Χριστούγεννα 2023: Προτάσεις για δώρα, από ημερολόγια και χριστουγεννιάτικες κάρτες μέχρι παιχνίδια που δεν κυκλοφορούν πια στα ράφια των μεγάλων καταστημάτων
© instagram.com/readpoopsleep
Shopping

6 προτάσεις για pop γιορτινά δώρα

Πάντα υπάρχει περιθώριο για ένα διαφορετικό δώρο που θα στηρίξει την ανεξάρτητη δημιουργικότητα

Χριστούγεννα 2023: Προτάσεις για δώρα, από ημερολόγια και χριστουγεννιάτικες κάρτες μέχρι παιχνίδια που δεν κυκλοφορούν πια στα ράφια των μεγάλων καταστημάτων

Χριστούγεννα. Αυτή η εποχή του χρόνου που, μεταξύ άλλων, όλοι τρέχουμε αλαφιασμένοι για ψώνια και δώρα της τελευταίας στιγμής. Κι αυτή η τρεχάλα έχει, όπως τα περισσότερα πράγματα στη ζωή, δύο όψεις: Από τη μία, την ωμή και κυνική,  η καταναλωτική παράνοια και η εμπορευματοποίηση των πάντων (άλλωστε τα σύγχρονα «δυτικά» Χριστούγεννα είναι αναμφισβήτητα η κορυφαία καταναλωτική φιέστα όλων των εποχών). Από την άλλη, τη ζεστή, παιδική και αγαπησιάρικη, μία ακόμη ευκαιρία να συνδεθείς με παιδικές αναμνήσεις, να σκεφτείς ανθρώπους και να το αποδείξεις έμπρακτα με μια μικρή ή μεγάλη, αλλά σε κάθε περίπτωση συμβολική χειρονομία ή ένα δώρο. Ό, τι και να πει κανείς για τα όχι και τόσο αθώα aspectsτων Χριστουγέννων και των συναφών εορταστικών εθίμων -και είναι πολλά αυτά που μπορεί να πει κανείς- καμία τέτοια ευκαιρία δεν μπορεί να λογιστεί ως κακή. Και μπορεί να γίνει ακόμα καλύτερη αν επιλέξουμε αυτά τα συμβολικά μας δώρα και σκέψεις πίσω από αυτά από την ακμάζουσα δεξαμενή των ανεξάρτητων Ελλήνων δημιουργών και designersστηρίζοντας έτσι τόσο τη δικιά τους δημιουργική προσπάθεια όσο και τη δικιά μας ανάγκη να βάλουμε λίγο περισσότερο χρώμα και χιούμορ στη ζωή μας τη χρονιά που έρχεται.

Χριστούγεννα 2023: 6 προτάσεις για pop δώρα

Τα χριστουγεννιάτικα prints της Little Miss Grumpy

Η Little Miss Grumpy (Μαρία Πάγκαλου) είναι πια στην ευχάριστη θέση να μη χρειάζεται συστάσεις. Ένα μεγάλο DIY success story ανεξάρτητης ποπ τέχνης που από στόμα σε στόμα κι από meet market σε meet market έχτισε ένα πιστό κοινό γεμίζοντας κρεβατοκάμαρες και σαλόνια, ράφια και τοίχους με τις χαρακτηριστικές της αποτυπώσεις αγαπημένων χαρακτήρων και ηρώων της ποπ κουλτούρας, από τις αγαπημένες κωμωδίες των 90s μέχρι τους αγαπημένους μας συγγραφείς.

6 προτάσεις για pop γιορτινά δώρα
© Little Miss Grumpy

Για τα φετινά Χριστούγεννα τόσο στο επιτυχημένο eshop της όσο και στο νέο φυσικό της κατάστημα στο νούμερο 40 της Ιπποκράτους η Little Miss Grumpy προτείνει συλλεκτικά χριστουγεννιάτικα prints, σουβέρ με έναν έξω καρδιά Άι- Βασίλη αλλά και το ημερολόγιο και την ατζέντα της για το 2024. Κι όπως διαβάζουμε στην πρώτη της σελίδα «Ο κόσμος ανήκει στους ρομαντικούς, σε αυτούς που γίνονται ρεζίλι και που γελάνε με τον εαυτό τους». Cheers to that.

Ta pop art ημερολόγια του Cut & Paste

Θυμάστε εκείνα τα παλιά ημερολόγια τοίχου, συνήθως από κάποιον πολιτιστικό ή εξωραϊστικό σύλλογο, που κρεμούσαν οι μαμάδες και οι γιαγιάδες στην κουζίνα και κύκλωναν πάνω τους τις σημαντικές ημερομηνίες της χρονιάς; Τα γενέθλια, τις γιορτές, τους γάμους, τις επισκέψεις των παιδιών στον οδοντίατρο;

Πάνω σε αυτήν την καλτ ανάμνηση χτίζει το pop art brand «Cut & Paste» που έχει ως βασικό του αισθητικό προσανατολισμό τη δυναμική τάση της αξιοποίησης αρχαίας πολιτιστικής κληρονομιάς στο σύγχρονο design, από καλλιτεχνικά κολάζ μέχρι καθημερινά αντικείμενα και ρούχα. 

Για το 2024 η «Cut & Paste» έχει σχεδιάσει τέσσερα pop ημερολόγια τοίχου στα οποία πρωταγωνιστούν ισάριθμα εμβληματικά ελληνικά αγάλματα. Η Αφροδίτη της Μήλου, ο Ερμής του Πραξιτέλη, ο Δισκοβόλος και η πανταχού παρούσα Καρυάτιδα καλωσορίζουν σε παστέλ αποχρώσεις του δώδεκα μήνες της νέας χρονιάς σε ημερολόγια πόστερ διπλής όψης. Με προτάσεις σαν αυτές μάλλον θα ξαναρχίσουμε να κρεμάμε ημερολόγια τοίχου στα σπίτια μας.

Τa vintage παιχνίδια του Replay Toys

Αν νοσταλγείτε την εποχή που τα πακέτα κάτω από το δέντρο είχαν «παραδοσιακά» παιχνίδια, φιγούρες, τρενάκια και κουκλάκια και όχι tablets, smart watches και λοιπά gadgets των καιρών υπάρχει ένα μαγαζί στην Κυψέλη που μπορεί να αναβιώσει δώρα όπως τον παλιό καλό καιρό στη συσκευασία ενός μοναδικού συλλεκτικού παιχνιδιού. Ο αρχιτέκτονας εσωτερικών χώρων και συλλέκτης Βασίλης Χειράκης έφτιαξε ένα μοναδικό κατάστημα που μπορεί κανείς να βρει μια εξαιρετική ποικιλία vintageκαι συλλεκτικών παιχνιδιών - κομμάτια που θα χρειαζόταν αρκετή διαδικτυακή ανασκαφή και ρίσκο μεταφορικών για να τα αποκτήσει. Action figures από τα 80s και τα 90s, vintage playmobils και lego αλλά και καινούργιες σειρές, furbys και funko pops περιμένουν στο replaytoys.gr σε ένα μαγικό παιχνιδάδικο που ξεκλειδώνει τον χωροχρόνο των παιδικών μας αναμνήσεων για να γίνουν μοναδικά δώρα για τα φετινά Χριστούγεννα και να μας ξανακάνουν πάλι παιδιά.

