10 tips για να αποκτήσεις το σώμα που θες

Δεν είναι μαγικά αλλά απλές συμβουλές

Συμβουλές για να βελτιώσεις την φυσική κατάσταση του σώματός σου

Δεν υπάρχει αντικειμενικά τέλειο σώμα. Το τέλειο προσδιορίζεται διαφορετικά για τον καθένα και γι'αυτό δεν θα σου δώσουμε tips ώστε οι αναλογίες σου να γίνουν 90-60-90. Θα σου δώσουμε tips για να διεκδικήσεις το σώμα που εσύ ονειρεύεσαι να έχεις -όποιο κι αν είναι. Το μόνο σίγουρο είναι ότι χρειάζεται προσπάθεια και επιμονή. Για δες...

1. Να κρατάς το πρόγραμμά σου τουλάχιστον 2 εβδομάδες

Αν το κίνητρό σου είναι η ολοκλήρωση ενός προγράμματος, μπορείς να αλλάζεις το διάγραμμα των ασκήσεών σου κάθε 14 ημέρες. Σχετική έρευνα που διεξήγαγε πανεπιστήμιο της Φλόριντα, δείχνει ότι οι άνθρωποι που τροποποιούσαν τη γυμναστική τους 2 φορές το μήνα, είχαν περισσότερες πιθανότητες να συνεχίσουν το πρόγραμμα από εκείνους που το άλλαζαν όποτε να'ναι. Η βαρεμάρα δεν φάνηκε να αποτελεί παράγοντα -οι άνθρωποι απλά προτιμούσαν την ποικιλία.

2. Να μην παραλείπεις το πιο σημαντικό γεύμα

Δεν εννοούμε το πρωινό, αλλά το γεύμα μετά τη γυμναστική. Δεν είναι λίγες οι γυναίκες που αποφεύγουν να φάνε μετά τη γυμναστική γιατί «δε θέλουν να πάρουν τις θερμίδες που έκαψαν». Ωστόσο, η κατανάλωση ενός σνακ με 10-15 γρ. πρωτεΐνης και 20-30 γρ. υδατανθράκων, μέσα σε μισή ώρα από το τέλος της προπόνησης, βοηθάει τον οργανισμό να γεμίσει ενέργεια, τους μύες να αναρρώσουν και χτίζει μια πιο λεπτή και υγιή σιλουέτα.

3. Να μην βάζεις τόσο συγκεκριμένους στόχους

Το να προσπαθείς να φτάσεις σε ένα συγκεκριμένο βάρος είναι συχνά ακατόρθωτο και μπορεί να απογοητευτείς από το αποτέλεσμα. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "Journal of Consumer Research", είναι καλύτερα να έχεις ένα εύρος στους στόχους σου, (πχ. να χάσεις από 3 έως 6 κιλά) γιατί έτσι αυξάνονται οι πιθανότητες για ένα καλύτερο αποτέλεσμα. Οι ευέλικτοι στόχοι είναι πιο εφικτοί, τονώνουν την αυτοπεποίθησή σου και σε παρακινούν να συνεχίσεις να προσπαθείς.

4. Να κάνεις συχνές δοκιμές στο μπικίνι

Σου φαίνεται αστείο; Όταν ανεβάζεις τα μαγιό σου στο πατάρι για το χειμώνα σημαίνει ότι δε θα σκεφτείς πώς θα δείχνεις σε αυτά μέχρι να φτάσει Απρίλιος. Τότε ακριβώς έρχεται ο πανικός «πώς πάχυνα έτσι» που δεν βοηθάει καθόλου την ψυχολογία σου. Κράτα το μπικίνι σου κοντά λοιπόν και δοκίμαζέ το τουλάχιστον μία φορά το μήνα για να είσαι σίγουρη ότι σου αρέσει αυτό που βλέπεις. σε περίπτωση που δεν σου αρέσει, θα μπορείς να το βελτιώσεις πριν να είναι αργά.

5. Να βάζεις στον εαυτό σου προκλήσεις

Ο λόγος που οι περισσότεροι άνθρωποι δεν βλέπουν αλλαγές, δεν είναι επειδή δεν γυμνάζονται αρκετά αλλά γιατί δεν κάνουν τις προπονήσεις τους πιο δύσκολες. προσπάθησε να δημιουργείς μια καινούργια πρόκληση κάθε φορά που γυμνάζεσαι: λίγο περισσότερο βάρος, μικρότερα διαλείμματα ανάμεσα στα σετ, περισσότερες επαναλήψεις ή ένα σετ ακόμα. Αυτές οι μικρές αλλαγές στη ρουτίνα είναι για πολλούς η συνταγή της επιτυχίας.

6. Να βρεις μια φίλη να γυμνάζεστε μαζί

Αν γυμνάζεσαι παρέα με μια φίλη είναι πιο πιθανό να παραμείνεις πιστή στο πρόγραμμά σου, αλλά και να περνάς περισσότερη ώρα στο γυμναστήριο. Μια έρευνα που έγινε σε 1000 γυναίκες στη Βρετανία έδειξε ότι όσες γυμναζόντουσαν με παρέα, έμενα 6 λεπτά περισσότερο και έκαιγαν 41 θερμίδες παραπάνω ανά συνεδρία στο γυμναστήριο -συγκριτικά με εκείνες που γυμνάζοντας μόνες.

7. Να βγαίνεις έξω

Πολλές έρευνες μέχρι τώρα έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι μπορούν να κάψουν έως και 7% περισσότερες θερμίδες στο κρύο. Σκέψου ότι αν καις 250 θερμίδες με μισή ώρα χαλαρό τρέξιμο στο διάδρομο, μπορείς να τις κάνεις 300 αν βγεις στο δρόμο.

8. Να σταματήσεις να ζυγίζεις τις μερίδες σου

Είναι κουραστικό και ψυχοφθόρο. Υπάρχει πιο απλός τρόπος να μετράς τις μερίδες σου ώστε να μην ξεφεύγεις. Διάλεξε ένα κανονικό πιάτο και γέμισέ το προσέχοντας το κάθε φαγητό να μην ακουμπάει με το άλλο. Αν το καταφέρεις, να είσαι σίγουρη ότι έχεις τις μερίδες που πρέπει.

9. Να επαινείς τον εαυτό σου

Κάθε φορά που ζορίζεσαι και νιώθεις ότι είσαι στα πρόθυρα να τα παρατήσεις, μίλα στον εαυτό σου, επαινεσέ τον για την προσπάθεια και παρότρυνέ τον να συνεχίσει την προσπάθεια. Ίσως σου ακούγεται χαζό, αλλά είναι πιο σημαντικό απ' όσο νομίζεις και πραγματικά λειτουργεί.

10. Να κοιμάσαι περισσότερο

Αν κοιμηθείς 7 με 9 ώρες τη νύχτα για πέντε μέρες συνεχόμενα, θα παρατηρήσεις ότι οι μαύροι κύκλοι κάτω από τα μάτια σου θα εξαφανιστούν -το ίδιο και τα «ψωμάκια». Όταν κοιμάσαι αρκετά, δεν χρειάζεσαι έξτρα θερμίδες την επόμενη μέρα για να σου δώσουν ενέργεια. Είναι αρκετές οι έρευνες που αναφέρουν ότι οι γυναίκες που κοιμούνται αρκετές ώρες κατά τη διάρκεια της νύχτας έχουν λιγότερες λιγούρες για σνακ και γλυκά την επόμενη μέρα.

> Διάβασε ακόμη Μάντεψε πόσες θερμίδες μπορείς να κάψεις κάνοντας ένα ζεστό μπάνιο

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice