Καρύδα, βανίλια, ανθισμένα λουλούδια, σανταλόξυλο, εσύ τι μυρωδιά θες να έχει το καλοκαίρι σου;
Sculpture σημαίνει καλοκαίρι
Μια βραδιά στην καρδιά της Μυκόνου για το άρωμα Sculpture που θυμίζει τα πιο αγαπημένα καλοκαίρια της ζωής μου
Η ιστορία του αρώματος Sculpture και το νέο flagship store φτιαγμένο από μάρμαρο στη Μύκονο
«Τυρόπιτα και κρεμμυδόπιτα» μας λέει η γλυκιά γειτόνισσα του Sculpture όταν τη ρωτάμε τι έχει μέσα στα πιάτα που έχει καλύψει με αλουμινόχαρτο. «Είναι για σας», για τη γιορτή που οργάνωσαν οι ιδιοκτήτες του εμβληματικού αρώματος που ευωδιάζει τα καλοκαίρια μας από τα μέσα της δεκαετίας του 1990. Σε αυτή τη γιορτή στην Παναχράντου στα Ματογιάνια βρίσκονται όλοι εκεί: προμηθευτές και πωλητές από όλον τον κόσμο, φίλοι του brand, συνεργάτες.
Το flagship store Sculpture στη Μύκονο
Είναι Σάββατο βράδυ στο πιο όμορφο νησί του κόσμου, ας το παραδεχτούμε. Το πάρτι έχει χρώμα ελληνικό και γεύση ελληνική. Το επιβεβαίωσε και η γειτόνισσα με τα πεντανόστιμα πεσκέσια. «Αν δεν δουλέψει η αγορά, τα μαγαζιά, τότε σύντομα δεν θα δουλεύουμε κι εμείς» θα μας πει φεύγοντας, αφού προηγουμένως έχει ρίξει μια ματιά στο μαγαζί, στο flagship store Sculpture που η αιχμηρή αισθητική του έχει μονοπωλήσει το ενδιαφέρον των πιο μεγάλων websites και περιοδικών design παγκοσμίως, όπως το Desginboom: «εμπνευσμένος από την αισθητική της κλασικής τέχνης, δημιούργησε ένα κατάστημα που μοιάζει με λατομείο, φτιαγμένο από λαξευμένους από μάρμαρο Διονύσου - το ίδιο είδος μαρμάρου που χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή του Παρθενώνα». Τεράστιοι μαρμάρινοι όγκοι, οι οποίοι αποτέλεσαν άσκηση επί χάρτου για τη Saint of Athens και τον Νίκο Παλαιολόγο που το σχεδίασε - και του οποίου η αγάπη για το μάρμαρο είναι γνωστή και πρόδηλη.
Πρωταγωνιστής είναι το κλασικό άρωμα που σχεδίασε ο εμβληματικός Michael Foerster αλλά και οι νέες παραλλαγές που προστέθηκαν στα χρόνια κι απευθύνονται σε άνδρες και γυναίκες, μεγαλώνοντας ακόμη περισσότερο το κοινό τους: Reverie, Air de Lune, Voyage en Oriente και βεβαίως το Mykonos. Κοινό χαρακτηριστικό σε όλα είναι το μπουκάλι. «Το εμβληματικό μας άρωμα διατίθεται σε ένα μπουκάλι με σχέδιο εμπνευσμένο από ένα ελληνικό ιστιοπλοϊκό σκάφος. Οι κομψές, καμπύλες γραμμές του πανιού αποπνέουν κομψότητα και ρευστότητα, αντιπροσωπεύοντας ένα μοναδικό ταξίδι. Επιπλέον, το σχήμα του πανιού συμβολίζει την ελευθερία και την περιπέτεια, ενθαρρύνοντας τους μας να ξεκινήσουμε το δικό μας προσωπικό ταξίδι αυτοέκφρασης και εξερεύνησης. Με κάθε ψέκασμα, το άρωμα σάς προσκαλεί να αναλάβετε ένα ταξίδι μοναδικό, όπου ο προορισμός είναι εξίσου μαγευτικός με το ίδιο το ταξίδι», θα μου πουν.
Στους μαρμάρινους όγκους θα βρεις κι επιλεγμένα ανδρικά εσώρουχα και μαγιό καθώς και t-shirts και tank tops από φίνο βαμβάκι. Σε όλη τη συλλογή το λογότυπο του γρύπα πρωταγωνιστεί. «Ένα σύμβολο με βαθιά ιστορία και σημαντικό νόημα. Ο γρύπας, ένα μυθικό πλάσμα με σώμα λιονταριού και κεφάλι αετού, ενσαρκώνει την ουσία της φιλοσοφίας μας: δύναμη, κομψότητα, μυστήριο και διαχρονικότητα. Συμβολίζει την αρμονική ισορροπία δύναμης και κομψότητας που βρίσκεται στα αρώματά μας αλλά και τα ρούχα μας», συνεχίζουν.
Δεν ήθελαν να δημιουργήσουν απλώς ένα κατάστημα αλλά έναν ιδιαίτερο χώρο όπου εκεί θα συνυπάρχουν αρμονικά το διαχρονικό καλλιτεχνικό πνεύμα, η κομψή απλότητα, η πολυτελής μόδα και η ελληνική ψυχή – ένας συνδυασμός που δεν υπάρχει πουθενά αλλού εκτός από τη Μύκονο, το ασβεστωμένο κυκλαδίτικο κόσμημα με την κοσμοπολίτικη γοητεία.
Ο Νίκος Παλαιολόγος αφηγείται την ιστορία δημιουργίας του flagship store Sculpture στη Μύκονο
«Tο αγαπημένο νησί, δημοφιλές αλλά και με τον τραχύ κυκλαδίτικο χαρακτήρα του, αποτέλεσε εύκολη επιλογή, την τέλεια τοποθεσία για να πραγματοποιήσουμε την ιδέα μας για τo brand, που ήταν να αφήσουμε το σήμα κατατεθέν, τον γρύπα, να απλώσει ελεύθερα τα φτερά του, αποδεικνύοντας πώς η πρωτόγονη δημιουργική του δύναμη εκφράζεται σε αντικείμενα που μοιάζουν με έργα τέχνης. Θέλαμε να δημιουργήσουμε μια αναλογία με τη φόρμα του διάσημου μπουκαλιού: μοιάζει με το πανί ενός σκάφους ή ένα γλυπτό κομμάτι μαρμάρου που κρατάει το μυστικό της αξιοποίησης του ανέμου ή της πρωτογενούς ύλης της τέχνης. Η παρουσίαση των προϊόντων της μάρκας πρέπει να είναι ταυτόχρονα φυσική και καλλιτεχνική».
Έτσι λοιπόν, άρχισε να δημιουργείται το κατάστημα, για το οποίο χρειάστηκαν τρεις μήνες για να ολοκληρωθεί. «Χρησιμοποιήσαμε 3,8 m3 μάρμαρο, δύο εκ των οποίων για την κατασκευή του τοίχου 5800 κιλών. Στο εσωτερικό, μια σκάλα από μάρμαρο 0,6 m3 μαγνητίζει το βλέμμα και ο μαρμάρινος βράχος της βιτρίνας ζυγίζει 960 κιλά», μου λένε από την ομάδα κατασκευής. Αρχικά δημιουργήθηκε μια προσομοίωση του καταστήματος στο λατομείο, έπειτα αποσυναρμολογήθηκε, μεταφέρθηκαν τα μάρμαρα με πλοίο στο νησί και τα ξημερώματα και σε μικρά τρίκυκλα μεταφέρονταν στο κατάστημα για να στηθεί στη μορφή που το βλέπουμε τώρα.
Το πάρτι «ανάβει», η μουσική γίνεται πιο δυνατή, οι αγκαλιές εναλλάσσονται με χορευτικές φιγούρες και στον αέρα νότες πορτοκαλιού, γιασεμιού τόνκα, κέδρος και κρίνου. Ο κόσμος δεν σταματά να σουλατσάρει, σύντομα οι μουσικές μπλέκονται. Έτσι είναι το νησί των ανέμων που δεν απαγορεύει και είναι πάντα ανοιχτό στην έκπληξη. Την επόμενη μέρα το πρωί επισκέπτομαι το μουσείο της Μυκόνου. Την πόρτα μου ανοίγει η Φρασκούλα που με το παραδοσιακό μυκονιάτικο όνομα και την ακόμη πιο παραδοσιακή αγάπη για φιλοξενία με ξεναγεί σε χιλιετίες ιστορίες που το μάρμαρο και το φως πρωταγωνιστούν: Δήλος, Ρήνεια, Μύκονος κι από κει σε όλον τον κόσμο. Είναι τόσο υποβλητική η ενέργεια του μαρμάρου: μεταφέρει το μήνυμα της ζωής από γενιά σε γενιά.