Τα posters του σαλονικιώτικου Postenio

Αν σκρολάρετε ασταμάτητα στο Instagram, με εστίαση στη διακόσμηση σπιτιού γενικότερα και τοίχων ειδικότερα, σίγουρα θα έχετε πέσει πάνω -ή θα έχουν πέσει πάνω σας- διαφημιστικά postsαπό αρκετά ηλεκτρονικά καταστήματα με μεγάλη ποικιλία οικονομικά προσιτών prints,posterκαι αφισών, από reproductions μεγάλων ζωγράφων μέχρι εξώφυλλα της Vogue και σύγχρονα still lifes. Αν έχετε μπει στη διαδικασία να παραγγείλετε από αυτά τα καταστήματα θα γνωρίζετε ότι άλλα προσφέρουν εξαιρετική ποιότητα ενώ άλλα προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τις προοπτικές των Instagram baits. Υπάρχει όμως ένα ελληνικό κατάστημα με αυτά τα σύγχρονα και αισθητικά pleasing posters, στην Περαία της Θεσσαλονίκης που μπορεί να υπηρετήσει το πρώτο σενάριο της πολύ καλής ποιότητας χωρίς το ρίσκο και το κόστος των μεταφορικών από το εξωτερικό.

Postenio

Η ομάδα του Postenio ξεκίνησε με μια πρωτότυπη συλλογή αφισών εμπνευσμένων από τη hip hop κουλτούρα με μοναδικά posters του Kendrick Lamar, του Kanye West, του Notorious B.I.G., των Wu–Tang Clan και άλλων μεγάλων της σκηνής και τελευταία έχει εξελιχθεί ενσωματώνοντας prints από διάσημους καλλιτέχνες, από τον Watanabe Seitei μέχρι τον Mark Rothko, σε ποιότητα που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τα αντίστοιχα, legite shops του εξωτερικού.

Τι καλύτερο για αυτές τις γιορτές από το να προσθέσεις λίγο στιλ στους τοίχους σου.

Οι φωτογραφίες του Αργύρη Λιόση από τα live της χρονιάς

Δεν υπάρχει ίσως καλύτερο δώρο από έναν φανατικό «συναυλιάκια» από ένα εισιτήριο για το live ενός αγαπημένου του καλλιτέχνη ή μιας αγαπημένης του μπάντας. Αν το budget και ο χρόνος όμως δεν ευνοούν η αμέσως επόμενη καλύτερη ιδέα είναι ένα αναμνηστικό από μοναδικές συναυλιακές στιγμές με τον αγαπημένο του καλλιτέχνη ή την αγαπημένη του μπάντα.

Kendrick Lamar
Kendrick Lamar © Αργύρης Λιόσης

Ο φωτογράφος Αργύρης Λιόσης ειδικεύεται τα τελευταία χρόνια στον τομέα της concert photography και έχει φωτογραφίσει με προσωπική ματιά και αισθητική πολλά μεγάλα acts τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Για τις φετινές γιορτές επέλεξε μερικές από τις πιο χαρακτηριστικές συναυλιακές στιγμές του 2023, όπως τις συνέλαβε με τον φακό του, και τις διαθέτει σε μια ποικιλία διαστάσεων (ανάλογα και με το aspect ratio κάθε φωτογραφίας) για να χωρέσουν σε κάθε τοίχο και κάτω από κάθε χριστουγεννιάτικο δέντρο. Αν θέλετε να έχετε ή να χαρίσετε μια μοναδική φωτογραφία των Florence and the Machine, του Kendrick Lamar, των Interpol ή της Caroline Polachek δεν έχετε παρά να κάνετε μια βόλτα από το Instagram του Αργύρη.

Οι χριστουγεννιάτικες κάρτες των Read.Poop.Sleep

Κι επειδή κάθε καλό δώρο καλό είναι να συνοδεύεται από μια καλή κάρτα έχουμε τον ιδανικότερο πάροχο. Το Instagram account που τα τελευταία χρόνια σχολιάζει την επικαιρότητα και τη σύγχρονη καθημερινότητά μας όπως κανείς άλλος, με άφθονο pop και πολύχρωμο black humor, κερδίζοντας τη word of mouth δημοφιλία και social μοίρασμα που του αξίζει, ετοίμασε για όλους μας 6 «brutally honest» χριστουγεννιάτικες κάρτες για να ευχηθούμε καλά Χριστούγεννα, καλή χρονιά και να προετοιμαστούμε για τις οικονομικές υποχρεώσεις του 2024 και την καθιερωμένη αθέτηση των new year’s resolutions μας όπως πρέπει: με μπόλικο χιούμορ.

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice