Τα must-have αξεσουάρ της σεζόν
Giorgio Hatter: Οι καπελάδες του Mοναστηρακίου
Τραγιάσκες, μπερέδες, παναμά, τζόκεϊ, ψάθινα, τσόχινα, μάλλινα… Εκατοντάδες καπέλα για όλα τα γούστα φιγουράρουν στα ράφια μιας μικρής οικογενειακής επιχείρησης με ιστορία στον χώρο του καπέλου
Giorgio Hatter: Το "καπελάδικο" της Αθήνας που μετρά πάνω από 50 χρόνια ζωής. Οι ιδιοκτήτες του, Γιώργος και Βασιλική Πολυχρονοπούλου, περιγράφουν τι καπέλα θα βρεις εκεί.
Ο παππούς, Γεώργιος Πολυχρονόπουλος, άνοιξε πιλοποιείο στην Καλαμάτα προπολεμικά, με κύρια δραστηριότητα την κατασκευή των σχολικών πηληκίων. Το 1978 ο γιος του, Ηλίας, μετέφερε το κατάστημα στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας και σήμερα τα ηνία κρατούν από κοινού τα εγγόνια, Γιώργος και Βασιλική, που μεγάλωσαν μέσα στη βιοτεχνία με τα καπέλα. Στα 90s, μου λένε, υπήρχαν πολλές βιοτεχνίες ρουχισμού στο Μοναστηράκι, ώσπου τις σάρωσε η οικονομική κρίση, τα κινέζικα και το fast fashion, σε σημείο πλέον η επιχείρησή τους να ανήκει στις μετρημένες στα δάχτυλα οικογενειακές επιχειρήσεις τέτοιου τύπου.
Φοράνε οι Έλληνες καπέλα;
«Το καπέλο είναι παρεξηγημένο για μεγάλο ποσοστό των Ελλήνων. Πολλοί μας λένε “Θέλω να βάλω καπέλο, αλλά φοβάμαι ότι θα με κοιτάζουν περίεργα”». Τότε τους απαντάμε: “Μπορεί να σε κοιτάζουν έτσι επειδή θαυμάζουν το καπέλο σου και εύχονται να μπορούσαν κι εκείνοι να το υποστηρίξουν”. Σίγουρα το καπέλο δεν απευθύνεται στην πλειονότητα των ανθρώπων», εξηγούν τα αδέρφια και συμπληρώνουν: «Παλαιότερα ήταν περισσότεροι αυτοί που το φορούσαν τον χειμώνα, καθώς οι καιρικές συνθήκες ήταν διαφορετικές, με περισσότερο κρύο. Οι προτιμήσεις τους ήταν πιο απλές και δεν υπήρχε μεγάλη ποικιλία – έπαιρναν κυρίως τραγιάσκα, καβουράκι και ψάθινο. Το 2000, πιστεύουμε, η αισθητική στον ρουχισμό δεν είχε την κομψότητα και τη λογική των προηγούμενων δεκαετιών κι αυτό επηρέασε το καπέλο. Πλέον όμως βρισκόμαστε σε μια φάση που ο κόσμος αναγνωρίζει το κλασικό και το διαχρονικό, και εκτιμά το ποιοτικό καπέλο ως αξεσουάρ. Ο καιρός στην Ελλάδα μπορεί να μην ευνοεί για χειμερινά καπέλα, αλλά υπάρχει μεγαλύτερος φόβος για την επιβλαβή ακτινοβολία του καλοκαιρινού ήλιου και φοριούνται περισσότερα το καλοκαίρι, ενώ διατίθεται μεγάλη γκάμα σε υφάσματα και υφές, χάρη στις εισαγωγές, που είναι περισσότερες σε σχέση με το παρελθόν».
Μαθαίνω ότι ένα καπέλο χρειάζεται χρόνο για να τελειοποιηθεί. Ο πίλος χρειάζεται να βραχεί, να κολλαριστεί, να μπει σε πρέσα, να γίνει το φινίρισμα, να σχηματιστεί η φόρμα, γυναίκεια ή αντρική, να βγει το μέγεθος και να προστεθούν οι τελικές πινελιές. Σήμερα τα περισσότερα καπέλα στο Giorgio Hatter εισάγονται από διάφορες χώρες της Ευρώπης. Στο κατάστημα θα βρει κανείς καπέλα σε γυναικεία και αντρική γραμμή, διάφορα μεγέθη και στιλ, όπως μπερέ, bucket –που πολλοί αποκαλούν κουβαδάκι ή του ψαρά–, τύπου φεντόρα ή παναμά, ψάθινα τύπου βενετσιάνικο, τζόκεϊ σε χειμερινή και καλοκαιρινή εκδοχή, μάλλινα σκουφιά από κασμίρ και, φυσικά, τραγιάσκες. Oι ιδιοκτήτες δεν περιορίζονται μονάχα στον ρόλο του εμπόρου αλλά αναλαμβάνουν και αυτόν του στιλίστα, δίνοντας συμβουλές σε κάθε γυναίκα που θα τους επισκεφτεί, με βάση τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της, το σχήμα του προσώπου, τα χρώματά της και τα κοσμήματα που μπορεί να συνδυάσει. Το μακρύ μαλλί δίνει χάρη, αλλά και με το κοντό υπάρχουν κόλπα για να αναδεικνύεται η γυναικεία ομορφιά.
Ποιο είναι το προφίλ της γυναίκας που επιλέγει να φορά καθημερινά καπέλο;
«Είναι σίγουρα μια γυναίκα που δίνει έμφαση στην εμφάνισή της, ακόμα και στην παραμικρή λεπτομέρεια, και προσέχει το συνολικό αποτέλεσμα ίσως λίγο παραπάνω από τον μέσο όρο. Θέλει να είναι εντυπωσιακή, καθώς επιλέγει να φορά ένα αξεσουάρ που γνωρίζει ότι δεν περνά απαρατήρητο. Δεν χρειάζεται να είναι μυστηριώδης και femme fatale όπως στα film noir, απλώς να έχει δυναμισμό», μου λένε τα αδέλφια.
Καπέλα τους κατά καιρούς έχουν πρωταγωνιστήσει σε σειρές και ταινίες εποχής, ενώ, ανάλογα με τις τάσεις της κάθε περιόδου, επηρεάζεται και η δημοφιλία σε κάτι συγκεκριμένο. Kάποτε ο κόσμος ζήλευε τα καπέλα που φορούσαν οι Αλέν Ντελόν και Ζαν Πολ Μπελμοντό στην ταινία «Borsalino» του 1970, ενώ σήμερα οι τραγιάσκες ξεπουλάνε χάρη στη σειρά «Peaky Blinders» και τον Cillian Murphy. Η σειρά «Emily in Paris» έδωσε τεράστιο boost στον γαλλικό μπερέ, οι Johnny Depp, Jason Statham, David Beckham, Jennifer Lopez, Madonna, για τους οποίους συχνά το καπέλο αποτελεί φετίχ και διαθέτουν μεγάλη συλλογή, λειτουργούν ως reference για πολλούς που βρίσκονται σε διαδικασία αγοράς καπέλου.
Οι τιμές κυμαίνονται από 20 ως 64 ευρώ, πλην ορισμένων luxury προϊόντων που ξεπερνούν τα 150. Στα ράφια θα βρει κανείς μεγάλη συλλογή από δερμάτινα γάντια, που ζεσταίνουν και δίνουν στιλ, αλλά και driver’s.
Giorgio Hatter, Καίρη 3, Αθήνα, 2103214510