καταφέρει. Στόχος της είναι οι δημιουργίες της να φιγουράρουν σε αυτή την παγκόσμια πασαρέλα μία μέρα.

Séblé Baille du Bois:
@ NGFL, STRATIGIS

Αυτή ήταν σε κάποιες προτάσεις η ιστορία της Séblé μέχρι σήμερα και ανυπομονούμε να τη δούμε να κατακτά τον κόσμο της μόδας με το ταλέντο και τη μοναδικότητά της.

Τις καλαίσθητες τσάντες και πορτοφόλια του brand Bailly du Bois τις βρίσκουμε online στο e-shop.

Ιnstagram

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice